Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Tech/Sci Znanost

Pojavljuju se nove teorije zavjere o cjepivu: 'Sadrži tkivo pobačenog fetusa', 'Mijenja naš DNK'...

Po teoriji zavjere koja je obišla svijet, pandemija koronavirusa paravan je za plan o ugradnji mikročipova koji se mogu pratiti
09. prosinca 2020. u 12:36 23 komentara 10645 prikaza
Volunteers get Russian COVID-19 vaccine in Minsk
Foto: Natalia Fedosenko/Newscom/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

Na društvenim mrežama često susrećemo brojne lažne informacije o cjepivu – od navodnih zavjera po kojima se u ljude ugrađuju mikročipovi do vijesti o tome da će cjepivo nekako uspjeti izmijeniti naš genetski kod.

Klinička bolnica Sveti Duh ŠOK NA SVETOM DUHU U bolnicu doveo ženu u besvjesnom stanju, liječnici samo mogli konstatirati smrt

BBC je pitanje o bojazni od izmjene DNK postavio trima neovisnim znanstvenicima i svi kategorički negiraju da cjepivo protiv COVID-19 mijenja ljudski DNK.

Neka od novih cjepiva, poput onog koje je razvila tvrtka Pfizer/BioNTech, a odobreno je u Velikoj Britaniji, koriste fragmente genetskog materijala virusa ili takozvanu glasničku RNK.

"Ubrizgavanje RNK u nečiji organizam ni na koji način ne djeluje na DNK ljudskih stanica", kaže profesor Jeffrey Almond sa Sveučilišta u Oxfordu. 

Ona funkcionira tako da organizmu daje uputstvo o proizvodnji proteina koji je prisutan na površini koronavirusa, a imunosni sustav zatim uči prepoznavati i stvarati antitijela protiv tog proteina.

U antivakserskim postovima obično se ističe da tehnologija cjepiva glasničkim RNK (mRNA) "dosad nije bila testirana ni odobrena". 

VIDEO Krunoslav Capak o cjepivima koja stižu u Hrvatsku: "Pobrinuli smo se da osiguramo cjepivo za više od 50 posto stanovnika."

Istina je da cjepivo s glasničkim RNK dosad nije bilo odobreno, no u posljednjih su nekoliko godina obavljene brojne studije o cjepivima s mRNA-om koja su primijenjena na ljudima.

Otkako je izbila pandemija, cjepivo je testirano na više desetaka tisuća ljudi širom svijeta i prošlo je rigorozan proces ishođenja dozvola.

Poput svih novih cjepiva mora proći stroge provjere sigurnosti prije nego što se preporuči za široku upotrebu.

U prvoj i drugoj fazi kliničkih ispitivanja cjepiva se testiraju na malom broju dobrovoljaca da bi se provjerila njihova sigurnost i da bi se odredila odgovarajuća doza. 

U trećoj fazi ispitivanja cjepiva se testiraju na tisućama dobrovoljaca da bi se ustanovilo u kojoj su mjeri učinkovita.

Zagrebacka obala, novi moderni kontejnerski terminal u Rijeci Terminal na Zagrebačkoj obali Otkrivamo pozadinu kineskog stopiranja projekta od 2,04 milijarde kuna

Grupa koja je primila cjepivo i kontrolna grupa koja je primila placebo pažljivo se nadziru zbog potencijalnih negativnih reakcija, takozvanih nuspojava.

Nadzor sigurnosti nastavlja se i nakon što se cjepivo odobri za upotrebu. 

Bill Gates i tvrdnje o mikročipiranju

Po teoriji zavjere koja je obišla svijet pandemija koronavirusa paravan je za plan o ugradnji mikročipova koji se mogu pratiti, a iza svega navodno stoji suosnivač Microsofta Bill Gates

Ne postoji cjepivo s "mikročipom" i nema dokaza za tvrdnju da Gates to u budućnosti kani izvesti.

Glasine su se počele širiti u ožujku kad je Gates u jednom intervjuu rekao da ćemo na kraju "morati imati neku vrstu digitalnih certifikata" na temelju kojih će se znati tko se oporavio, tko je testiran i na kraju, tko se cijepio. Nije spominjao nikakve mikročipove.

Čakovec: Uz posebne sigurnosne mjere s radom započeo trgovački centar raste broj zaraženih Nove mjere za trgovine na snazi od subote. Božinović objasnio koliko kupaca smije biti u prostoru

To je rezultiralo globalno podijeljenim člankom pod naslovom: "Bill Gates će koristiti implantate mikročipa u borbi protiv koronavirusa."

Unatoč nedostatku dokaza, u svibnju je anketa YouGova, kojom je obuhvaćeno 1640 ljudi, pokazala da 28 posto Amerikanaca vjeruje kako Gates želi koristiti cjepiva za ugradnju mikročipova u ljude, a među republikancima taj broj iznosio je 44 posto.

Lažna tvrdnja o uporabi tkiva pobačenog fetusa

Postoje i tvrdnje po kojima cjepivo sadrži tkivo pluća pobačenog fetusa, što nije točno.

"Stanice fetusa ne koriste se u proizvodnom procesu nijednog tipa cjepiva", kaže dr. Michael Head sa Sveučilišta u Southamptonu. 

Video postavljen na jednoj od najvećih antivakserskih stranica na Facebooku poziva se na studiju za koju autor tvrdi da pokazuje što sve ide u cjepivo koje izrađuju AstraZeneca i oxfordsko sveučilište. 

No njegovo je tumačenje pogrešno s obzirom na to da je studija proučavala način na koji cjepivo reagira kad se u laboratoriju uvede u ljudske stanice. 

VIDEO Margaret (90) prva je osoba koja se cijepila protiv koronavirusa: "Ovo je najbolji dar za rođendan!"

Do zabune je vjerojatno došlo jer postoji korak u procesu razvoja cjepiva pri kojemu se koriste stanice uzgojene u laboratoriju, a potječu iz embrionalnih stanica koje bi inače bile svakako uništene. Tehnika je razvijena šezdesetih godina prošlog stoljeća, no za potrebe ovog istraživanja nisu korišteni pobačeni plodovi.

Brojna cjepiva izrađuju se na ovaj način, pojašnjava dr. David Metthews sa Sveučilišta u Bristolu, dodajući da se bilo kakvi tragovi stanica u cijelosti uklanjaju iz cjepiva "u skladu s iznimno visokim standardima".

Tvorci cjepiva sa Sveučilišta u Oxfordu ne negiraju da su koristili klonirane stanice, no ističu kako nije riječ o "stanicama tkiva pobačenih fetusa".

Stanice funkcioniraju poput tvornica kako bi proizvele vrlo oslabljen oblik virusa koji je prilagođen tako da djeluje kao cjepivo.

No premda se oslabljeni virus stvara uz pomoć tih kloniranih stanica, sav se stanični materijal uklanja kada se virus pročisti i ne koriste se u cjepivu.

Google ŠTO NAS JE ZANIMALO? Google objavio listu najtraženijih pojmova, evo što su Hrvati pretraživali

Tvrdnje o stopi oporavka

Svjedoci smo "argumenata" protiv cjepiva za COVID-19 posvuda na društvenim mrežama. Njihovi autori pitaju se zašto nam je uopće potrebno cjepivo ako su izgledi da netko umre od virusa toliko mali.

Meme koji dijele antivakseri navodi da je stopa oporavka od bolesti 99,97 posto i upućuje na to da je sigurnije oboljeti od COVID-19 nego primiti cjepivo.

Za početak, brojka koja se u memeu naziva "stopom oporavka", sugerirajući da je riječ o osobama koje su se zarazile virusom i preživjele bolest, jednostavno nije točna.

Otprilike 99,0 posto osoba koje se zaraze koronavirusom prežive COVID, kaže Jason Oke, viši statističar sa Sveučilišta Oxford.

Dakle, oko stotinu od 10.000 zaraženih će umrijeti, a to je daleko više od tri od 10.000, kako sugerira objavljeni meme.

Poddionica Buna - Počitelj Završni radovi Mostar se uskoro spaja s Hrvatskom

No Oke dodaje da "u svim slučajevima rizik u mnogočemu ovisi o dobi oboljelog te se ne uzima u obzir kratkoročni i dugoročni morbiditet od COVID-19".

"Ne radi se samo o pukom preživljavanju. Na svaku osobu koja umre, postoje i drugi ljudi koji bolest prežive, no prethodno su podvrgnuti liječenju na odjelima za intenzivnu skrb, a među njima su i oni koji pate od dugotrajnih zdravstvenih posljedica."

To može rezultirati preopterećenjem zdravstvenog sustava pacijentima oboljelim od COVID-19, koji zauzimaju ograničene resurse bolnice namijenjene liječenju pacijenata oboljelih od svih ostalih bolesti i ozljeda.

Koncentriranost na ukupnu stopu smrtnosti i svođenje cijepljenja na individualan čin u potpunosti promašuje poantu cijepljenja, smatra prof. Liam Smeeth s Londonskog fakulteta za higijenu i tropsku medicinu.

objavili fotke
Nina Martina i Mario iz 'Života na vagi' javili su se s vjenčanja: Ljubav se proslavila na prekrasan način
Gospodin Fin
Osvojite vrijedne nagrade
Osvoji 15.000 kn nagrade: Razveseli svoju školu i postani financijski znalac kao Gospodin Fin!
 • jorgen:

  Ovim blesavim teorijama zavjere se nastoji suzbiti stvarna kritika farmaceutskih proizvoda. Pa tako npr. nećemo na Večernjem čitati o najnovijim slučajevima paralize lica kod testnih subjekata Pfizerovog cjepiva, niti o preporuci da se njihovo cjepivo ne koristi kod osoba s ... prikaži još! jakim alergijama. To nećete čitati. Pažnju će vam okupirati šum, smeće nebitnih podataka kojima vas odvlače od bitnoga.

 • Avatar nosac
  nosac:

  na stranicama HZJZ priznaju da se neka cjepiva u HR proizvode na stanicama abortiranih fetusa

 • Avatar old_habits_die_hard
  old_habits_die_hard:

  da, naravno da je sve navedeno i istina, pogledajte i istražite malo! nemojte dopuštati da vas ovi praktičari zavjere obmanjuju svojim zavjeravama! zapravo ne vjerujte nikom, vjerujete ponajviše sebi i vlastitom razumu! dakle jednostavno pravilo: ne vjerujete ničemu što čujete ... prikaži još! i samo pola onome što gledate!