Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 116
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRESEDAN

Prvi put Dnevnik HTV-a kasnio, i to čak 13 minuta: Je li kriva jeftina oprema?

Dnevnik HRT-a
Foto: Screenshot/HRT
1/2
22.07.2017.
u 22:00

Kako smo neslužbeno doznali iz razgovora s nekoliko zaposlenika HRT-a, za to što je cijela režija Dnevnika večeras u 19 sati stala i emisiju ostavila bez tona, a onda i bez slike, krivac je lošija, jeftinija studijska oprema kupljena od tri različita proizvođača prije tri godine u vrijeme glavnoravnateljskog mandata Gorana Radmana,

Po prvi put u povijesti HTV-ova Dnevnika gledatelji te središnje informativne emisije morali su čak punih 13 minuta čekati da bi čuli i vidjeli vijesti dana. Dogodilo se to večeras. Naime, nakon uvodne špice emisije kamere u studiju Dnevnika pokazale su urednicu i voditeljicu Mirjanu Posavac koja je počela govoriti, no ništa se nije moglo čuti jer tona nije bilo. Počeo se čak prikazivati i prvi, očito najavljeni, prilog o posljedicama požara, ali se sve i dalje odvijalo u tišini.

Za kojih tri-četiri minute nestalo je i slike te se na ekranu pojavio samo znak HRT-a koji je ekran Prvog programa HTV-a prekrivao sve do 19.13. Istodobno, na Drugom programu HTV-a mogao se gledati i slušati prijenos meča iz Umaga, na Trećem programu mogla se gledati i slušati arhivska snimka koncerta Berlinske filharmonije u Osaki kojim je dirigirao Herbert von Karajan, dok se na Četvrtom programu (koji također prenosi Dnevnik) u jednoj polovici ekrana mogao vidjeti također znak HRT-a, dok je u drugom dijelu ekrana bila vidljiva prevoditeljica na znakovni jezik koja je mirno stajala sklopljenih ruku. 

I onda nakon 13 minuta slika se na Prvom programu ponovno pojavila. Voditeljica Posavac je započela najavu i ispriku, pa zastala usred rečenice na dvije-tri sekunde, da bi opet krenula s najavom pritom kratko objasnivši što se dogodilo i zašto se sad javlja iz drugog studija.

- Poštovani gledatelji, dobra večer još jednom. Ovaj put javljamo se iz drugog studija. To su te male situacije koje se mogu dogoditi u emisijama uživo. Ovaj put dogodila se teška havarija u našoj tehnici zbog čega ponovno počinjemo s Dnevnikom i prvim prilogom - pojasnila je Posavac i odvodila zatim Dnevnik do kraja, uz sliku i ton. 

Vrlo brzo iz HRT-ove Službe za odnose s javnošću stigla je i službena isprika koja glasi: 

- HRT upućuje ispriku gledateljima zbog prekida u emitiranju večerašnjega središnjeg Dnevnika HTV-a. Zahvaljujući brzoj reakciji mjerodavnih službi te uredničke i tehničke ekipe emisija je u svega nekoliko minuta u cijelosti premještena u studio dnevnih informativnih emisija Četvrtoga programa HTV-a iz kojega je uspješno nastavljeno njezino emitiranje. HRT ovom prigodom zahvaljuje svim gledateljima na razumijevanju te svojim zaposlenicima na brzoj reakciji zahvaljujući kojoj je u veoma kratkome roku omogućeno premještanje emisije i njezino daljnje nesmetano emitiranje. 

No, kako smo neslužbeno doznali iz razgovora s nekoliko zaposlenika HRT-a, za to što je cijela režija Dnevnika večeras u 19 sati stala i emisiju ostavila bez tona, a onda i bez slike, krivac je lošija, jeftinija studijska oprema kupljena od tri različita proizvođača prije tri godine u vrijeme glavnoravnateljskog mandata Gorana Radmana. Iako su se, doznajemo, HRT-ovi znalci odmah tada suprotstavljali takvoj odluci, upozoravajući glavnog ravnatelja na moguće posljedice takve nabave, ona se objašnjavala uštedom. A onda se ta sporna nova oprema kupljena prije tri godine u studio Dnevnika postavila početkom ovog mjeseca, i eto, nije izdržala raditi ni punih mjesec dana. A kada se to već dogodilo, HRT-ovci su spašavajući večerašnji Dnevnik u šest-sedam minuta uspjeli cijelu režiju emisije preseliti kat više u studio dnevnik informativnih emisija HTV4. 

Premda se ovako nešto Dnevniku dogodilo prvi put, još je jednom ta emisija imala malu nedaću na svom početku. U vrijeme kada je Goran Milić vodio iznimno gledane nedjeljne Dnevnike jedne se nedjeljne večeri dogodilo da je Dnevnik ipak malo kasnio, no tada se radilo o kašnjenju od samo tri-četiri sekunde.

Ključne riječi

Komentara 83

DA
damascus
23:08 22.07.2017.

Tehnika je zakazala, i to ona za koju HRT tvrdi da je najnaprednija u Europi. Barem su tako izreklamirali novi studio iz kojega se emitira Dnevnik. Od te tehnike gledatelji ionako nemaju puno koristi, neka si djelatnici HRT-a ili naši političari pogledaju Dnevnik SLO1 televizije i kvalitetu slike iz studija te televizije. HD slika a naša SD, koju na zapadu više ionako govoto nitko ne emitira. Slika slovenske televizije je zato neusporedivo bolja, što je za HRT nedosižan san. A od prije godine emitira i razne interaktivne sadržaje uz sliku a mi smo ostali samo na teletekstu od prije 20 godina koji i sam polako odlazi u prošlost. Slovenci emitiraju digitalni radio (DAB+), neusporedivo bolje kvalitete zvuka od UKV (FM) a naši tek trazmišljaju a instruktažu im daju Slovenci. Da ne spomenem da je slovenska televizija puno siromašnija od hrvatske već i zbog manjega broja gledatelja-pretplatnika. Samo kod nas sav novac "požderu" zaposleni kadrovi koji nisu raspoređeni niti da rade, već samo da primaju plaću, i to jako, jako visoku. A ima ih 3.300. Upravo o tome je govorio i upravo smijenjeni Nadzorni odbor HRT, i zbog i te istine je razriješen.

Avatar dmitarX
dmitarX
22:51 22.07.2017.

Jeftina? Nabijem vas, koliko love nam godišnje otmete za svoje crkute programe..i opet vam ne valja?! Pretplatu max. na 30 kuna staviti, vjerujem da će oprema tada puno bolje funkcionirati, šljame ležerni neradnički!

Avatar Matija22
Matija22
23:27 22.07.2017.

pogledajte vozni park htv-a kakve aute voze pa će vam biti jasno gdje lova odlazi od preplate imaju najviše plaće u Hrvatskoj najmanje novaca od preplate ide na televizijsku opremu ,a najviše u privatne džepove ,pa onaj tarik ima minimalno 50 tisuća kuna plaću plus dodaci ,njemu samo plaća 1000 umirovljenika po 80 kuna da ima takvu plaću

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije