Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Dragovan (SDP): Izraelska strana imala je odobrenje od SAD-a da se natječe na natječaju

Kao predsjednik Odbora za obranu, nisam bio upoznat ni na službenim sastancima, ni neformalno, niti mi se itko obratio da bi me upozorio, s bilo koje strane, da su došli neki dokumenti koji upozoravaju na nemogućnost održavanja tog posla, kaže Dragovan
31. siječnja 2019. u 13:26 14 komentara 3837 prikaza
Igor Dragovan, predsjednik saborskog Odbora za obranu
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Predsjednik saborskog Odbora za obranu, SDP-ov Igor Dragovan, komentirajući dokumente koje je Večernji list danas objavio, kaže kako su im upravo oni predočeni na sjednici Odbora 13. prosinca kada su ih ministri upoznali sa svim detaljima i tadašnjim stanjem dogovora između Hrvatske i Izraela oko nabave višenamjenskih borbenih zrakoplova.

Vojni analitičar Marinko Ogorec o nabavi F-16 Barak Vojni analitičar: VIDEO 'Hrvatska je kolateralna žrtva, Amerikanci su inicirali slučaj pa dignuli ručnu'

– Odbor za obranu imao je proces, donijeli smo odluku, a kada se pojavio određeni problem, imali smo tematsku sjednicu na kojoj su nam direktno, bez ustručavanja odgovarali ministar i njegov tim na sva postavljena pitanja. Samo mogu potvrditi da su dokumenti koji su danas objavljeni u stvari dokumenti s kojima smo kao Odbor za obranu bili upoznati prije nešto više od mjesec dana, znači s kompletnom procedurom koja je tekla u pregovorima oko nabave zrakoplova – kaže Dragovan.

VIDEO Vojni analitičar pojašnjava što donose novi dokumenti

Izraelska strana je, objašnjava, imala odobrenje da se natječe na natječaju, što se može vrlo jasno vidjeti.

– Sigurno da postoje određeni uvjeti između SAD-a i Države Izrael oko dobivanja konačnog odobrenja za prodaju, odnosno, transfer tehnologije što se, kao što smo vidjeli, nije dogodilo. Što se u međuvremenu dogodilo, taj odgovor teško možete od mene dobiti zato što sam ja samo parlamentarac i predsjednik Odbora za obranu i nisam sudjelovao u toj vrsti razgovora. Ovo što ja mogu vidjeti i što sada svi vide jest da su bili intenzivni razgovori o postupanju kako bi se ta dozvola dobila. Na kraju se nije dobila. Sigurno da je izgubljeno određeno vrijeme i vrlo vjerojatno će Vlada, kada to bude smatrala potrebnim, donositi odluku što daje oko nabave aviona – objašnjava Dragovan.

Franko Vidović REAKCIJE NA SLUČAJ AVIONI Vidović: Dokumenti još dublje ukopavaju Vladu, cijela javnost misli da Krstičević treba otići

Upitan zašto on kao šef Odbora za obranu i član Vijeća za obranu nije upozoravao da Izrael prvo mora dobiti konačnu potvrdu za prodaju trećoj strani pa tek onda Hrvatska može donijeti odluku o pobjedniku natječaja, Dragovan odgovara kako on ne izlazi iz ovlasti koje Odbor ima.

VIDEO Večernjakovi reporteri otkrivaju nove detalje u slučaju F-16 Barak

– Ta ovlast je da odobri ili uskrati suglasnost da se ide u projekt nabave. Odbor je jednoglasno odlučio da se ide u projekt nabave i ja mislim da tu borbenu sposobnost oružanih snaga treba zadržati i to mislim i danas – naglašava Igor Dragovan.

Njegova stranka, SDP, pokreće interpelaciju zbog propale nabave borbenih zrakoplova, a sve navedeno u njoj, drži Dragovan, stoji tamo samo da se otvori rasprava o toj temi.

Borbeni avioni F-16 Barak Izraelskog ratnog zrakoplovstva Mislav Šimatović Dokumenti o nabavi F-16 ne skrivaju ništa, a otkrivaju razne interese

– Tu raspravu gledam tako da se u Hrvatskom saboru otvoreno porazgovara. Ovo je uistinu bio najveći posao što se tiče nabave borbene opreme, pa da o tome otvoreno porazgovaramo i da se izvuku pouke da se takve stvari u budućnosti, odnosno, da nam se takav posao koji nije dovršen više ne događa. O odgovornosti ministra u ovom trenutku neću govoriti zato što sam sudjelovao kao predsjednik Odbora za obranu i imao informacije koje sada i vi vidite. Prema tome, to je bio jedan vrlo dinamičan proces. Nisam u svemu sudjelovao, ali sam dobio dogovore na sva pitanja koja sam postavio. O odgovornosti ćemo razgovarati kada za to dođe vrijeme – govori Dragovan.

Na komentar kako u SDP-u ipak ne isključuju mogućnost opoziva ministra obrane Damira Krstičevića, Dragovan uzvraća kako će tek razgovarati o tome u SDP-u, dosad još nisu.

– Kao predsjednik Odbora za obranu nisam bio upoznat ni na službenim sastancima, niti neformalno, niti mi se itko obratio da bi me upozorio, s bilo koje strane, da su došli neki dokumenti koji upozoravaju na nemogućnost održavanja tog posla. Odbor za problem doznaje otprilike u isto vrijeme kada i javnost. Krajem listopada vidjelo se da je zastoj u ishođenju konačne dozvole i nakon tih informacija sazvao sam sjednicu Odbora, dobili smo odgovore i imali tu raspravu. Nakon toga se dogodilo što se dogodilo, i to više nije bilo u nadležnosti Odbora – objašnjava Dragovan.

F-16 Barak EKSKLUZIVNO Svi dokumenti i sve izjave iz Washingtona o nabavi izraelskih F-16 na jednom mjestu

Na pitanje treba li ministar Krstičević biti uključen u novi natječaj, Dragovan odgovara kako je to veliki posao koji zahtijeva međuresorsku suradnju, puno širu od samo jednog ministarstva.

– Takav obim posla ipak je nešto što treba biti pod kapom Vlade, da ne kažem premijera – zaključuje Dragovan.

Coronavirus - Traffic control Neustrelitz
NISU NIŠTA PRIMJETILI
Policija na autocesti zaustavila oca i sina: U nevjerici su gledali u stražnje sjedalo
RIT Croatia
PROMO
Svakodnevno mjerimo razinu sigurnosti na našim kampusima
 • Avatar zajutrak
  zajutrak:

  Kad vidim Dragovana a onda Vidovića, dosta mi je muškog roda za godinu dana . Kome li su koristili u svom životu da mi je znati ?

 • Zlatousti Hrvat:

  Kad bi pukla petarda prilikom zasjedanja ovog odbora, sljedeći saziv ove obrambene postave bi bio u austrijskim alpama

 • Avatar Django
  Django:

  Ako je već više od mjesec dana sve detalje znao Dragovan znači da su znali i Vidović i Bernardić i Maras, ali svejedno još i danas trube o odgovornosti ministra obrane. Kao tobože da bi tema došla do Sabora. Dajte ... prikaži još! najte, prejeftino je to politikantstvo na račun sigurnosti države. Da se zbljuvaš.