Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Davor Bernardić

'Što skrivate, zašto ste protiv povjerenstva, zašto skrivate podatke o Agrokoru?'

Davor Bernardić
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
1/6
21.11.2017.
u 14:22

Bernardić je kazao i da SDP ima plan za Agrokor na kojemu intenzivno radi nekoliko mjeseci kako bi osigurali da se imovina Agrokora ne rasproda u bescjenje i ne završi na tajnim računima u inozemstvu.

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić na konferenciji za novinare ustvrdio je da je HDZ, čim je Željko Rohatinski progovorio o povezanosti HDZ-a i Agrokora, odlučio ukinuti saborsko istražno povjerenstvo za Agrokor te je istaknuo da povjerenstvo može ukinuti jedino Sabor koji ga je i osnovao.

Bernardić je kazao i da SDP ima plan za Agrokor na kojemu intenzivno radi nekoliko mjeseci kako bi osigurali da se imovina Agrokora ne rasproda u bescjenje i ne završi na tajnim računima u inozemstvu. "Želimo osigurati da hrvatska proizvodnja ostane u Hrvatskoj, da se ne seli imovina u inozemstvo i ne komadaju Agrokorove kompanije i razmatrat ćemo sva moguća rješenja koja mogu ići u smjeru zaštite radnih mjesta i gospodarstva od posljedica lex Agrokora", najavio je Bernardić.

Premijera Andreja Plenkovića ponovno je pitao što skriva, gdje je novac od Agrokora i što se događa u kompaniji. Kazao je da je lex Agrokor napisan da bi restrukturirao kompaniju,  spasio radna mjesta i omogućio nagodbe, ali da od toga nismo ništa vidjeli nego smo samo čuli spekulacije o iznošenju novca iz Hrvatske.

Davor Bernardić
1/7

"Što skrivate, zašto ste protiv povjerenstva, zašto skrivate podatke o Agrokoru, zašto skrivate podatke o novčanom toku i procese koji se događaju?", nizao je pitanja čelnik SDP-a, istaknuvši da Plenković ukidanjem povjerenstva želi prikriti i svoju umiješanost u stanje u Agrokoru.

Vrlo je očigledno što se događa u pozadini, ocijenio je Bernardić, jer čim je Rohatinski progovorio, odmah je Branko Bačić, koji obavlja prljave poslove za Plenkovića, objavio ukidanje istražnog povjerenstva. Bačić očito odrađuje prljavi posao za Plenkovića, koji skriva neke stvari, a to građani i zastupnici SDP-a neće mirno promatrati, poručio je.

Naglasio je da se s "HDZ-ovom opstrukcijom rada povjerenstva susrećemo zadnjih par mjeseci, jer nisu htjeli povjerenstvo, kao ni činjenice kako posluje Agrokor, niti otkriti u kojim je okolnostima pisan lex Agrokor i kako je moguće da je prije pisanja zakona čovjek koji će postati povjerenik bio u razgovorima s investitorima, što znači da je već bio predeterminiran za povjerenika", rekao je Bernardić.

Vidjeli smo da Plenkovićev povjerenik Ante Ramljak ima 141 savjetnika na koje će se utrošiti pola milijarde kuna, a jedino što nismo vidjeli je plan restrukturiranja i spašavanja radnih mjesta, ustvrdio je Bernardić. "Svima je jasno da tu stvari nisu čiste, da su se ortaci udružili. Još uvijek nismo dobili odgovor na pitanje tko je pisao lex Agrokor. Previše je sumnjivih okolnosti, previše stvari smrdi, previše su ugrožena radna mjesta u Hrvatskoj", smatra Bernardić. 

Ocijenio je da se u svjedočenjima na povjerenstvu moglo čuti različite informacije koje potvrđuju da je riječ o pretvorbi i privatizaciji koja se u Hrvatskoj kroz Agrokor danas događa drugi put, rekao je, izrazivši nadu da Ivici Todoriću, dođe li do suđenja, neće suditi Maja Šupe. Poručio je da je zadatak SDP-a ponuditi Hrvatskoj perspektivu te najavio da će idući tjedan u saborsku proceduru uputiti reformski paket mjera koje bi spriječile odlazak mladih iz Hrvatske, kad već, kako je rekao, ova Vlada nema nikakav plan.

Osvrnuo se i na "najnoviju blamažu s Agencijom za lijekove", za koju je Hrvatska zadnji dan povukla kandidaturu. Vlada je, kazao je, prijavu za Agenciju "pripremala čak 20 dana ranije, dok je Švedska imala ministra bez portfelja sa zadatkom da pridobije agenciju". Hrvatska je jedina punopravna članica EU koja nema nijednu europsku agenciju. Ustvrdio je da je EMA mogla zaposliti veliki broj ljudi s plaćama i po 10 tisuća eura eura, što je Hrvatskoj moglo dati novi zamah.

"No, dok ministri drugih zemalja, poput švedskih i finskih, kampirali u Londonu, naš ministar financija, Todorićev direktor u Agrokoru, kampirao je na Wimbledonu", ciničan je bio Bernardić.

Premijer je pristao na povlačenje kandidature i opet smo propustili priliku za Hrvatsku, ocjenjuje Bernardić, istaknuvši da "Plenkovića u Bruxellesu tretiraju kao potrčka, dok u Zagrebu glumi velikog vođu, nije riješio nijedan problem, od Agrokora preko Ine, HEP-a do neriješenih pitanja sa Slovenijom". Saborski zastupnik SDP-a Siniša Varga ocijenio je da su ovakvim načinom kandidiranja osramoćeni i Hrvatska i svi građani te se kritički osvrnuo na izjave i rad ministra zdravstva Milana Kujundžića, ocijenivši da takvo što hrvatski građani nisu zaslužili.

Pogledajte i video: Todorići - Od raja do sloma

Komentara 33

Avatar Feniks
Feniks
14:45 21.11.2017.

Truba!!!

DU
Deleted user
14:42 21.11.2017.

meni se čini da Bernardić zna neke činjenice o agrokoru ali ne želi nikome reći... time čini kazneno djelo prikrivanja...no, no...

BA
bakulušić
15:00 21.11.2017.

Prava je šteta što Bernardić nije bio jedan od "istražitelja" u Istražnom povjerenstvu. Bilo bi urnebesno poput čuvenih engleskih humorističkih serija. Još jedna propuštena šansa. Šteta!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije