Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Dokumenti o nabavi F-16 ne skrivaju ništa, a otkrivaju razne interese

Uvodnik Večernjeg lista o dokumentaciji o nabavi F-16 napisao zamjenik glavnog urednika Mislav Šimatović.
30. siječnja 2019. u 19:00 19 komentara 7110 prikaza
Borbeni avioni F-16 Barak Izraelskog ratnog zrakoplovstva
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/6

Večernji list objavljuje dosad najopsežniju dokumentaciju, prikupljenu na jednom mjestu, koja zorno opisuje proces nabave borbene eskadrile zrakoplova unazad nešto više od dvije godine. Detalje neuspjele nabave aviona odlučili smo objaviti ne s ciljem da branimo ili optužujemo nekoga zbog propasti tog posla, već zato da omogućimo javnosti stjecanje objektivne slike procesa koji je neslavno završio odlukom Vlade o poništenju natječaja prije dva tjedna.

F-16 Otkrivamo dokumente Lockheed Martin još 3. prosinca bio za posao s F-16

Opsežna dokumentacija, koja sadrži mišljenja i stavove vojnih stručnjaka i državnih dužnosnika, korespondenciju te zabilješke s niza sastanaka koji su se vodili između hrvatskih, američkih i izraelskih aktera, ne skriva ništa, a otkriva sve. Iako dokumenti ne daju jasan odgovor na pitanje zašto je u konačnici deal propao, oni zorno prikazuju način na koji su se pregovori vodili, tko je u njih bio uključen i kako su se od samog početka zastupali određeni interesi.

Pogledajte video - Večernjakovi reporteri otkrivaju nove dokumente i detalje o slučaju aviona F-16 Barak:

Iz njih je vidljivo da su u čitav proces od samog početka bile uključene sve ključne instance – od američkog ministarstva vanjskih poslova i veleposlanstva u Zagrebu, Pentagona, izraelskog ministarstva obrane i tamošnje agencije za naoružanje, do hrvatske Vlade, MORH-a i tvrtke Lockheed Martin, američkog proizvođača zrakoplova F-16.

Andrej Plenković PROPALA NABAVA Plenković o kupnji F-16: 'Problemi su nastupili u kasnoj jeseni prošle godine'

Papiri koje donosimo u današnjem izdanju otkrivaju ulogu koju je u pregovorima imalo veleposlanstvo SAD-a u Zagrebu, ali daju i zanimljiv uvid u funkcioniranje američke administracije i mogućeg utjecaja koji na njihove stavove imaju veliki proizvođači naoružanja. Također, zanimljiv je i sadržaj ključnog dokumenta koji je State Department poslao Izraelu dva tjedna prije negoli su u MORH-u otvorene ponude svih aktera na natječaju.

Kada se čita u cijelosti, taj je dokument zanimljiv zbog toga što otkriva mogućnost manipulacije javnošću ako se objavljuju samo pojedini dijelovi određenog sadržaja. A upravo to je bio slučaj proteklih dana u domaćem medijskom prostoru. Istina nikad nije ugodna za sve, a uloga medija nije da sudi, već da čitateljima omogući kompletan i objektivan uvid u određenu problematiku kako bi javnost donijela vlastiti sud.  

Mislav Šimatović, zamjenik glavnog urednika Večernjeg lista

Borbeni avioni F-16 Barak Izraelskog ratnog zrakoplovstva
1 / 8
F-16
krađa
Uhvaćen na djelu
Postavio kameru kako bi otkrio tko mu krade stvari iz ulaza, ali ovog lopova nije očekivao
PET FAZA SNA
Jeste li se ikad zapitali zašto spavate više od osam sati, a nenaspavani ste?
  • cvetkovic:

    ajde hvala bogu nesto pametno i od ovoga lista i portala..

  • prajdali100:

    I kako to pojasniti Beri !!! Nadam se da će još opstati na čelu Partije.To je jako važno.

  • vrh:

    Smiješno je gledati kako se "index" pretvorio u zapjenjene šatoraše u svojem nastojanju da sruši Krstičevića kroz ovaj slučaj. Toliko o objektivnom novinarstvu, a i konstruktivnoj oporbi.