Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DRŽAVNI INSPEKTORAT

Kakva pohlepa: Inspekcija u trgovinama unatoč zakonu pronašla 14 slučajeva poskupljenja hrane

Ilustracija
Foto: MICHELE TANTUSSI/REUTERS/PIXSELL
1/3
VL
Autor
Romana Kovačević
20.03.2020.
u 13:10

Navedenom Odlukom i Zakonom propisane su prekršajne mjere pa će se tako pravna ili fizička osoba kazniti u iznosu od peterostrukog do dvadeseterostrukog iznosa cijene zaračunate iznad propisanih cijena te odgovorna osoba u pravnoj osobi novčanom kaznom u iznosu od 3000 do 15.000 kuna

Tržišni inspektori Državnog inspektorata do jučer su utvrdili 14 slučajeva povećanja cijena za proizvode iz kategorije: dječja hrana, dječje pelene, tjestenina, brašno, jestivo ulje, šećer, sol, riža, mesne konzerve, riblje konzerve, voda za piće, zaštitne rukavice, deterdženti za rublje te sredstva za dezinfekciju vode, prostora i ruku.  

– U 48 slučajeva još se utvrđuju činjenice. Rezultat je to 233 inspekcijska nadzora koje su poduzeli zaključno s četvrtkom 19. ožujka. Zbog nepridržavanja mjera samoizolacije, na današnji dan 150 prekršitelja je sankcionirano – naveo je Andrija Mikulić, glavni državni inspektor.    

VIDEO Davor Bernardić: Svi političari moraju se odreći dijela plaće

Temeljem Vladine Odluke o iznimnim mjerama kontrole cijena za određene proizvode i Zakona o iznimnim mjerama kontrole cijena, koja je stupila na snagu 16. ožujka 2020. godine, tržišni inspektori Državnog inspektorata su od 17. ožujka 2020. godine u inspekcijskim nadzorima subjekata koji obavljaju registriranu djelatnost proizvodnje i trgovine.

Navedenom Odlukom i Zakonom propisane su prekršajne mjere pa će se tako pravna ili fizička osoba kazniti u iznosu od peterostrukog do dvadeseterostrukog iznosa cijene zaračunate iznad propisanih cijena (članak 5. Zakona o iznimnim mjerama kontrole cijena), te odgovorna osoba u pravnoj osobi novčanom kaznom u iznosu od 3000 do 15.000 kuna.

Nadalje, Zakonom o zaštiti potrošača zabranjeno je obavljanje nepoštene odnosno agresivne poslovne prakse te su istim Zakonom propisane upravne i prekršajne mjere. Slijedom navedenoga, inspektori DIRH-a, ako u inspekcijskom nadzoru utvrde da je trgovac neposredno prije 5. ožujka 2020. godine (kada je Ministarstvo zdravstva službeno proglasilo opasnost od epidemije) i od 11. ožujka 2020. godine (kada je službeno proglašena epidemija) do dana donošenja Odluke i nadalje do dana obavljanja nadzora povećavao cijene proizvoda (za robu i proizvode koji su  već bili zaduženi kod trgovca kao i za robu za koju nije bilo povećanja nabavne cijene) zabranit će mu agresivnu poslovnu praksu iz članka 37. stavka 1. točke 3. Zakona o zaštiti potrošača te donijeti rješenje na temelju članka 137. st. 2. Zakona o zaštiti potrošača.

U pogledu kazni propisanih ako se utvrdi da se trgovac – pravna osoba koristio praksom koja je nepoštena u smislu članaka 32. do 38. Zakona o zaštiti potrošača propisana je novčana kazna u iznosu od 10.000,00 do 100.000,00 kuna za pravnu osobu, zatim od 10.000,00 do 15.000,00 kuna za odgovornu osobu u pravnoj osobi te za fizičku osobu u iznosu od 5000,00 do 15.000,00 kuna.

VIDEO Detalji novouvedenih mjera: Nema više druženja, od sada najviše petero ljudi smije biti zajedno na jednom mjestu!

Komentara 9

DL
dr Luigi
13:40 20.03.2020.

Objaviti javno imena takvih trgovina u njima više ne bih kupio ni zrno riže.

HA
Hanok
13:46 20.03.2020.

Kod nas se svi brzo hvala za zakon na papiru. U praksi skoro nikada nije tako. Isto kao iznos plače na kraju mjeseca.

Avatar mrkyyy
mrkyyy
13:46 20.03.2020.

Toooo. Počinjemo ličiti na državu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije