Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Smijenjen NO

Tužili su Sabor i tražili da sud imenuje upravitelja HRT-a

Anja Šovagović Despot
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
15.07.2017.
u 08:48

DORH-u su poslali izvješće tek kad je najavljena njihova smjena iako o spornim nabavama i nagodbama znaju već mjesecima

Hrvatski sabor jučer je razriješio članove Nadzornog odbora HRT-a Anju Šovagović Despot, Katarinu Bakiju, Miroslava Grgića i Šenola Selimovića uz obrazloženje da su kršili zakon. Oporba je pak bila protiv tog razrješenja i prozvala je vladajuće da članove NO-a smjenjuju jer su upozorili na brojne nepravilnosti na HRT-u.

Moguća korupcija

Pri tome su se pozivali na izvješće NO-a o poslovanju HRT-a za 2016. NO HRT-a je pak u svom priopćenju od 6. srpnja naveo da je zbog slučajeva koji su mogli biti posljedica koruptivnih radnji i nezakonitih aktivnosti proslijedio DORH-u izvješća o nabavi audiovizualnih djela od neovisnih proizvođača i o sklapanjima izvansudskih nagodbi. Prema zapisnicima sa sjednica NO-a, nadzornici su o nabavama koje smatraju spornim znali i raspravljao još lani u listopadu. Tako se iz zapisnika sjednice NO-a od 21. listopada 2016. vidi da su nadzornici HRT-a raspravljali o izvješću interne revizije o provedenoj reviziji nabave programa po javnom pozivu za nabavu 21 emisije od neovisnih proizvođača u 2016.

U zapisniku se navodi da će NO to izvješće dostaviti Ministarstvu kulture sa zahtjevom za nadzorom korištenja sredstava državne potpore. Nigdje se ne navodi DORH ni sumnje u korupciju. Kao ni u veljači ove godine kad je NO raspravljao o sklapanju izvansudske nagodbe s Jadran filmom i ostalih izvansudskih nagodbi u 2016. i 2017. U zaključku te točke sjednice navodi se da NO daje nalog Ravnateljstvu HRT-a da provede žurnu reviziju i ispita sve okolnosti koje su dovele do tih izvansudskih nagodbi. Na jednoj od svojih sljedećih sjednica NO pak donosi zaključak o izvješću o statusu realizacije projekta Grička vještica i upozorava glavnog ravnatelja i Ravnateljstvo HRT-a na rizike i štetu koja bi mogla proizaći za kuću zbog nepostupanja po sklopljenoj nagodbi s Jadran filom.

Kršenja zakona

Zakon o HRT-u pak navodi da će se član NO-a razriješiti prije isteka mandata, među ostalim ako svojim djelovanjem postupa protivno zakonu i drugim propisima kojima se uređuje obavljanje djelatnosti HRT-a i ako svojim djelovanjem i ponašanjem narušava ugled HRT-a. A uporište za kršenje zakona nađeno je u zahtjevima NO-a da Trgovački sud imenuje privremenog upravitelja HRT-a nakon što je bio istekao mandat v. d. ravnatelju HRT-a prošle godine. Trgovački sud odbio je taj zahtjev uz obrazloženje da Sabor imenuje ravnatelja HRT-a. NO se na tu odluku žalio Visokom trgovačkom sudu, koji je tu žalbu odbio. NO je tražio u veljači ove godine od Sabora poništenje natječaja za izbor ravnatelja HRT-a zbog, kako su naveli, grube povrede natječajnih pravila. No Sabor to nije prihvatio. Stoga su nadzornici tužili Sabor Upravnom sudu zbog imenovanja Kazimira Bačića glavnim ravnateljem HRT-a. Upravni sud tu je tužbu odbacio.

Bivša predsjednica NO-a HRT-a Anja Šovagović Despot kaže da su u Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu 21. travnja ove godine predali izvješća o nabavi audiovizualnih djela i o izvansudskim nagodbama. Na pitanje zašto nisu odmah to prijavili DORH-u odgovora da su to učinili kad je sve prikupljeno i kad su se svi usuglasili da to treba napraviti. Poslali su, veli, sve u roku od 40 dana od kad je posljednje izvješće napravljeno. Ravnatelja su, objašnjava, upozorili na štetu ako HRT ne postupa po nagodbi s Jadran filmom jer se nagodbom i sklopljenim ugovorom znatno ojačala procesna pozicija ako bi Jadran film tužio HRT zbog nepostupanja po izvansudskoj nagodbi, a u kojem bi sporu HRT bio u puno lošijoj poziciji nego po prvoj tužbi Jadran filma.

Komentara 14

DU
Deleted user
09:28 15.07.2017.

Dok je ravnatelj poslovne jedinice(financije) na HRT-u Mislav Stipić suradnik UDBA-e kodno ime Jerko poduprt saborskim zastupnicima skojevcem Darinkom Kosorom,Jugoslavenom Andrijom Mikulićem i djeteom Kumrovca Jasenom Mesićem(budućim diplomatom kojega šaljemo Papi u Rim kršten nedavno iliti novopečeni vjernik) dotada HRT će biti u službi bivšeg socijalističkog režima.Ova dječica samo ispunjavaju zadatke za što su itekako dobro plaćeni pa Vi poštovani narode glasajte za njih.

TR
TrvtkoKomadina01
09:49 15.07.2017.

hrt je leglo jugo srpskih kadrova. Jedini lijek za to je privatizacija. Krimen je prisiljavati građane da plaćaju mediji koji nije ni javni ni hrvatski. Osim časnih iznimaka, ali toga je malo

LI
livoguza2
12:59 15.07.2017.

Velite Mislav Stipić?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije