Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 82
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VIŠE LJUDI U BOLNICAMA

Slučaj trovanja pićima pun nejasnoća i neodgovorenih pitanja

Zagreb: Zbog novih slu?ajeva trovanja Vili Beroš dao je izjavu za medije
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
1/5
08.11.2023.
u 19:43

Od ponedjeljka kolaju informacije o trovanju gaziranom vodom. Dosad su se nadležne institucije oglasile u nekoliko navrata, a mi donosimo pregled svega što je trenutno poznato

Kad se i gdje dogodio prvi slučaj trovanja gaziranim pićem?

U ponedjeljak na večer se društvenim mrežama proširila vijest o trovanju gaziranom vodom. Gost riječkog kafića koji je u subotu popio mineralnu vodu zaprimljen je u KBC-u Rijeka koji je u utorak potvrdio slučaj trovanja. Proizvođač Coca-Cola pak je potvrdio da znaju za jedan slučaj povezan s staklenom bočicom gazirane vode Römerquelle Emotion Blueberry Pomegranate. No, mediji su prošlog mjeseca izvijestili da je u svibnju ove godine muškarac iz Pule u jednom riječkom restoranu naručio mineralnu vodu i osjetio posljedice zbog kojih je završio na hitnoj. U splitskoj policiji kažu da su jedan slučaj evidentirali 20. listopada. Istražuju se i novi prijavljeni slučajevi u nekoliko gradova te jesu li svi ti slučajevi povezani. 

Koliko je evidentiranih slučajeva sumnji na trovanje pićima?

Govori se o desetak do dvanaest prijavljenih slučajeva u Rijeci, Zagrebu, Varaždinu, Splitu i Karlovcu. Zagrebačka policija je u srijedu izvijestila da je svih šest osoba koje su se 7. i 8 studenog do podneva javile u bolnicu pod sumnjom na trovanje pićima, pušteno na kućnu njegu. Liječničku pomoć zatražili su zbog određenih nuspojava koje bi se mogle dovesti u vezu s konzumacijom bezalkoholnog pića. Nakon pružene liječničke pomoći u zdravstvenim ustanovama, svih šest osoba je pušteno kući. Policijski službenici proveli su očevid, izuzeli određene predmete, obavili razgovore s više osoba te su o svim dosadašnjim saznanjima obavijestili nadležne institucije kako bi poduzele mjere iz svoje nadležnosti. Prijavljena su dva slučaja u KBC-u Split, u Varaždinu, Karlovcu... Većina pacijenata imala je lakše tegobe. 

Zagreb: Zbog novih slu?ajeva trovanja Vili Beroš dao je izjavu za medije
1/40

Što kaže proizvođač gaziranih pića i koje poteze je povukao?

U Coca-Coli koja vodu Römerquelle puni u Austriji, a Coca-Colu u plastičnoj ambalaži u Hrvatskoj, tvrde da djeluju u skladu s najvišim standardima kvalitete i sigurnosti hrane, koje redovito provjeravaju nadležna tijela. "Paralelno smo proveli temeljitu internu istragu koja nije pokazala problemeu našoj proizvodnji. Osim toga, poslali smo uzorke u nezavisni, akreditirani laboratorij na daljnje testiranje", rekli su u austrijskoj Coca-Coli koja ističe da nastavlja surađivati s nadležnim tijelima i poduzimati konkretne aktivnosti kako bi zaštitila svoje potrošače. Ta kompanija privremeno povlači određene proizvode do završetka službene istrage iako, napominje, interna analiza nije pokazala nepravilnosti u proizvodnji ili u proizvodima. 

O kojim se povučenim proizvodima radi? 

Riječ je o jednoj seriji Coca-Cola Original Taste 500 ml u plastičnoj ambalaži te dvije ograničene serije Römerquelle Emotion Blueberry Pomegranate. Učinjeno je to prema usmenom rješenju Državnog inspektorata Republike Hrvatske. Privremeno se, dakle, povlači serija proizvoda Coca-Coca Original Taste proizvedenog 11. listopada 2023. s rokom trajanja do 11. travnja 2024. te dvije ograničene serije Römerquelle Emotion Blueberry Pomegranate 330 ml u staklenoj ambalaži. Riječ je o serijama proizvedenim 27. svibnja 2023. s rokom trajanja do veljače 2024. i 22. lipnja 2023. s rokom trajanja do ožujka 2024. - Ukoliko imate proizvod s navedenim datumima proizvodnje ljubazno vas molimo da kontaktirate naš Centar za potrošače putem e-mail adrese info.hr@cchellenic.com ili pozivom na 0800 0455 – poručuju u Coca-Coli. 

POVEZANI ČLANCI:

Kako je moglo doći do kontaminacije boca s gaziranim pićima?

Nije još razjašnjeno je li do kontaminacije boca došlo u punionici ili negdje drugdje. To će se utvrditi istragom. Dekan Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu Anto Jukić smatra da je teško isključiti jedan i drugi uzrok. - Potrebno je napraviti analize i slijediti inspekcijske nalaze. Potrebno je, s obzirom na to da sve međunarodne ozbiljne industrije nemaju izbora, nego moraju primjenjivati najstrože međunarodne standarde za sigurnost hrane, dobiti uvid u serije pića koje bi mogle biti opasne. Napraviti analize i onda se ravnati rezultatima tih analiza. To treba napraviti što je prije moguće jer je riječ o zdravstvenoj ugrozi. Mjerenje kiselosti ili lužnatosti može se obaviti vrlo brzo - rekao je za HRT Anto Jukić.

Kada se radi ispiranje proizvodnih linija, to se provodi vodenom otopinom kiseline, a nakon toga se neutralizira vodenom otopinom lužine i sve se ispire do neutralnosti, što se i provjerava. Potrebno je dobiti uvid u serije pića koje bi mogle biti opasne. Prema riječima prof. Ernesta Meštrovića, prodekana Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu, u HRT-ovoj emisiji Otvoreno, radi se o dvije različite linije i dvije različite tehnologije. - Nakon što se pogon očisti, mora se raditi analiza i ponavljati sve dok se ne utvrdi neutralan ispir. To se moralo napraviti. Kontrola proizvodnje morala je dati zeleno svjetlo da se idu puniti boce. Teško mi je vjerovati da se radi o sustavnom previdu – rekao je Meštrović. Stručnjaci tvrde da do kontaminacije ne može doći slučajno. 

Zašto o svemu odmah nije obaviještena javnost? 

Na pitanje zašto nadležne institucije odmah nisu obavijestile javnost o trovanju, već se čekalo nekoliko dana, ministar zdravstva Vili Beroš rekao je da su čekali nalazi. - Izašli smo s informacijama kad smo utvrdili da postoji opasnost – kazao je i dodao da su informacije iz poruka koje su se širile društvenim mrežama, poput izjava navodnih liječnika, fotografija ozljeda i slično, lažne vijesti. - Utvrdit ćemo tko je pustio te krivotvorene izjave u javnost. Sve institucije rade svoj posao, zdravstveni sustav je spreman, postupamo prema protokolu, pravodobno su obaviješteni policija i sva tijela – istaknuo je ministar Beroš. Stručnjaci ističu da je trebalo brže reagirati. U Državnom inspektoratu kažu da su reagirali na vrijeme i napravili sve što je trebalo. 

Je li zakazalo krizno komuniciranje u kompaniji Coca-Cola?

Stručnjaci za marketing smatraju da je kompanija pogriješila što nije odmah izvijestila javnost i objavila o čemu se radi, čime bi preuzela inicijativu u daljnjem razvoju događaja. 

>> VIŠE OVDJE

Koji znakovi mogu upućivati na trovanje i što učiniti u slučaju sumnje?

U Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo kažu da su mogući znakovi promijenjeni okus napitka, naglo nastala bol i pečenje usne šupljine te krvarenje iz sluznice usne šupljine. Preporuka HZJZ-a je da se odmah ispljune ostatak tekućine iz usta i prekine daljnji unos. - Ne izazivajte namjerno povraćanje. Ne uzimajte ništa na usta. Sačuvajte ostatak napitka i originalnu ambalažu iz koje ste pili radi mogućnosti provedbe daljnjih analiza. Odmah se javite u najbližu hitnu medicinsku službu ili nazovite broj 194 – kažu u HZJZ-u. Ne smije se ispirati usta vodom, mlijekom ili sodom bikarbonom jer bi se stanje time moglo pogoršati. 

Što su pokazali prvi rezultati analize izdvojenih uzoraka pića? 

Državni inspektorat objavio je u srijedu poslijepodne prve rezultate analize bezalkoholnih pića iz Rijeke u HZJZ-u. Uzorci uzeti iz vode Romerquellea Emotion iz ugostiteljskog objekta u Rijeci nisu pokazali nikakva odstupanja od preporučenih, naveo je Državni inspektorat. Uzorak je analiziran na pH-vrijednost, metale i metaloide, pesticide i aditive. Utvrđeno je da se kiselost i lužnatost vodenih otopina nalazi unutar vrijednosti preporučenih za bezalkoholna pića i sokove. Rezultati analize na aditive i pesticide sukladni su s važećim propisima, a ni metali i metaloidi ne pokazuju odstupanja u usporedbi sa maksimalno dopuštenim koncentracijama u prirodnoj mineralnoj vodi. Čekaju se rezultati analize ostalih uzoraka, kao i rezultati uzoraka koje je izuzeo MUP. Što se točno dogodilo trebalo bi utvrditi kriminalističko istraživanje. 

>> VIDEO Beroš o detaljima trovanja u Zagrebu i Rijeci: Sve se istražuje. Ako imate tegobe, javite se liječniku, najbolje je piti vodu


 

Komentara 3

Avatar Marko
Marko
19:13 08.11.2023.

Meni su neki Romi rekli da oni nikad ne bi promućkali malo varikine radi neki 20 000 eura odštete.Nikad!

BJ
bjmaro
20:04 08.11.2023.

Ja sam popil hladnoga gembaca pa me je pecnulo u grlu i sve bilo dobro

JO
JOZO
21:27 08.11.2023.

Samo hrabro. Pijte pivo i gemište a ne ovu kemiju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije