Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Crna kronika

Đikićeva tužba protiv Anđelinovića je izdaja načela peticije

“Ovo je cvijeće i ljepota što je napisao Anđelinović u odnosu na ono što je Đikić pisao o Primorcu i drugim znanstvenicima...”
28. lipnja 2010. u 15:46 15 komentara 159 prikaza
ivan đikić
Foto: Arhivska fotografija

- Ovo je cvijeće i ljepota što je prof. Šimun Anđelinović napisao u tekstu “Sjeme mržnje u hrvatskoj znanosti” u odnosu na ono što je Ivan Đikić pisao na portalu Connect o Primorcu i drugim znanstvenicima. Đikićeva tužba je izdaja načela peticije koju je 2007. potpisalo oko 350 znanstvenika iz zemlje i svijeta, a kojom se branila i sloboda Đikića kao nezavisnog i slobodnog intelektualca jer je cilj peticije bio poslati poruku društvu i institucijama da se maksimalno tolerira sloboda izražavanja i pravo na kritiku, svjedočio je Marko Ljubić, novinar i član portala Connect u procesu u kojem je Đikić tužio Anđelinovića zbog klevete.

U članku u Vjesniku Anđelinović se zapitao zašto Đikić sije mržnju među znanstvenicima i trudi se u svijetu prikazati hrvatsku znanost korumpiranom.

Ljubić koji je, kaže, bio u prijateljskim odnosima s Đikićem, nije se ustručavao opisati ga kao incidentnu osobu, koja teško podnosi kritiku i svaki drugačiji stav drži neprijateljskim!

Đikić nije mogao uzvratiti na Ljubićeve riječi jer je u inozemstvu.

iz školskih dana
Možete li prepoznati koji se poznati Hrvat nalazi na fotografiji iz 1978.?
UHVATI BIORITAM
Koji kronotip posjedujete? Upoznajte se s ovim unutarnjim satom koji trebate slušati
 • Avatar dutra
  dutra:

  Fora mi je ovo \"o Primorcu i drugim znanstvenicima\".

 • Gradinar:

  Pokušao sam si dati truda i prisjetiti se te peticije. Bila je to velika galama u svim medijima i dugo je to trajalo. Ako taj čovjek kaže da je Đikić izdao načela peticije, a peticija se odnosila na Đikića, onda ... prikaži još!a je bukvalno Đikić zajebao stotine tih ljudi koji su ga podržavali. Ne ulazeći u te odnose, jer puna mi je kapa više Đikića i Radmana, svih mogućih \"veličina\" koje lutaju ovom nesretnom zemljom isključivo radi svoga interesa, sama činjenica da Đikić tuži kolegu zbog izrečene kritike, makar i teške, makar i neprimjerenim riječima,. dokazuje da je taj čovjek problematičan. Da zahtjeva za sebe jedan standard, za druge suprotan. A to su loši ljudi, kakvi god bili znanstvenici. Ako se prisjetimo sukoba sa Radmanom nedavno, Radmanovih reakcija i one njegove kolegice iz Instituta, usporedimo njihove izjave sa ovim što ovaj Ljubić govori, ispada da se njihova viđenja Đikića posve poklapaju. Jel to slučajno? Strašna je ocjena nekoga tko ga poznaje da svaku primjedbu doživljava kao - neprijateljstvo! Đikić bi morao razmisliti o svome odrazu u javnom zrcalu.

 • Gradinar:

  RE: Sanda 13 Ej, pa taj vam je Ljubić draga potpisnice PRVI POTPISNIK te famozne peticije i njen začetnik!? Jel sad bistro koliko su onda njegovi stavovi o Đikiću krupni i utemeljeni!?