Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 123
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZATVORENA IGRALIŠTA

Karlovačka županija: Novih dvoje su članovi obitelji oboljelog liječnika

U Općoj bolnici Karlovac pripremljena karantena
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
1/9
20.03.2020.
u 13:28

U samoizolaciju se sam stavio i ravnatelj Opće bolnice Karlovac, jer je bio u sekundarnom kontaktu s oboljelim liječnikom, kako bi pokazao punu odgovornost.

U Karlovačkoj je županiji šest oboljelih osoba od koronavirusa; jedan Ogulinac petero Karlovčana, od čega je jedan liječnik. Petero oboljelih liječi se u karlovačkoj Općoj bolnici, osim liječnika koji je u zagrebačkoj klinici Fran Mihaljević gdje je upućen na osobni zahtjev, rečeno je na današnjoj tiskovnoj Stožera civilne zaštite Karlovačke županije.

"U odnosu na četvrtak imamo dvoje novooboljelih, a riječ je o članovima obitelji četvrte zaražene osobe, odnosno liječnika. Testirano je 56 kontakta koje su bile sa tom oboljelom osobom iz Karlovca, a u samoizolaciji je 600 osoba. U zadnja 24 sata, po podacima PU karlovačke,  nije bilo kršenja mjera samoizolacije. Kada govorimo o dvoje novo oboljelih, oni imaju slabe simptome bolesti, do te mjere da im gotovo ne treba medicinska pomoć. Očekujemo rezultate sa  novih11 uzoraka koliko ih je poslano na analizu iz Karlovca", kazao je Josip Ribar, načelnik Stožera civilne zaštite Karlovačke županije sa tiskovne održane ispred Opće bolnice Ogulin.

Zahvalio je svima na trudu u ovoj situaciji, posebno zdravstvenim djelatnicima koje je pozvao da budu primjer ostalima kako se ponašati.

"Primjerice, ravnatelja karlovačke Opće bolnice sam se stavio u samoizolaciju, obzirom da je bio u sekundarnom kontaktu s oboljelom osobom i nema nikakve simptome bolesti. Inače, dva su liječnika karlovačke bolnice u samoizolaciji zbog kontakta sa oboljelim liječnikom. Bez obzira na to, Opća bolnica Karlovac normalno funkcionira, liječnika ima dovoljno za rad sa pacijentima", dodao je Josip Ribar.

Josip Zorko, ravnatelj Opće bolnice Ogulin kazao je da u ogulinskoj bolnici nema zaraženih ovim virusom, niti osoba pod sumnjom. 

"Bolnica se zadnjih mjesec dana priprema za prihvat bolesnika suspektnih na zarazu, kapaciteti su nam dovoljni. Pripremamo se za veći prihvat bolesnika. Nadali smo se u početku, da će to biti sporadični slučajevi oboljenja ili sumnja, no po sadašnjim pretpostavkama može se dogoditi da nam odjednom dođe veći broj oboljelih. Sada nam radi, takozvani hladni pogon – koji radi samo sa hitnim i bolesnim pacijentima. Inače smo dnevno u obradi imali oko 340 pacijenata, a sada ih dnevno imamo 60 ili 70, a u bolnici trenutno leži 41 pacijent. Obzirom da toliko u dnevnoj obradi ovih dana ima i  Opća bolnica Karlovac koja je inače dnevno imala u obradi oko 2100 pacijenata, izloženiji smo pet puta više riziku od zaraze od karlovačke bolnice. Budući da sada imamo i višak osoblja, ono se priprema i educira za slučaj potrebe i na raspolaganju su 24 sata. Molim da građani ostanu kod kuće i prihvate preporuke Stožera civilne zaštite. U slučaju nekih nejasnoća mogu tijekom čitavoga dana nazvati na broj  091/2819-195", kazao je dr. Josip Zorko.

Josip Ribar dodao je da je od Nacionalnog stožera naručena dodatna zaštitna oprema u kriznim situacijama, za bolnice i domove zdravlja u Karlovačkoj županiji.

"Djelatnosti koje rade, poput automehaničara, i drugih proizvodnih djelatnosti, poruka je da se pridržavaju mjera opreza; poput dezinfekcije prostora, držanja udaljenosti između osoba od dve metra. Život ide dalje, nećemo zatvarati djelatnosti gdje za to nema potrebe", dodao je Josip Ribar.

Inače, od petka su zatvorena i sva dječja igrališta u Karlovačkoj županiji.

>> Tema: Koronaviru

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije