Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 153
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Split

Domovinski pokret predstavio mjere za demografski oporavak

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
1/2
19.04.2021.
u 12:55

Posebno ih zabrinjavaju nepovoljni demografski trendovi koji prijete slomom u dugoročnom razdoblju.

Kandidati Domovinskog pokreta za  mjesta župana i dožupana Splitsko- dalmatinske županije Mate Šimundić i Marko Žaja predstavili su ispred splitskog rodilišta pet mjere za demografsku obnovu. 

Dvije mjere bi roditeljima s troje i više djece trebale donijeti status odgojitelja i besplatan vrtić, a jedna će mjera poticati stupanje u brak. Tu je i mjera koja će osigurati besplatnu užinu za sve učenike, kao i jedna koja bi trebala pomoći aktivnoj useljeničkoj politici za područje Zagore.

Kandidat Domovinskog pokreta za splitsko-dalmatinskog župana Mate Šimundić rekao je da je pitanje demografskog oporavka presudno za cijelu Hrvatsku i Splitsko-dalmatinsku županiju, a to se osobito odnosi na općine i gradove u Dalmatinskoj zagori i na otocima.

"Pokazatelji su poražavajući jer se po podacima Državnog zavoda za statistiku u posljednjih deset godina broj stanovnika smanjio za 5268 osoba. Kad se tome pridoda razlika između onih koji su se iselili i doselili u tom razdoblju dolazimo do podatka da je stanovnika naše županije manje za otprilike osam tisuća", rekao je Šimundić.

Kandidat za dožupana Marko Žaja objasnio je da će mjera koja se odnosi na status odgojitelja uključivati niz pogodnosti, kao i da Domovinski pokret planira pomoći jedinicama lokalne samouprave pri gradnji vrtića. 

Komentara 1

FA
fajlpz
14:37 19.04.2021.

Populizam u najizlizanijoj verziji. Gadljivo

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije