Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 146
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Živo na ZSE

Dionica na rekordnim razinama: Tržišna vrijednost Podravke premašila milijardu eura

Varaždin: Svečano obilježavanje dovršetka radova i ulaganja u modernizaciju  tvornice Kalnik
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
1/3
09.08.2023.
u 08:07

Iz Podravke su u utorak izvijestili ZSE kako je Mesna industrija Braća Pivac prešla prag od 5% glasačkih prava u kompaniji

Tržišna vrijednost Podravke u utorak je u jednom trenutku premašila milijardu eura. Nakon ponedjeljka kad je trgovanje zaključeno s rekordnih 140 eura po dionici (1054,83 kn) i prometom od 1,45 milijuna eura, dionica je u utorak uzletjela i dodatnih 1,79%, na 142,50 eura, što znači da je u tom trenutku kompanija vrijedila visokih 1,011 milijardi eura. No kraj trgovanja dočekan je s vrijednosti od 139 eura po dionici, uz promet od 1,15 mil. eura, te ukupnom tržišnom vrijednosti Podravke od 989,7 mil. eura.

Na isti dan lanjske godine cijena dionice bila je 77,51 euro, dok su milijunski prometi, osim dva protekla dana, zadnji put zabilježeni lani u studenom, i to od 1,32 milijuna eura.

Na krilima dobrih rezultata

Na zahtjev Zagrebačke burze za očitovanjem postoje li okolnosti koje nisu poznate široj investicijskoj javnosti, a mogle su potaknuti ovako žustru trgovinu, iz Podravke su, podsjetimo, u ponedjeljak odgovorili kako im “nisu poznate nikakve nove okolnosti ili činjenice koje utječu ili bi mogle utjecati na nastanak povlaštenih informacija koje bi mogle imati za posljedicu promjenu cijene dionica, a da ne proizlaze iz informacija koje su općepoznate ili koje su ranije dostavljene Zagrebačkoj burzi”. Kako bilo, upućeni koje smo kontaktirali kažu kako se, gleda li se pojedinačno, ne događa ništa specijalno što bi toliko poguralo cijene dionice Podravke. No niz akumuliranih faktora poput ograničene ponude atraktivnih dionica na burzi, Podravkina likvidnost, činjenica da je hrana zanimljiv sektor, priča kako Podravka preuzima Fortenovin poljoprivredno-prehrambeni biznis te da se, osim MI Braće Pivac, za nju zanimaju i neki strani fondovi koji investiraju u regiji – stvorila je dobru potražnju za dionicama, a to je, naravno, i dobra podrška rastu cijene dionice.

POVEZANI ČLANCI:

– Jako dobri financijski rezultati Podravke jer se solidno snašla u inflacijskom okruženju, vjerovanje da će se tako i nastaviti te dobra turistička sezona, sve je to pomalo utjecalo na živost kupnje na burzi – kaže jedan od financijskih stručnjaka. Podsjetimo, prije dva tjedna Grupa Podravka izvijestila je kako je u prvom polugodištu ove godine ostvarila prihode od 346,3 milijuna eura, što je rast od 8% u odnosu na isto razdoblje lani, dok je neto dobit iznosila 45,2 milijuna eura, 72% ili 18,9 milijuna eura više. Profitabilnost poslovanja izražena EBITDA-om od 48,3 milijuna eura ostala je pak na lanjskoj razini.

Država će kad-tad izaći

Iz Podravke su u utorak izvijestili ZSE kako je Mesna industrija Braća Pivac prešla prag od 5% glasačkih prava u Podravci. Kako se navodi, 4. kolovoza kupila je 3754 dionice ili 0,05% čime je stekla ukupno 358.450 dionica te sada ima 5,03% udjela u Podravci. Upućeni tvrde kako je to neznatan doprinos trenutačnom zbivanju s dionicom. No Pivci su, tvrdi se, ultradugoročni investitori, vrlo konzervativni i u pravilu ne ulažu u biznise koje ne poznaju i za koje misle da nisu profitabilni.

Očito imaju viška keša, cilj im je da budu najveća prehrambena tvrtka u Hrvatskoj, i za njih je to dobro plasiran novac koji nije uložen u neke druge tvrtke, kaže naš sugovornik. Dodaje kako je u Podravci trenutačno teško bilo što postići uz državu i mirovince koji su većinski vlasnici. No država će, smatra, kad-tad izaći iz Podravke. Nikakav strateški ni nacionalni interes države ne može biti da “bude vlasnik tvornice koja proizvodi Čokolino”. 

>> VIDEO Horor u Aljasci: Poplava u tren oka 'izbrisala' luksuznu vilu s lica zemlje

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije