Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

DIP izradio jedinstveni izborni zakon

Jedinstveni zakon promijenio bi dosta toga, jer bi ujednačio izborne institute koji su sada na različite načine riješeni u pojedinim zakonima, te bi se na jednom mjestu uredili svi izbori
02. veljače 2019. u 11:02 2 komentara 523 prikaza
glasanje
Foto: Hrvoje Jelavić/Pixsell

Državno izborno povjerenstvo (DIP) izradilo je prijedlog jedinstvenog izbornog zakona, koji bi ujednačio izborne institute koji su sada različito uređeni u pojedinim zakonima.

Vlada - sjednica Izborno zakonodavstvo Izborni zakon neće se mijenjati

Jedinstveni zakon promijenio bi dosta toga, jer bi ujednačio izborne institute koji su sada na različite načine riješeni u pojedinim zakonima, te bi se na jednom mjestu uredili svi izbori (predsjednički, parlamentarni, europski, lokalni), osim onih za predstavnike i vijeća nacionalnih manjina, kaže potpredsjednica DIP-a Vesna Fabijančić-Križanić.

Manji glasački listić

Navodi pritom i konkretna rješenja, od kojih je posebno zanimljivo ono za preferencijalno glasovanje, koje se po najavama ministra uprave Lovre Kuščevića, planira uvesti i na lokalnim izborima.

"Vidljiva je politička volja za sve više takvog glasovanja, sa što većim brojem preferencija, što je tehnički prilično zahtjevna misija", kaže Fabijančić-Križanić i tumači kako se to reflektira na veličinu glasačkog listića, kojeg su mnogi kolokvijalno zvali "plahta".

DIP ima rješenje da listić bude na A4 formatu. Stranke, odnosno liste koje izlaze na izbore, bile bi, kao i dosad, abecednim redom navedene na lijevoj strani listića, dok bi na desnoj bile "kućice", u koje bi birač upisivao broj(eve) kandidata kojeg preferira.

Okrugli stol Okrugli stol Večernjeg lista Vlada ipak mijenja izborna pravila, prekraja i jedinice

Upisivao bi ih iz "knjižice" koja bi se nalazila iza svakog paravana za glasovanje na biračkom mjestu. "Na svakoj stranici te 'knjižice' bio bi po jedan predlagatelj i imena njegovih kandidata, što bi bilo preglednije nego da su svi 'zgruvani' na jednu plahtu", objašnjava Fabijančić-Križanić.

Praktičnost toga rješenja zagovara i druga DIP-ova potpredsjednica Ana Lovrin. To bi se, kaže, osobito vidjelo kod lokalnih izbora za koje se također kani uvesti preferencija, a gdje skupštine broje i po 45 članova.

Na izborima za Grad Zagreb imate tridesetak predlagatelja, zamislite taj broj s 51 kandidatom, dodaje Fabijančić-Križanić.

Ujednačiti zabranu kandidiranja i broj članova biračkih odbora  

DIP predlaže da se zabrana kandidiranja ujednači za sve vrste izbora, jer sada vrijedi samo za parlamentarne i lokalne izbore na kojima se, primjerice, ne mogu kandidirati osobe koje su pravomoćno osuđene (pa i uvjetno) na zatvorsku kaznu od najmanje šest mjeseci.

Etičko povjerenstvo, koje prati izbore za Sabor i za Europski parlament, pratilo bi i predsjedničke izbore.

Birački odbori imali bi jednak broj članova - sada ih na nekim izborima imaju po 10, a na predsjedničkim šest članova.

DIP predlaže da ih na svim izborima imaju po osam, nestranačkog predsjednika i njegova zamjenika, te po tri člana iz većinskih i oporbenih stranaka.

Željka Markić Majka svih reforma Željku Markić, Živi zid i demografski slom proizveo je sadašnji izborni zakon

Zagovara da se ujednači stupanje na snagu odluke o raspisivanju izbora. To je izuzetno bitno za izborni proces, jer izborne radnje kreću slijedećeg dana od dana stupanja na snagu te odluke, a odluka je neki put stupala na snagu danom donošenja, drugi put danom objave u Narodnim novinama, što stvara tehničke probleme u provedbi.

DIP je našao rješenje koje drži optimalnim za sudionike i izborna tijela - izborne radnje krenule bi pet dana nakon stupanja na snagu odluke o raspisivanju izbora.

DIP upozorava kako treba ujednačiti i rješenja, odnosno kazne za kršenje izborne šutnje, na predsjedničkim izborima uopće ih nema.

Prijedlog jedinstvenog izbornog zakona DIP je poslao Ministarstvu uprave, pa će se vidjeti što će i kada Ministarstvo uvažiti. Povjerenstvo je to izradilo kao dobru stručnu podlogu, a kad politika odluči nešto mijenjati imat će u našem prijedlogu dobre institute, poručuju potpredsjednice DIP-a.

Sva financija izvješća na jednom mjestu

DIP je, pohvalile su se, razvio aplikaciju koja će političkim subjektima omogućiti da mu financijska izvješća, redovna ili izborna, dostavljaju elektronički, a nadaju se da bi se mogla primjenjivati već ovoga proljeća.

Zvonimir Troskot Narod odlučuje Pitanja o izmjeni Izbornog zakona podijelili u dva kako na manjincima ne bi pao referendum

"Kao zapeta puška čekamo zakon, sve imamo pripremljeno", kaže Lovrin i podsjeća da zakon o financiranju političkih aktivnosti, izborne promidžbe i referenduma, koji to treba omogućiti, upravo prolazi prvo saborsko čitanje.

Objašnjava kako će ta aplikacija znatno olakšati posao DIP-u i političkim subjektima koji mu izvješća dostavljaju u papirnatom obliku, te objavljuju na vlastitim internetskim stranicama, s tim da moraju DIP-u dostaviti web adresu na kojoj su to objavili.

DIP, odnosno nekoliko njegovih službenika visoke stručne spreme, danima su tražili te stranice, a kad bih ih našli nije bilo podatka kada su to stavili, odnosno je li to obavljeno u propisanom roku.

Kad aplikacija zaživi, DIP će sva izvješća koja dobije objaviti na svojoj stranici. O kolikom se broju izvješća radi pokazuje podatak da se lani redovno nadziralo financiranje 2027 subjekata, 160 političkih stranaka, 6 nezavisnih zastupnika, 1196 nezavisnih lokalnih vijećnika i  665 nezavisnih vijećnika kojima je istekao mandat i nisu ponovno izabrani.

Osim toga, DIP-u će ostati više vremena za nadzor, tim više što mu novi zakon daje još jedan alat - da po prijavi i vlastitoj procjeni može provesti financijski nadzor, kaže Lovrin.

>> Porez na imovinu: Razlozi za i protiv

Nada Šarić
LJEKOVITI SLATKI PELIN
Navala na pripravke iz Hercegovine: Ljudi su zvali i zahvaljivali da im je to spasilo život
HEINEKEN Hrvatska
UTJECAJ KRIZE
Kafići su i dalje omiljena mjesta za druženje, a evo kako na izazove pandemije gledaju hrvatski ugostitelji
  • Marko_Maras:

    "Ne mogu se kandidirati osobe koje su pravomoćno osuđene (pa i uvjetno) na zatvorsku kaznu od najmanje šest mjeseci." Znači, ako vlast želi zauvijek izbaciti nekog političkog protivnika iz igre, dovoljno je da mu namjesti osudu za bilo što. Tu ... prikaži još! odredbu trebalo bi pod hitno ukinuti.

  • Avatar Jura z bregov
    Jura z bregov:

    Jesenti milu bigulicu, to je malo jača kozmnetika postojećeg stanja i ništa više od toga. A to samo zato da bi se izbjegao referendum inicijatove Narod odlučuje o korjenitoj promjeni izbornog zakonodavstva. Sve mi se čini da je tu izbornu ... prikaži još! "kozmetiku" naručio osobno upravnoministasrski gospo'n Kuščević Lovrek kako bi ispalo da i Ministarstvo uprave "po tom pitanju radi konstruktivno". Ali nismo mi od jučer, nego barem od prekjučer.