Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 143
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
30.01.2019. u 19:00

Uvodnik Večernjeg lista o dokumentaciji o nabavi F-16 napisao zamjenik glavnog urednika Mislav Šimatović.

Večernji list objavljuje dosad najopsežniju dokumentaciju, prikupljenu na jednom mjestu, koja zorno opisuje proces nabave borbene eskadrile zrakoplova unazad nešto više od dvije godine. Detalje neuspjele nabave aviona odlučili smo objaviti ne s ciljem da branimo ili optužujemo nekoga zbog propasti tog posla, već zato da omogućimo javnosti stjecanje objektivne slike procesa koji je neslavno završio odlukom Vlade o poništenju natječaja prije dva tjedna.

Opsežna dokumentacija, koja sadrži mišljenja i stavove vojnih stručnjaka i državnih dužnosnika, korespondenciju te zabilješke s niza sastanaka koji su se vodili između hrvatskih, američkih i izraelskih aktera, ne skriva ništa, a otkriva sve. Iako dokumenti ne daju jasan odgovor na pitanje zašto je u konačnici deal propao, oni zorno prikazuju način na koji su se pregovori vodili, tko je u njih bio uključen i kako su se od samog početka zastupali određeni interesi.

Pogledajte video - Večernjakovi reporteri otkrivaju nove dokumente i detalje o slučaju aviona F-16 Barak:

Iz njih je vidljivo da su u čitav proces od samog početka bile uključene sve ključne instance – od američkog ministarstva vanjskih poslova i veleposlanstva u Zagrebu, Pentagona, izraelskog ministarstva obrane i tamošnje agencije za naoružanje, do hrvatske Vlade, MORH-a i tvrtke Lockheed Martin, američkog proizvođača zrakoplova F-16.

Papiri koje donosimo u današnjem izdanju otkrivaju ulogu koju je u pregovorima imalo veleposlanstvo SAD-a u Zagrebu, ali daju i zanimljiv uvid u funkcioniranje američke administracije i mogućeg utjecaja koji na njihove stavove imaju veliki proizvođači naoružanja. Također, zanimljiv je i sadržaj ključnog dokumenta koji je State Department poslao Izraelu dva tjedna prije negoli su u MORH-u otvorene ponude svih aktera na natječaju.

Kada se čita u cijelosti, taj je dokument zanimljiv zbog toga što otkriva mogućnost manipulacije javnošću ako se objavljuju samo pojedini dijelovi određenog sadržaja. A upravo to je bio slučaj proteklih dana u domaćem medijskom prostoru. Istina nikad nije ugodna za sve, a uloga medija nije da sudi, već da čitateljima omogući kompletan i objektivan uvid u određenu problematiku kako bi javnost donijela vlastiti sud.  

Mislav Šimatović, zamjenik glavnog urednika Večernjeg lista

Borbeni avioni F-16 Barak Izraelskog ratnog zrakoplovstva
1/8
Ključne riječi

Komentara 19

CV
cvetkovic
20:22 30.01.2019.

ajde hvala bogu nesto pametno i od ovoga lista i portala..

PR
prajdali100
21:10 30.01.2019.

I kako to pojasniti Beri !!! Nadam se da će još opstati na čelu Partije.To je jako važno.

DU
Deleted user
01:48 31.01.2019.

Smiješno je gledati kako se "index" pretvorio u zapjenjene šatoraše u svojem nastojanju da sruši Krstičevića kroz ovaj slučaj. Toliko o objektivnom novinarstvu, a i konstruktivnoj oporbi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije