Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 184
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
27.06.2022. u 10:45

Ako HDZ na izborima ovisi o vremenskoj prognozi, to je znak da je stranačka ispostava u potpunom rasulu. HDZ u Splitu nije mogao preko noći ovako brzo propasti, riječ je o sustavnom zanemarivanju

HDZ je doživio debakl, a Ivica Puljak izazivanjem izvanrednih izbora za gradonačelnika i Gradsko vijeće značajnu pobjedu koju će morati tek formalno potvrditi u drugom krugu. Postoci koje smo dobili na kraju večeri sugeriraju da se HDZ u Splitu neće oporaviti još godinama i da njihov kandidat, liječnik Zoran Đogaš u drugi krug dolazi samo sudjelovati, a najradije bi se već danas vratio svom uobičajenom životu, dalje od reflektora i HDZ-a. Činjenica da je službeni govor u stožeru HDZ-a nakon prvih rezultata održao Vice Mihanović, šef lokalne stranačke organizacije, govori da je Đogaš već zaboravljen, a HDZ svjestan da se njihovi problemi u velikim gradovima gomilaju i bit će to jedno od gorućih pitanja za stranku uoči parlamentarnih izbora.

Plenkovićev kandidat uspio nemoguće, demotivirati glasačko tijelo HDZ-a 

Kandidati koje je u Zagrebu i Splitu birao Andrej Plenković nisu prepoznati i stranka se očito mora opet okrenuti uhodanoj mašineriji i svojoj bazi koja je na izborima ipak njihova najveća snaga. Kad su jučer počeli kapati prvi neslužbeni rezultati, odmah je u HDZ-u zavladala panika, a Đogaš je govorio o toplotnom udaru i komforu HDZ-ovih birača koji su namjeravali pohrliti na izbore u drugom krugu.

Ako HDZ na izborima ovisi o vremenskoj prognozi, to je znak da je stranačka ispostava u potpunom rasulu. HDZ u Splitu nije mogao preko noći ovako brzo propasti, riječ je o sustavnom zanemarivanju baze i manjku odlučnosti šefa da se pozabavi problemima i kadroviranjem te sredi nered u lokalnoj organizaciji. 

Puljak je profitirao zbog debakla HDZ-a i SDP-a, iako će se dugo pričati o političkoj hrabrosti i odgovornom potezu budućeg gradonačelnika, koji je zbog mnogobrojnih suprotstavljenih mišljenja i ideja u prošloj koaliciji prepustio vlast u ruke građana i sazvao izvanredne izbore, a ušao je u njih puno slabiji nego što je sinoć izašao iz prvog kruga. Potreban mu je samo još jedan stabilan partner za većinu u Gradskom vijeću, a to je mnogo bolji rezultat od onog koji je postigao kada se prvi put kandidirao za gradonačelnika, no dijelom je to plod specifičnih okolnosti i pomora bilo kakve druge opcije, a ne Puljkove avangardne političke taktike koja se u kampanji svela na to da ga se što manje vidi i čuje. 

Iako jest riječ o presedanu, Puljkov riskantni potez s izvanrednim izborima daleko je od toga da postane trend u Hrvatskoj.

Kukavičluk HDZ-a koji je zanemario Split 

Na kraju, izazivanje izvanrednih izbora i prepuštanje vlasti narodu jest politički hrabar i odgovoran potez Ivice Puljka, dok je debakl HDZ-a rezultat političkog kukavičluka Andreja Plenkovića koji godinama zanemaruje Split u kontekstu ozbiljne politike i nameće osobne kandidate stranačkoj bazi bez koje nikad nije i neće dobiti nijedne izbore.

Također, Puljak nije dobio izbore zbog prevelike hrabrosti: dobio je zato što je jedini bio spreman za njih i jer su HDZ i SDP uništeni do neprepoznatljivosti u Splitu, a partija i na nacionalnoj razini.

Znamo već da Puljak može dobiti izbore, ne znamo kako će tu vlast konačno iskoristiti. Bojan Ivošević ostaje njegov prvi operativac kojeg je toliko zdušno branio jer mu u toj borbi nepresušno treba te je dvaput bio izborna prevaga. Puljak najjednostavnije rečeno štiti Ivoševića jer bez njega ne može dobiti izbore i bez njega operativno voditi grad. Ivošević je nakon sinoćnjih rezultata postao najvažniji politički faktor u gradu i sa sebe je otresao sve afere koje mu Splićani, odnosno onaj mali broj koji je na izbore izašao, nisu  zamjerili i on je trenutno jači nego što je bilo tko jučer usudio prognozirati. 

Najteže tek dolazi za Puljka 

Za Puljka najteži posao tek počinje, a pamtit će ih isključivo po onome što će sada napraviti. Više nema opravdanja i nema se iza koga sakriti. U specifičnoj sredini u kojoj ideologija na izborima gotovo da i nije bitna i gdje su ljudi iz protesta u politiku doveli Željka Keruma koji je tu i nakon deset godina, Puljak može sve glatko izgubiti kao što je sinoć glatko dobio. 

Nikad lošija izlaznost i nikad manje glasova budućem gradonačelniku pozivaju na oprez jer, iako je slavio uvjerljivo i osvojio birače do kojih je drugim strankama teško doći, Puljak u ekonomski izazovnim godinama koje slijede može učvrstiti i zabetonirati Centar na vlasti, ali i lako prokockati političku karijeru ako ne dovrši neki od kapitalnih projekata za Split, grad koji ih blokiran i zanemaren već predugo čeka.

Ključne riječi

Komentara 57

Avatar bijeloanijebrašno
bijeloanijebrašno
07:21 27.06.2022.

Stvar je vrlo jednostavna i stane u jednu rečenicu " cijela ljevica je glasala za Puljka, a pola HDZ-a nije glasalo za Đogaša ".

LU
Lu13
08:23 27.06.2022.

Sada moze raditi sta god zeli? Nece napraviti nista kao niti do sada... ..Tomasevic=Puljak,kante pune,grad zmazan,napravljeno nista!!! 1 vrtic nije otvoren..💪

LL
lijepa_li si
08:13 27.06.2022.

puljak sad ima apsolutnu vlast. splićani će dobit par obojenih klupica, šarenih zastavica...i svi veseli. i travu çe mo jesti...samo nek su na vlasti "naši"

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije