Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 38
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OZLIJEĐENO SEDAM OSOBA

Drama u Južnom kineskom moru: Američki F-35 srušio se na nosač aviona, pilot se katapultirao

američki nosač zrakoplova USS Carl Vinson
Foto: Reuters/Pixsell
1/2
25.01.2022.
u 09:28

Nakon što se sigurno katapultirao, pilota je pokupio vojni helikopter. Trenutačno je u stabilnom stanju

Sedam osoba je ozlijeđeno, uključujući pilota koji se katapultirao, nakon što se američki borbeni zrakoplov F-35 srušio na palubu nosača zrakoplova USS Carl Vinson u Južnom kineskom moru, objavila je američka pacifička flota u priopćenju u ponedjeljak.

Kako prenosi CNN, pilot je obavljao rutinske letove kada se dogodila nesreća. Nakon što se sigurno katapultirao, pokupio ga je vojni helikopter. Trenutačno je u stabilnom stanju. Još šestero je ozlijeđeno na palubi nosača. Trojica su zahtijevala hospitalizaciju u bolnici u Manili na Filipinima, gdje su sada također u stabilnom stanju. Ostaloj trojici mornara pružena je medicinska pomoć na nosaču aviona te je također dobro.

Uzrok nesreće se istražuje. Ratni brod nije pretrpio veće štete jer je udar bio površan te je njegovo zračno krilo nastavilo s normalnim radom. Što se tiče srušenog F-35, popravak je u tijeku.

Ovo je prva nesreća F-35C, varijante jednomotornog stealth lovca američke mornarice, dizajniranog za operacije izvan nosača zrakoplova. Riječ je o posljednjoj od tri varijante koja je postala operativna, i to tek 2019. godine. 

 

Komentara 29

TR
trpimir2021
10:06 25.01.2022.

Opasan avion . . . boje ga se obje strane.

PO
poluprovokator
10:18 25.01.2022.

Kako prva nesreća F35 kad je prije koji tjedan jedan F35 Englezima pao pri poljetanju s palube u more? Pilot se također spasio katapultiranjem.

Avatar Zgubider.
Zgubider.
10:08 25.01.2022.

"...nakon što se američki borbeni zrakoplov F-35 srušio na palubu nosača zrakoplova USS Carl Vinson u Južnom kineskom moru.. "___Jedino ispravno pitanje u ovom slučaju je što američki nosač zrakoplova ima raditi u Južnom kineskom moru!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije