Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 179
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
postignut sporazum

Dogovor je tu, sindikati obranili minuli rad

sindikati,vlada,spomenka avberšek,vilim ribić (1)
Žarko Bašić/PIXSELL
06.07.2012.
u 15:41

Sindikalisti su se odrekli božićnica, regresa i jubilarnih nagrada, a jedan dio zaposlenih u državnim službama ostaje i bez naknade za prijevoz

Nakon pet sastanaka, Vlada i sindikati su se nagodili i uspjeli kreirati model kojim će se u dvije godine uštedjeti 2 milijarde kuna, bez rezanja plaća. Neće se isplatiti božićnica za ovu i iduću godinu, a javni službenici neće dobiti regres u 2013. Jubilarne nagrade dobit će samo oni koji odlaze u mirovinu, a dnevnica se smanjuje sa 170 na 150 kuna. Stavke su to koje državi donose uštedu od dvije milijarde kuna, tvrdio je nakon sastanka ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić, koji je zadovoljan ishodom posljednjeg razgovora. Iako je sporazum postignut, još nema potpisa nijedne strane, ali se očekuje formaliziranje dogovora u srijedu.

Popustili na prijevozu

Odricanje od materijalnih prava nije bilo sporno za većinu sindikata, ali su zdušno branili ‘cijenu rada’ i nisu mogli dopustiti da se umanji dodatak za minuli rad od 0,5 posto. Podsjetimo, prijedlog Vlade bio je da se smanji na 0,3 posto. Zaštitu osnovice platili su reformom u sustavu naknade za prijevoz. Naknadu se više neće isplaćivati bez računa u gotovini, kao što je bio običaj. Samo oni zaposlenici koji dostave račun za pokaznu kartu za javni prijevoz ili za gorivo moći će na kraju mjeseca dobiti povrat. Prije dvije godine ukinuta je cipelarina, a sada je dogovoreno da zaposlenici koji žive do dva kilometra od mjesta rada nemaju pravo na naknadu troškova. Refundirat će se troškovi vožnje do 50 kilometara udaljenosti, umjesto dosadašnjih 100, a od 50 do 100 kilometara država i službenici dijele trošak popola. Učitelji koji rade u više škola moraju uzimati putni nalog i više neće dobivati naknadu u gotovini. Na strožim pravilima država će uštedjeti od 250 do 350 milijuna kuna. Prosvjetari se odriču ‘prosvjetnog dodatka’ od 2,3 posto, koji se trebao osjetiti na plaći iz srpnja. Odgađa se to pravo do siječnja 2013. U rujnu će se napraviti revizija sporazuma o uvećanju osnovice za 6 posto. Matica sindikata traži da se neisplata božićnice i regresa, odnosno oko milijardu oduzetih kuna tretira kao pozajmica koja će se jednom vratiti. Na taj zahtjev Vlada neće pristati, a Mrsić je kao argument naveo da “je neodgovorno potpisati nešto što će dočekati iduću Vladu”.

– To radite svaki dan, a kad treba za ljude, onda odjednom ne želite – reterirao mu je Vilim Ribić iz Matice sindikata.

Model za ostale

Idući četvrtak Vlada počinje pregovore s državnim službenicima, a ponudit će im isto rješenje. Modela koji su ugovorili javni službenici morat će se držati i u javnim tvrtkama i agencijama, gdje bi se trebale rezati i plaće.

Komentara 24

JO
jožek2
16:03 06.07.2012.

Ako ne dobivaju božičnice i regrese zaposlenici u privatnim tvrtkama koji nose gospodarstvo ove jadne izmučene, opljačkane države, zašto bi stotine i stotine parazita na jaslama poreznih obveznika sve to dobivali, i još k tome spajali godišnje oko 120 neradnih dana dok u privatnim tvrtkama se radi i za največih blagdana uz puno manju plaću, o tome neka malo naši uvaženi sindikalci povedu razgovore na odgovornim mjestima.

MA
marmont
16:05 06.07.2012.

Nemaju svi u javnom sektoru dobre plaće,a svaku plaću možete skidati samo do određene granice.Nakon toga će pružni radnik sa troje djece i nezaposlenom suprugom otići tražiti socijalnu pomoć od 2500-3000 kuna,i još može raditi na crno.Isto tako nastavnik informatike,ako ga dovoljno ne platite,otići će raditi drugdje.

DO
doktorica
15:59 06.07.2012.

u realnom sektoru se radnicima ionako ništa ne mijenja.....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije