Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
COVID-19

'Pripremamo se za 4. fazu, no u isto vrijeme poduzimamo sve da do nje ne dođe'

U Općoj bolnici Karlovac pripremljena karantena
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
1/4
20.03.2020.
u 23:20

Od srijede 18. ožujka vrijede posebne mjere koje će se primjenjivati sljedećih 30 dana, a koje će bitno utjecati na starije osobe kao najugroženiju skupinu. Mjere imaju za cilj zaštititi starije od zaraze.

Od jučer je na snazi cijeli niz mjera kojima je svrha osigurati strože mjere socijalnog distanciranja, a radi ublažavanja mogućnosti širenja epidemije. Nacionalni stožer Civilne zaštite objavilo je kako je u Hrvatskoj koronavirusom zaraženo 128 osoba, a tri se osobe nalaze na respiratoru.

Tijek događaja:

23:15 – Veliki posao radimo, ušli smo u u treću fazu, a u Zagrebu i još nekoliko gradova pripremamo se za potencijalnu 4. fazu. Pripremamo se za 4. fazu dok intezivno radimo da do nje ne dođe – rekao je Damir Trut, zamjenik načelnika Nacionalnog stožera Civilne zaštite za Dnevnik Nove TV.

– Pripremili smo 274 kreveta i ima ih još 50 za montažu, smješteni su na trećem katu, na određenim su razmacima, prostor je ugodan, klimatiziran, osvijetljen, ima dovoljan broj sanitarnih čvorova i sve elemente koji su potrebni da bi se u određeno vrijeme mogli kvalitetno smjestiti bolesnici ako to bude potrebno. Imamo dovoljno opreme i ovaj smo prostor izabrali jer ima adekvatne uvjete za takvu situaciju – istaknuo je.

20:27 – U Krapinsko-zagorskoj županiji u petak popodne potvrđene su još dvije koronavirusom zaražene osobe te ih je sada ukupno deset, priopćili su iz županijskog Stožera civilne zaštite.

Dvije novooboljele osobe dolaze s područja Grada Pregrade i Općine Hum na Sutli. Iz stožera su naveli da zaraženi imaju blage simptome i u kućnoj su izolaciji. U petak je tako zabilježeno pet slučaja zaraze koronavirusom u Krapinsko-zagorskoj županiji. Svi su pacijenti dobrog općeg stanja, priopćeno je  iz županijskog Stožera.

20:23 – U Virovitičko-podravskoj županiji nema oboljelih od koronavirusa, četiri uzorka poslana na testiranje u Kliniku za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević su negativna, a za peti se čekaju rezultati, rekao je u petak ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo Venus.

„Epidemiološka situacija na području Virovitičko-podravske županije još je uvijek povoljna, ali ne zanosimo se time. Iako se očekuje povećanje broja oboljelih na području cijele Hrvatske ne treba dizati paniku jer analiza pokazala da 80 posto oboljelih, ima slabo izražene simptome bolesti", rekao je na konferenciji za novinare ravnatelj županijskog Zavoda, epidemiolog Miroslav Venus.

"Ako ćemo se držati propisanih mjera za suzbijanje širenja koronavirusa, neće nam se dogoditi scenarij kakav je viđen u nekim drugim zemljama“, dodao je. U samoizolaciji je približno 150 osoba, ali se neki ne pridržavaju pravila. Policijska uprava Virovitičko-podravska izvijestila je o pet takvih slučajeva  dva u Virovitici, po jedan u Slatini, Pitomači i Orahovici.

VIDEO Na parkiralištu KB Dubrava Hrvatska vojska montira mobilnu bolnicu za oboljele od koronavirusa

„Ponovno apeliramo da svi koji su dobili rješenja za samoizolaciju poštujte pravila, ne izlazite i na stvaraju strah među građanima. Većina građana poznaje svoje sumještane koji su bili izvan Hrvatske i koji su mogli dobiti mjere samoizolacije. Pozivam građane da na 112 prijave one za koje znaju da im je izrečena mjera samoizolacije. Prijava je anonimna, a policija i sanitarni inspektor će djelovati“, rekao je Načelnik Stožera civilne zaštite Virovitičko-podravske županije Marijo Klement.

19:20 - Hrvatska ljekarnička komora (HLJK) izvijestila je u da su zbog povećanog broja građana koji ne slijede preventivne mjere ponašanja vezane uz koronavirus, postrožila kontrolu pacijenata u ljekarnama. Provjeravat će se epidemiološki status svih pacijenata s kojima zdravstveni radnici dolaze u kontakt. U slučaju da netko u ljekarnu ulazi kako bi preuzeo lijekove za osobu u samoizolaciji, i ta osoba mora dati na uvid svoju zdravstvenu iskaznicu kako bi ljekarnik potvrdio da nije pod mjerama samoizolacije.

17:58Dva nova slučaja zaraze koronavirusom potvrđena su u Varaždinskoj županiji pa ih je sada osam, izvijestio je načelnik Županijskog stožera Civilne zaštite Robert Vugrin. Ravnatelj varaždinske Opće bolnice Nenad Kudelić rekao je kako je riječ o muškarcu i ženi srednje životne dobi koji su boravili u inozemstvu. Dodao je da su oboje dobrog općeg stanja.

„Zbog povišene tjelesne temperature i simptoma sličnih gripi, provedeno je testiranje na COVID-19 infekciju i rezultati su bili pozitivni”, rekao je ravnatelj bolnice.

Trenutačno je u varaždinskoj Općoj bolnici osam pacijenata zaraženih koronavirusom, a za nekoliko se uzoraka čekaju rezultati. Šestero potvrđenih pacijenata dobrog je općeg stanja s blažim simptomima, izvijestili su iz varaždinskoga Županijskog stožera Civilne zaštite.

Video - Mitovi o koronavirusu

 

17:24 - U Primorsko-goranskoj županiji nema novooboljelih osoba od koronavirusa, u posljednja dva dana ih je 12, od kojih je devet u riječkoj bolnici, a tri su izolirane u svojim stanovima. Jedan bolesnik je ozdravio, a jedan je iz Rijeke otišao na liječenje u Sisak. Najmlađi pacijent je dijete, koje je u bolnici s roditeljima koji su također pozitivni na koronavirus. Ostali pacijenti su u dobi od 20 godina i nekoliko njih u dobi oko 50 godina.

Četvero ih je u izolacijskim jedinicama u prostorijama infektologije, a ostali su na otolaringologiji.

Dosad je testirano 147 osoba iz te županije, u izolaciji su bile 1663 osobe, a sada ih je u izolaciji 1035 jer je više od 500 ljudi iz nje izašlo.

17:18 - Tijekom popodnevnih sati stiglo je preostalih 14 nalaza medicinskog osoblja, od 32 poslana, koje je bilo u kontaktu s prvozaraženom ženskom osobom u Općoj bolnici Dubrovnik, koji su preventivno testirani na COVID-19 infekciju. Svi nalazi su negativni na koronavirus, priopćili su iz Stožera Civilne zaštite Dubrovačko-neretvanske županije.

15.50 - Plenković: Stožer civilne zaštite ima zadaću da nas upozorava na izazove. Po ovu donaciju u Ujedinje Arapske Emirate je išao avion Croatije Airlinesa. Ministarstvo gospodarsto je uputilo poziv svim proizvođačima medicinske i zaštitne opreme da oni kroz svoje kanale imaju spremne proizvode koje onda država može otkupiti.   

14.37 - Rijeci u posljednja dva dana nisu zabilježeni novi slučajevi zaraze koronavirusom, a među oboljelima koji su na liječenju u KBC-u Rijeka nema težih slučajeva. U bolnici je devet pacijenata, a troje ih je na kućnoj njezi. Među pacijentima u bolnici je i jedno dijete, koje je u bolnici s roditeljima, a ostali su u dobi od 20 do 50 i više godina, izvijestio je na konferenciji za novinare Kriznog stožera primorsko-goranske županije ravnatelj riječkog KBC-a dr. Davor Štimac, dodavši kako se čekaju se rezultati testiranja još sedam sumnjivih slučajeva.

Više pročitajte OVDJE.

14:15 -  U zagrebačkoj Areni u tijeku je postavljanje bolničkih kreveta koji će u slučaju potrebe biti namijenjeni za smještaj lakše oboljelih od koronavirusa, doznaje se u petak u Nacionalnom stožeru civilne zaštite.

Više pročitajte OVDJE.

13.29 - Karlovačkoj je županiji šest oboljelih osoba od koronavirusa; jedan Ogulinac petero Karlovčana, od čega je jedan liječnik. Petero oboljelih liječi se u karlovačkoj Općoj bolnici, osim liječnika koji je u zagrebačkoj klinici Fran Mihaljević gdje je upućen na osobni zahtjev, rečeno je na današnjoj tiskovnoj Stožera civilne zaštite Karlovačke županije.

Više pročitajte OVDJE.

13.20 - Tržišni inspektori Državnog inspektorata do jučer su utvrdili 14 slučajeva povećanja cijena za proizvode iz kategorije: dječja hrana, dječje pelene, tjestenina, brašno, jestivo ulje, šećer, sol, riža, mesne konzerve, riblje konzerve, voda za piće, zaštitne rukavice, deterdženti za rublje te sredstva za dezinfekciju vode, prostora i ruku.  

Više pročitajte OVDJE.

12.58 - U Krapinsko-zagorskoj županije tri su nova slučaja zaraze koronavirusom i sada ih je ukupno osam, rečeno je na konferenciji za novinare u petak u Krapini.

Ravnatelj Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana Tihomir Vančina rekao je da su do sada uzeli 43 brisa.

„S jučerašnjim danom imali smo pet pozitivnih pacijenata. Danas ujutro potvrđena su tri nova pacijenta, to su sve kontakti pacijenata koji su pozitivni. Od osam pacijenata, sedam ih je u kućnoj izolaciji, otpušteni su na kućnu njegu, s obzirom da nemaju temperaturu i njihovo stanje je dobro“, kazao je Vančina. Dodao da je jedan pacijent još u bolnici s temperaturom i prati se njegovo stanje.

12.41 - Rad stanica za tehnički pregled vozila nije obustavljen, a djelatnosti se obavljaju uz poduzimanje mjera predostrožnosti koje su zbog pojave koronavirusa usklađene s preporukama nadležnih institucija, priopćio je u petak Centar za vozila Hrvatske.

U Centru napominju da trenutno ne postoji nikakav naputak MUP-a o eventualnom obustavljanju tehničkih pregleda i registracije vozila.

No, pregled vozila obavlja se uz mjere predostrožnosti pa u objekt stanice za tehnički pregled istovremeno može ući samo onoliko stranaka koliko ima slobodnih referenata.

Pogledajte i galeriju: Odlukom Stožera civilne zaštite Grada Siska zatvorena dječja igrališta

U Općoj bolnici Karlovac pripremljena karantena
1/10

12. 15 - U Sisačko-moslavačkoj županiji i dalje nema novooboljelih od koronavirusa. U izolacijskoj jedinici Opće bolnice „Dr. Ivo Pedišić“ Sisak smješteno je šest pacijenata od kojih su tri ranije oboljela pacijenta. Ti oboljeli su dobrog zdravstvenog stanja, duže su u bolnici i po negativizaciji nalaza tj. po prestanku vironoštva bit će pušteni kući. 

12.13 - Sva dječja igrališta u Zagrebu, uključujući sva vrtićka i školska igrališta i dvorišta, bit će zatvorena s ciljem prevencije širenja zaraze koronavirusom. Nalog je to Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, koji je upućen Gradu Zagrebu. 

Više pročitajte OVDJE.

11.27 – Koronavirusom zaražena je još jedna osoba na području Šibensko-kninske županije, u kojoj su sada potvrđena tri slučaja zaraze, priopćio je u petak županijski Stožer civilne zaštite.

Iz Stožera kažu kako je od sedam uzoraka koji su u četvrtak poslani zagrebačkoj Klinici za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" šest nalaza negativno, a jedan je pozitivan na koronavirus.

Riječ je o 30-godišnjem muškarcu koji je u inozemstvu bio u kontaktu s već zaraženom osobom.

11.15 – Koronavirusom nisu zaraženi roditelji i njihovo dijete u Bjelovaru koji pozivajući tim hitne pomoći da intervenira u vezi s djetetom nisu rekli da su u samoizolaciji nakon povratka s područja koje je žarište koronavirusa, a testiranjem je utvrđeno da nisu zaraženi ni djelatnici tima hitne pomoći.

11:10 – Novi slučaj zabilježen je i u Dubrovniku. 

– Danas imamo još jednu osobu zaraženu koronavirusom. Drugi uzorci koji su poslani na analizu, polovica njih pokazala se negativna, što je dobar znak. Situaciju držimo epidemiološki dobro – rekao je župan Nikola Dobroslavić.

Riječ je o Dubrovčaninu koji se prije dva dana vratio sa skijanja iz Bugarske. Nalazi se u izolaciji, njegovo opće stanje je dobro.

Upućeno je 48 uzoraka na testiranje. U samoizolaciji se nalazi 311 osoba. 

11.05 – Potvrđen je prvi slučaj zaraze korona virusom na Hvaru. Potvrdio je to Stožer Civilne zaštite Splitsko- dalmatinske županije te potvrdio kako je sada u ovoj Županiji troje oboljelih.

-Iz Klinike za Infektivne bolesti potvrđeno je da je još jedna osoba pozitivna iz SDŽ, točnije s Hvara, sada su tri osobe pozitivne. On je također u splitskom KBC-u i opće zdravstveno stanje mu je dobro – rekao je Luka Brčić, predsjednik Stožera.

Više pročitajte OVDJE.

10:07 – Na konferenciji Stožera civilne zaštite o koronavirusu na zadarskom području rečeno je kako nema novih slučajeva koronavirusa.

– Za sada imamo dvije pozitivne osobe. Mi smo na području grada odredili više mjesta za karantenu i samoizolaciju – kazao je načelnik Stožera za civilnu zaštitu Zadarske županije Šime Vicković. 

– Danas nemamo ni jednog novooboljelog. Napravili smo 14 uzrokovanja. Imamo 408 osoba pod samoizolacijom, od toga je 68 osoba od jučerašnjeg dana – kazao je doktor Alan Medić, voditelj Epidemiološke službe Zavoda za javno zdravstvo Zadar.  Policijska uprava zadarska zaprimila je 38 dojava o kršenju samoizolacije. Kršenje samoizolacije potvrđeno je za tri osobe. 

Konferencija Stožera civilne zaštite o koronavirusu na zadarskom području, snimio: Frane Šarić

9.30 – U Hrvatskoj je potvrđeno 113 osoba zaraženih koronavirusom. Jedna osoba je u težem stanju i nalazi se na respiratoru. Ukupno je testirano 1604 uzoraka, a i dalje je izliječeno pet osoba.  Više pročitajte ovdje.

9.07 – U Istri novih sedam kršenja mjera samoizolacije. Više pročitajte ovdje

8.14  Sanitarna inspekcija Državnog inspektorata na području Hrvatske do jučer je sankcionirala ukupno 130 prekršaja kršenja mjere samoizolacije.

07.55 – Tranzit kamiona: 20.3. do 6.00 sati na graničnim prijelazima (Bregana, Macelj, Goričan, Šamac i Duboševica), izvršen je prihvat ukupno 1088 kamiona i 2 autobusa.

– u 3.45 sati 47 kamiona iz 21. konvoja krenulo s odmorišta Novska prema GP St. Gradiška – stigli u 4,30
– u 4.50 sati 31 kamion s odmorišta Novska krenulo prema GP Bregana (20 kamiona) i GP Macelj (11 kamiona)
– u 4.55 sati 55 kamiona iz 21. konvoja krenulo s odmorišta Novska prema GP Bajakovo
– u 4.55 sati 28 kamiona krenulo s GP Šamac prema GP Duboševica – istovremeno na GP Šamac prihvaćen 21 kamion s GP Duboševica

7:45 – Doktor Rok Čivljak, zamjenik ravnateljice Klinike za infektivne bolesti ''Dr. Fran Mihaljević'', gostovao je u HRT-ovoj emisiji U mreži Prvog, gdje je govorio epidemiji koronavirusa. 

– Na klinici se nalazi 20 pacijenata – kazao je Čivljak i napomenuo, kad je riječ o liječenju kod kuće pacijenata s blagim simptomima, da tome treba pristupiti oprezno jer je ovo infekcija kao svaka druga. Navodi da su neke zemlje odlučile da se pacijenti s blažim simptomima mogu liječiti kod kuće, no to otvara mogućnost da mogu koronavirus prenijeti drugima u svojoj blizini. 

Upitan imaju li dovoljno kreveta, zamjenik ravnateljice odgovorio je: – Imamo dovoljan broj kreveta. Iako zbog potrebe izolacije bolesnika i onih na koje sumnjamo da imaju COVID-19, svi oni moraju biti u jednokrevetnim sobama. I drugi odjeli pripremaju se za prijam takvih pacijenata. 

– U svim zemljama javila se potreba za zdravstvenim djelatnicima, kojih ovako i onako ima malo. Pa one koje imamo trebamo zaštititi – smatra doktor Rok Čivljak. 

Pogledajte video zašto je važno ostati kod kuće

 

Ključne riječi

Komentara 16

MO
morskival
08:32 21.03.2020.

Kada se usporede podaci na službenim izvorima kod EU (euromomo.eu) i usporedi broj umrlih u svakoj pojedinačnoj zemlji ( i ukupno) od prošlih godina, broj umrlih je nešto manji ove godine ( čak i u Italiji) nego prijašnjih godina. Ovo tjeranje straha u kosti ljudima je prevršilo svaku mjeru. Virus Sars covid 19 (punim imenom) ima smrtnost od oko 3 do 7% ali ne od sveukupno zaraženih nego od ljudi koji su hospitalizirani. Ako se tako usporedi i broj umrlih od virusa gripe od hospitaliziranih gripom umre 10% pacijenata a ne broj koji se stalno u medijima koristi 0,1%. Tih 0,1% je broj umrlih od procjenjenog broja zaraženih. Ako bi na isti način računali smrtnost za covid19 došli bi na broj od 0,01 do max 0,2 %.

Avatar EtTore
EtTore
15:18 20.03.2020.

Kad pocinje sezona, hahahahaahahahhaahhaahhahhahahahaha...

BA
Barbasmora
01:01 21.03.2020.

Isto kak domoljubni vojnici moramo bit svi spremni ako slučajno zaluta koji turist na lipi nas Balkan...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije