Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 140
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Koronavirus u Hrvatskoj

U Splitskoj županiji 503 nova slučaja. još jedna županija prelazi na online nastavu u srednjim školama

Koronavirus
Foto: PIXSELL
1/4
09.12.2020.
u 16:50

Brzim testovima utvrdit će se je li neki korisnik ili djelatnik Covid pozitivan kako bi se pristupilo liječenju i sprječavanju širenja epidemije po domovima

U Hrvatskoj je zabilježeno 4520 novih slučajeva zaraze koronavirusom od 12596 testiranih, a umrlo je 69 osoba, izvijestio je u Nacionalni stožer Civilne zaštite.

16:47 Srednje škole na području Šibensko-kninske županije prelaze na model ''C'' – nastava na daljinu 
 
Prateći razvoj epidemiološke situacije na području Republike Hrvatske, s posebnim naglaskom na Šibensko-kninsku županiju, nametnula se potreba donošenja odluke o organizaciji nastave po modelu „C“, odnosno online modelu.
Budući da broj aktivnih slučajeva raste, kako u našoj županiji, tako nažalost i u drugim krajevima Hrvatske, a briga o lokalnoj zajednici županijama je u fokusu, članovi Izvršnog odbora Hrvatske zajednice županija dana 8. prosinca održali su hitni online radni sastanak na kojem su analizirali pojedinačne situacije u osnovnim i srednjim školama radi jednoobraznog pristupa po pitanju modela održavanja nastave za cijelu RH.

Analizom je utvrđeno da od 20 županija i Grada Zagreba, jedino dvije županije imaju kombinirani model, dok ostali planiraju ili su već uveli „C“ model, odnosno online nastavu za srednje škole.

Problemi u održavanju nastave su višestruki; određeni broj nastavnika, nenastavnog osoblja i samih učenika zaražen je virusom ili je zbog kontakta sa zaraženim osobama u samoizolaciji, brojna razredna odjeljenja izvode nastavu kombinirano (model ''A'' i model ''C''), a postoje i problemi s javnim linijskim prijevozom u kojem se teško može osigurati distanca između putnika kojima se pak ne može naložiti nošenje zaštitnih ili medicinskih maski.
Stožer civilne zaštite Šibensko-kninske županije stoga je zatražio mišljenje nadležne epidemiološke službe Zavoda za javno zdravstvo ŠKŽ koja održavanje nastave na daljinu drži prihvatljivim modelom s ciljem poboljšanja ukupne epidemiološke slike u našoj županiji.

Sukladno mišljenju epidemiološke službe nadležnog Zavoda za javno zdravstvo, a temeljem preporuke županijskog Stožera civilne zaštite, Šibensko-kninska županija suglasna je da srednjoškolske ustanove čiji je Županija osnivač primjenjuju model „C“ organiziranja nastave (nastava na daljinu)  počevši od 14. prosinca do 23. prosinca 2020. godine, što je u konačnici prihvaćeno i od dionika odgojno-obrazovnog procesa u srednjim školama.
Istekom školskih praznika, svaka škola će, u suradnji s osnivačem i lokalnim stožerom odabrati po kojem će modelu nastaviti provođenje nastave za početak drugog polugodišta.

14:08 - Prema podacima Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije, u zadnja 24 sata na području Brodsko-posavske županije zabilježena su 53 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2. Ukupan broj zaraženih osoba na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije tako sada iznosi 5.275, dok je broj aktivnih slučajeva 703 (48 manje nego prethodni dan). Broj zaraženih osoba prema prebivalištu (grad/općina): grad Slavonski Brod (25), općina Oriovac (4), općine Donji Andrijevci, Garčin, Sibinj i Slavonski Šamac (po 3), općine Brodski Stupnik i Gornja Vrba (po 2), grad Nova Gradiška te općine Gornji Bogićevci, Nova Kapela, Okučani, Rešetari, Sikirevci, Staro Petrovo Selo i Vrpolje (po 1).

U zadnja 24 sata preminule su četiri osobe. U slavonskobrodskoj Općoj bolnici „Dr. Josip Benčević" preminule su dvije osobe (Ž – 1963. godište i M – 1940. godište), a dvije su osobe preminule u novogradiškoj Općoj bolnici (Ž – 1945. godište i M – 1938. godište). Ukupan broj preminulih osoba s prebivalištem na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije tako sada iznosi 72. Hospitalizirane su ukupno 74 osobe (5 osoba više nego prethodni dan) od čega u slavonskobrodskoj bolnici 48 osoba, a u novogradiškoj bolnici 26 osoba. Trinaest hospitaliziranih osoba je na respiratoru (isto kao i prethodni dan). Pod mjerom samoizolacije trenutno se na području Brodsko-posavske županije nalaze ukupno 1.742 osobe (168 osoba više nego prethodni dan).

Stožer CZ Brodsko-posavske županije na današnjoj je sjednici donio Zaključak kojim će od Ministarstva znanosti i obrazovanja zatražiti suglasnost da sve srednje škole u Brodsko-posavskoj županiji prijeđu na online nastavu po Modelu C od 14.12.2020. – 18.01.2021. godine. Danas je donesena i Odluka o početku drive-in testiranja u sklopu COVID ambulante Doma zdravlja Slavonski Brod, a koje će početi u subotu (12.12.2020.) na parkiralištu iza južne tribine stadiona NK Marsonia. Također, donesena je i Odluka o ponovnoj uspostavi COVID ambulante Doma zdravlja Nova Gradiška, a koja će biti organizirana u krugu Opće bolnice Nova Gradiška zbog velikog povećanja broja testiranih osoba na zapadnom dijelu Brodsko-posavske županije.

14:00 - U Varaždinskoj županiji evidentirano je 296 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a testirano je 695 uzoraka. Udjel pozitivnih na COVID-19 među testiranim uzorcima simptomatskih pacijenata jučer je iznosio 55 posto, dok je udjel pozitivnih u svim testiranim uzorcima 43 posto. Na bolničkom liječenju u Općoj bolnici Varaždin nalaze se 264 osobe s težom kliničkom slikom, a 19 ih je na respiratoru. Preminule su četiri osobe pozitivne na COVID-19. Zbog pozitivnog nalaza ili mjere samoizolacije izvan službe su 142 djelatnika Opće bolnice Varaždin.

13:03 - Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 1410 obrađenih  testova danas su 503 novooboljele osobe s područja Splitsko-dalmatinske županije pozitivno na COVID infekciju i to iz Splita 243, Imotskog 12, Kaštela 47, Makarske 22, Omiša 19, Sinja 12, Solina 26, Starog Grada 3, Supetra 2, Trilja 6, Trogira 16, Visa 1, Vrgorca 6, Baške Vode 3, Brela 5, Dicma 1, Dugog Rata 12, Dugopolja 2, Gradca 4, Hrvaca 1, Jelse 4, Klisa 9, Lovreća 1, Marina 2, Muća 5, Nerežišća 1, Okruga 1, Otoka 2, Podbablja 2, Podgore 6, Podstrane 9, Postira 1, Prgometa 2, Primorskog Doca 1, Prološca 3, Runovića 2. Segeta 2, Selca 1, Šestanovca 3, Šolte 3 i Tučepi 5 osoba.

Od ukupnog broja novooboljelih osoba 276 osoba su kontakti prethodno oboljelih dok se ostali epidemiološki obrađuju. Ukupno 3408 osoba nalazi se u samoizolaciji. Na bolničkom liječenju nalaze se 213 COVID pozitivnih osoba u KBC-u Split dok se 13 osoba nalazi na respiratoru.

Prema izvješću KBC-a Split u protekla 24 sata preminulo je 8 osoba; šest muških osoba starosti 69, 87, 72, 87, 88 i 73 godine i dvije ženske osobe stare 79 i 90 godina. Osobe su uz brojne komorbiditete bile pozitivne i na covid infekciju.

12:41 - U protekla 24 sata, na području Šibensko-kninske županije 269 osoba je oboljelo od COVID-19 infekcije.
Trenutno su 904 aktivna slučaja oboljenja od COVID-19 infekcije. U šibenskoj bolnici liječi se 40 osoba, od kojih su četiri osobe na respiratoru, a u kninskoj bolnici trenutno se liječi 18 osoba. Ostali imaju blaže kliničke simptome i nalaze se u izolaciji. Pod mjerama zdravstvenog nadzora i samoizolacije trenutno je 2960 osoba. U posljednja 24 sata uzorkovano je 405 uzoraka za testiranje na SARS-CoV-2 virus. Budući da je broj novooboljelih osoba u posljednjim tjednima eskalirao, djelatnici Zavoda za javno zdravstvo Šibensko-kninske županije nisu u mogućnosti obraditi podatke o dobnoj strukturi i mjestu prebivališta novooboljelih, te o njima više neće svakodnevno izvještavati.
Izvješće s podatcima o broju novooboljelih na području svake od jedinica lokalne samouprave Zavod za javno zdravstvo Šibensko-kninske županije Stožeru civilne zaštite ubuduće će slati jednom tjedno, ponedjeljkom, za proteklih sedam dana - istakli su iz šibenskog stožera

12:08 - U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježeno je 129 novih slučajeva zaraze koronavirusom (od toga 90 slučajeva utvrđeno brzim antigenskim testom). Radi se o 55 osoba iz Dubrovnika, 28 iz Metkovića, 12 iz Župe dubrovačke, deset iz Ploča, pet iz Kule Norinske, po tri iz Konavala, Korčule i Vele Luke, po dvije iz Blata, Zažablja i s Lastova te po jednoj osobi iz Opuzena, Orebića, Slivnog i Stona.

Ukupno je zaraženo 59 osoba muškog spola i 70 osoba ženskog spola, a za 83 osobe je utvrđena epidemiološka veza. Preminula je jedna muška osoba iz Metkovića (rođ. 1929.).

12:07 - U proteklih 24 sata u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije testirano je 606 osoba, najviše dosad u jednom danu, i evidentirano 294 novih pozitivnih slučajeva na virus COVID-19, pa je broj pozitivnih osoba u toj županiji na današnji dan ukupno 1709. Brzim antigenskim testovima koji se obavljaju u drugim zdravstvenim ustanovama i privatnim laboratorijima utvrđeno je dodatnih 19 pozitivnih slučaja, a epidemiolozi su na temelju kliničke slike, bez testiranja, dijagnosticirali COVID-19 kod četiri osobe. Hospitalizirano je 135 pacijenata pozitivnih na virus COVID-19, a na respiratoru se nalazi 11. U protekla 24 sata preminule su četiri osobe s posljedicom COVID-19 virusa, muške osobe stare 91, 87 i 86 godina, te ženska osoba stara 87 godina, svi s dodatnim kroničnim bolestima.

11:47 - U laboratorijima za mikrobiologiju Kliničkog bolničkog centra Osijek i Zavoda za javno zdravstvo OBŽ u zadnja 24 sata za područje Osječko-baranjske županije na koronavirus je testirano ukupno 579 uzoraka od kojih je 243 bilo pozitivno

Novopozitivne osobe imaju prebivalište u 75 naselja Osječko-baranjske županije, a najviše (88) ih je s područja grada Osijeka i prigradskih naselja. Slijede područja gradova/općina Našice (17), Đakovo i Valpovo (12), Beli Manastir, Belišće i Bizovac (11), Čepin (9), Bilje i Donji Miholjac (po 6), Darda, Đurđenovac, Erdut, Koška, Marijanci, Petrijevci, Popovac i Semeljci (po 4), Antunovac i Čeminac (po 3), Ernestinovo, Kneževi Vinogradi, Magadenovac, Petlovac, Podgorač, Viljevo i Vuka (po 2) te Donja Motičina, Draž, Drenje, Gorjani, Levanjska Varoš, Punitovci, Satnica Đakovačka i Šodolovci (po 1). Na bolničkom liječenju nalazi se ukupno 251 osoba oboljela od COVID-19, i to 197 u Kliničkom bolničkom centru Osijek (od kojih su 41 na respiratoru), a u Općoj županijskoj bolnici Našice hospitalizirano je 54 pacijenta s tim oboljenjem. U zadnja 24 sata preminulo je osam osoba s područja Osječko-baranjske županije oboljelih od koronavirusa. Najstarija preminula osoba rođena je 1929., a najmlađa 1951. godine, a uz COVID-19 imali su i druge komorbiditete.

U samoizolaciji se na području OBŽ trenutno nalazi ukupno 2.515 osoba.

Policija je provela 46 provjera osoba u samoizolaciji. U 42 samoinicijativne provjere sve osobe zatečene su na prijavljenoj adresi, međutim od četiri dojave građana čak tri su bile točne, s tim da su u dva slučaja kršenja utvrđena u Osijeku te jedno u Našicama. Policijski službenici obavili su i 112 nadzora ugostiteljskih objekata pri čemu nisu utvrdili kršenje propisanih mjera.

Inspektori i službenici civilne zaštite obavili su 48 nadzora provođenja epidemioloških mjera, najviše u prodavaonicama i trgovinama (21) te trgovačkim centrima (8), a utvrdili su jednu nepravilnost za koju su izrekli upozorenje i naložili njeno otklanjanje.
 
Nakon sjednice Stožera civilne zaštite OBŽ aktualne epidemiološke podatke na konferenciji za novinare iznijeli su načelnik Stožera Ivan Hampovčan, voditelj Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo Tomislav Dijanić te pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje OBŽ Sanda Filipović. Pročelnica je naglasila kako osnovne škole kojima je osnivač OBŽ nakon dva tjedna nastave na daljinu, od početka ovog tjedna pa do zimskog odmora nastavu opet provode u školi. Izuzetak su šest osnovnih škola koje su se još ranije opredijelile za B model nastave, što i sada provode, i to zbog prostornih uvjeta. Srednje škole nastavljaju provođenje nastave na daljinu.

11:27 - Na području Zadarske županije imamo 133 novozaražene osobe koronavirusom. Novooboljeli izolaciju provode na područjima gradova Zadar(63), Benkovac(3), Biograd(6), Nin(1) i Pag(2) te općina Bibinje(4), Gračac(2), Kali(1), Kukljica(1), Lišane Ostrovičke (2), Novigrad(2), Pakoštane(5), Pašman(1), Polača(3), Poličnik(2), Posedarje(4), Preko(7), Privlaka(1), Ražanac(4), Sukošan(3), Sv.Filip i Jakov(6), Škabrnja(3), Tkon(1), Vir(1), Vrsi(2) i Zemunik Donji(3). Tijekom jučerašnjeg dana testirano je 543 uzorka, a pod aktivnim nadzorom je 2566 stanovnika. U Psihijatrijskoj bolnici Ugljan koronavirusom zarazilo se još 5 djelatnika i 5 pacijenata, a u Domu za stare i nemoćne osobe Zadar još 2 korisnika. Na COVID odjelu u  Specijalnoj bolnici za ortopediju Biograd na Moru, od posljedica infekcije koronavirusom preminuo je 88-godišnji pacijent. Na svim COVID odjelima u Općoj bolnici Zadar hospitaliziran je 71 bolesnik, od toga broja 11 ih je na respiratoru.

11:21 - U posljednjih 24 sata u Karlovačkoj županiji zabilježeno je 214 novih slučajeva  zaraze virusom SARS-CoV-2. 
PCR testiranje- 128 osoba je pozitivno , od čega su 16 korisnici ustanove u sustavu socijalne skrbi. Od ostalih 112 s područja grada Karlovca je 56 osoba, Duga Resa 11, Ogulin 18, Ozalj 4, Slunj 2 , Barilović 4, Bosiljevo 1,  Generalski Stol 2, Josipdol 2, Krnjak 2, Netretić 4, Plaški 1, Ribnik 1,  Vojnić 3, Žakanje 1. Brzi test za detekciju antigena-86 osoba je pozitivno-iz Karlovca su 23 osobe, Duga Resa 20, Ogulin 13, Ozalj 10, Slunj 11 ,  Cetingrad 1,  Generalski Stol 1, Josipdol 2,   Rakovica 2, Tounj 2, Vojnić 1  
 U Karlovačkoj županiji ukupno je do sada oboljelo 4275 osoba. 

10:29 - U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji potvrđeno je 80 novih slučajeva zaraze koronavirusom. 52 novozaražene osobe s područja su grada Bjelovara, 6 novooboljelih osoba s područja je grada Čazme, 5 novih slučajeva zaraze koronavirusom potvrđeno je na području općine Severin, po 3 novozaražene osobe s područja su grada Daruvara i općine Rovišće, po 2 novooboljele osobe s područja su grada Grubišnog Polja te općina Ivanska i Šandrovac, a po jedna novozaražena osoba s područja je grada Garešnice te općina Hercegovac, Kapela, Veliko Trojstvo i Veliki Grđevac.

Na COVID odjelu bjelovarske Opće bolnice trenutno su na liječenju 42 pacijenta oboljela od koronavirusa od kojih je njih 6 na respiratoru. Također, 17 pacijenata je na opservaciji, odnosno za njih se čekaju nalazi jesu li pozitivni na koronavirus ili ne.

U samoizolaciji na području Bjelovarsko-bilogorske županije nalazi se 1818 osoba. Preminule su tri osobe s koronavirusom čime dolazimo do ukupno 51 osobe preminule od početka pandemije s područja Bjelovarsko-bilogorske županije.

10:28 - U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8:00 sati, u posljednja 24 sata je 121 novih pozitivnih osoba na COVID-19 (25 osoba iz Vinkovaca, 18 iz Vukovara, 12 iz Županje, 11 iz Ivankova, 7 iz Nuštra, 5 iz Nijemaca, po 4 osobe iz Negoslavaca i Starih Mikanovaca, po 3 iz Gradišta i Jarmine, po 2 iz Gunje, Iloka, Otoka, Privlake, Starih Jankovaca, Vođinaca i Vrbanje, te po 1 osoba iz Antina, Babine Grede, Bošnjaka, Cerića, Drenovaca, Đeletovaca, Markušice, Novih Mikanovaca, Podgrađa, Retkovaca, Svinjarevaca, Slakovaca, Sotina, Vere i Štitara). Preminulo je pet osoba.     

Od početka epidemije, ukupan broj oboljelih osoba je 5837, od kojih je 4945 osoba izliječeno, a ukupno je preminulih 96 osoba. Trenutno je u županiji 87 osoba hospitalizirano zbog COVID-19 bolesti. U protekla  24 sata testirano je 366 osoba, te je ukupno do sada  testiranih osoba na području županije 27672. U samoizolaciji na području županije je 1702 osobe.   Od ukupnog broja pozitivnih na COVID-19 u Vukovarsko-srijemskoj županiji je pozitivno 56 radnika iz sustava zdravstva (16 liječnika, 23 medicinskih sestara/tehničara, 6 drugih zdravstvenih radnika i 11 nezdravstvenih radnika).

U samoizolaciji iz sustava zdravstva je 34 radnika (5 liječnika, 15 medicinskih sestara/tehničara, 5 drugih zdravstvenih radnika i 9 nezdravstvenih radnika). Iz sustava obrazovanja ukupno je oboljelo 29 nastavnika i 49 učenika. U samoizolaciji se nalazi 52 nastavnika i 658 učenika.

9:42 - Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije priopćio je u srijedu kako je potvrđeno 125 novih slučajeva zaraze. Tijekom jučerašnjeg dana izuzeto je 450 uzoraka sa sumnjom na SARS – CoV-2 virus. Na području županije trenutno je aktivno 847 slučajeva bolesti COVID-19, ozdravile su 133  osobe, a na bolničkom liječenju nalazi se 98 osoba.

U Općoj bolnici Koprivnica preminule su dvije osobe s pozitivitetom na koronavirus (1935. i 1947. godište) koje su u kliničkoj anamnezi imale i druge dijagnoze. Od početka pojave SARS – CoV-2 virusa na području županije bolest COVID-19 je potvrđena u 3749 slučajeva, a ukupno je testirano 13.134 osoba. Nakon uspostave COVID-19 ambulanti u Križevcima i Đurđevcu, Stožer je osigurao još jedan punkt za izuzimanje uzoraka na prostoru Sajmišta u Koprivnici.

Početak uzimanje uzoraka, koje će provoditi zdravstveni timovi županijskog Doma zdravlja i Zavoda za hitnu medicinu, očekuje se krajem ovog tjedna i to prema drive-in principu kod stambenog kontejnera smještenog na prostoru Sajmišta.  Na punkt se dolazi  iz smjera državne ceste D-41 odnosno Ulice Braće Radić, dok je izlazak predviđen kroz Potočnu ulicu.

Foto: Robert Mihaljević

9:41 - Na području Primorsko-goranske županije u srijedu je 426 novozaraženih osoba koronavirusom, a umrlo je pet osoba u riječkom KBC-u. Ozdravile su 243 osobe tako da je u Primorsko-goranskoj županiji trenutno 3063 osobe oboljele od covida-19. Laboratorijski je, tijekom proteklog dana, ispitano 1256 uzoraka. U riječkom KBC-u je 137 oboljelih od covida-19, isto kao i jučer, a na respiratoru je 16 pacijenata, javio je Županijski stožer Civilne zaštite.

9:31 - Novih 85 slučajeva zaraze koronavirusom potvrđeno je u Istri u protekla 24 sata, a učenici od petog do osmog razreda osnovnih škola, kao i istarski srednjoškolci, u ponedjeljak prelaze na online nastavu. "Tijekom protekla 24 sata potvrđeno je 85 novozaraženih osoba s područja županije, od toga 57 osoba dolaze iz mjera samoizolacije ili je riječ o bliskom kontaktu već poznate pozitivne osobe", izvijestio je u srijedu Stožer civilne zaštite Istarske županije.

Video: Zvonimir Frka-Petešić o suradnji sa znanstvenicima iz Savjeta

U epidemiološkoj obradi je 18 osoba. U međuvremenu, od jučer su izliječene 83 osobe, trenutno je u Istri 696 aktivnih covid-19 pozitivnih osoba, a u mjerama samoizolacije je čak 1517 osoba. 

"Mi u potpunosti pratimo kretanje virusa u Istri, no ljuti nas ponašanje pojedinaca koji se ne pridržavaju mjera samoizolacije jer ukoliko se tih 1517 osoba u samoizolaciji ne budu pridržavali mjera, oni će nam biti izvor zaraze. Zaraza nam dolazi iz obiteljskih krugova i malih tvrtki, stoga apeliram na građane da drže distancu, da nose zaštitne maskice i da smanje kontakte", istaknuo je šef istarskog Stožera Civilne zaštite Dino Kozlevac. 

Nakon što je u utorak županijski Stožer civilne zaštite donio odluku kojom istarski srednjoškolci idući ponedjeljak prelaze na online nastavu, danas je naknadno donesena odluka da će od ponedjeljak na online nastavu prijeći i učenici od petog do osmog razreda osnovnih škola, dok će učenici nižih razreda za sada pohađati nastavu u školi.  "Ovu smo odluku donijeli u suradnji s prosvjetom, ravnateljima škola ali i nakon stručne procjene naših epidemiologa", istaknuo je Kozlevac.

8:57 - U Sisačko-moslavačkoj županiji, na današnji dan je dvjesto dvadeset i pet novooboljelih osoba od zarazne bolesti COVID-19.

Riječ je o devedeset i dvije osobe s područja grada Siska, trideset i tri osobe s područja grada Kutine, dvadeset i šest osoba s područja grada Petrinje, devetnaest osoba s područja grada Popovače, šesnaest osoba s područja grada Novske, četrnaest osoba s područja grada Gline, četiri osobe s područja općine Sunja, četiri osobe s područja općine Lipovljani, tri osobe s područja općine Dvor, tri osobe s područja grada Hrvatska Kostajnica, tri osobe s područja općine Topusko, tri osobe s područja općine Velika Ludina, dvije osobe s područja općine Lekenik, dvije osobe s područja općine Martinska Ves, te jednoj osobi s područja općine Gvozd.

7:36 - U Požeško-slavonskoj županiji trenutno je aktivno 550 slučajeva zaraze korona virusom (COVID-19), 470 osoba nalazi se u kućnoj izolaciji, a 80 osoba je hospitalizirano. U samoizolaciji se nalazi 1187 osoba, a ukupno je testirano 19116 osoba. Na posljednjem testiranju obrađeno je 288 uzoraka, od kojih je 91 pozitivan. Tijekom dana će se nastaviti s testiranjem kontakata zaraženih osoba kao i svih suspektnih osoba.

7:23 - Grad Zagreb dobio je 17.850 brzih antigenskih testova koje će uz pomoć Crvenog križa distribuirati u 60 ustanova socijalne skrbi, od čega su 41 domovi za starije, rekla je u utorak pročelnica zagrebačkog Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom Romana Galić. "Četrdeset i jedna ustanova su domovi za starije, a ostale socijalne ustanove su one koje brinu o drugim ranjivim skupinama, znači osobama s invaliditetom, žrtvama obiteljskog nasilja i svih onih koji imaju druge ranjive skupine na smještaj", istaknula je Galić.

Tih 17.850 brzih antigenskih testova je prva količina za mjesec dana, a nadaju se da će dobiti još testova jer je to način kako spriječiti širenje koronavirusa u domovima za starije, u skupini koja je najranjivija, dodala je Nakon distribucije brzih antigenskih testova po domovima pristupit će se brzom testiranju djelatnika i korisnika domova.  Galić je istaknula da će im testiranje puno pomoći, jer trenutno od 196 zaraženih korisnika u domovima, njih otprilike 50-ak nema nikakav simptom

Brzim testovima utvrdit će se je li neki korisnik ili djelatnik Covid pozitivan kako bi se pristupilo liječenju i sprječavanju širenja epidemije po domovima. Ako je korisnik ili djelatnik doma sa simptomima, a brzi antigenski test pokaže da je negativan, šalju se na dodatno PCR testiranje kako bi se potvrdio negativan nalaz ili da se utvrdi da je eventualno pozitivan. 

Galić kaže da će početak provedbe testiranja ovisiti o tome kada će se organizirati u domovima, a očekuje da će to biti vrlo brzo, s obzirom na činjenicu da samo u gradskim domovima od njih 11 na 18 lokacija, imaju u osam domova Covid pozitivne na 11 lokacija.

Prioritet jesu djelatnici, ali i korisnici, ističe Galić, dodavši kako u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo apeliraju da se prvo testiraju djelatnici domova, a korisnici po potrebi.    

Ključne riječi

Komentara 18

Avatar Dmitrij Ivanovič Mendeljejev
Dmitrij Ivanovič Mendeljejev
08:08 09.12.2020.

Pocetkom 10. mj sam se testirao u Slovackoj (u kojoj zivim i radim). 15 dana poslije ipak me copila Korona (znaci da sam virus pokupio ili isti dan kad sam se testirao ili dan dva posle). Prema tome, ne vidimim svrhu tih testiranja. To ne znaci da sam protiv pridrzavanja epidemoloskih mjera, pogotovo masovnih okupljanja na javnim i kojekakvim drugim mjestima (kafici, klubovi, tulumi),,,,,,, a pogotovo se ne mogu sloziti sa onima koji tvrde da Korona ne postoji.

Avatar split77
split77
11:16 09.12.2020.

Koliki je broj zarazenih u Vukovaru? Zbog ovog pitanja sam blokiran sa 3 zuta odjednom? Poslusnicki novinari su dio ove farse

Avatar nosac
nosac
09:09 09.12.2020.

ako nazoveš doktora u petak popodne, subotu, nedjelju ili ponedjeljak vrlo često na testiranje tek ideš u utorak, zato će danas opet biti rekord ili blizu rekorda....al đaba đikić i ostali govore da je to problem da se mora više i drugačije testirati, oni su debili a vlada, plenki i capak su najbolji...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije