Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
summit u bruxellesu

Postignut dogovor: Napokon su poznata imena novih čelnika Europske unije

Plenković okružen političarima
Foto: Twitter
1/11
02.07.2019.
u 21:02

Glavne političke grupacije u Europskom parlamentu podijeljene su oko izbora njemačke ministrice obrane Ursule von der Leyen na mjesto predsjednice Europske komisije

Pregovaranja u Bruxellesu oko čelnih pozicija Europske unije ipak su se pomaknula s mrtve točke. Europsko vijeće tako je nakon nekoliko sati pregovora dalo imena novih čelnika Europske unije.

Tijek događanja:

20:00 -  Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk izrazio je u utorak zadovoljstvo dogovorom o paketu novih imena za vodeće dužnosti u europskim institucijama te činjenicom da nitko nije glasovao protiv.

- Dogovorili smo cijeli paket prije prve sjednice Europskog parlamenta. Prije pet godina trebala su nam tri mjeseca za odluku, a opet su neki čelnici bili protiv. Ove godine to je trajalo tri dana i nitko protiv - rekao je Tusk na konferenciji za novinare nakon završetka summita, koji je bio posvećen raspodjeli vodećih dužnosti.

Sve zemlje članice glasovali su za predloženi paket, osim Njemačke koja je bila suzdržana jer je joj za to trebao dogovor unutar vladajuće koalicije, koju čine CDU i SPD.

Tusk je dodao da je kancelarka Angela Merkel "osobno podržala cijeli paket".

Nakon mukotrpnih pregovora čelnici zemalja članica dogovorili su paket novih čelnika - za novu predsjednicu Europske komisije predložena je Njemica Ursula von der Leyen, za predsjednika Europskog vijeća Belgijac Charles Michel, za predsjednicu Europske središnje banke Francuskinja Christine Lagarde, za  visokog predstavnika za vanjsku i sigurnosnu politiku Španjolac Josep Borrell, objavio je predsjednik Euroskog vijeća Donald Tusk.

Europskom parlamentu je sugeririrano da u prve dvije i pol godine za svoga predsjednika izabere bugarskog socijaldemokrata Sergeja Staniševa, a u drugom dijelu mandata Nijemca Manfreda Webera.

Predložena Ursula von der Leyen najavila je da namjerava imenovati Fransa Timmermansa i Margrethe Vestager za najviše rangirane potpredsjednike Europske komisije, rekao je Tusk, dodajući kako očekuje da će Von der Leyen osigurati odgovarajuću zemljopisnu ravnotežu u slaganju ekipe potpredsjednika.

"Izabrali smo dvije žene i dva muškarca za četiri ključne pozicije. Savršena spolna ravnoteža i vrlo sam sretan zbog toga. Napokon, Europa je ženskog roda. Mislim da je vrijedilo čekati ovakav ishod", rekao je Tusk.

19:45 - Premijer Plenković obratio se hrvatskim novinarima kojima je rekao kako podržava ovaj prijedlog Europskog Vijeća koji tek treba prihvatiti Europski parlament. Podsjetio je kako su prijedloge prošlih Parlamenata zastupnici znali odbijati, ali da vjeruje u dobru odluku Vijeća.

- Mislim da možemo biti zadovoljni. Ovo je dobra poruka jer smo relativno na vrijeme postigli dogovor, sjetite se koliko su trajali pregovori prije pet godina - rekao je.

Dotaknuo se izjave bugarskog predsjednika Bojka Borisova.

- Bilo je jasno da je Bojko to u šali kazao - siguran je hrvatski premijer.

Što se tiče mišljenja o novopredloženoj predsjednici Komisije Ursuli von der Leyen.

- Ona je rođena u Bruxellesu, dobro je radila. Stekao sam dojam da je ona svojevrsni ne bih rekao ministar vanjskih poslova u sjeni vlade u Njemačkoj, ali CDU-ova (politička stranka kojoj pripada) osoba za sigurnosnu i vanjsku politiku. Kada slušate nju, slušate stav Angele Merkel. Nije ona slučajno ovdje došla - rekao je predsjednik Vlade Andrej Plenković.

19:10 -  Čelnici 28 zemalja članica postigli su dogovor o novom vodstvu europskih institucija - za novu predsjednicu Europske komisije predložena je Njemica Ursula von der Leyen, za predsjednika Europskog vijeća Belgijac Charles Michel, za predsjednicu Europske središnje banke Francuskinja Christine Lagarde, za visokog predstavnika za vanjsku i sigurnosnu politiku Španjolac Josep Borrell, objavio je predsjednik Euroskog vijeća Donald Tusk.

Predloženu predsjednicu Europske komisije treba još potvrditi Europski parlament, koji će o tome glasovati na svojoj sljedećoj pleranoj sjednici od 15. do 18. srpnja. Ako u Parlamentu ne bi prošao prijedlog Europskog vijeća, mogao bi pasti u vodu cijeli paket. Predsjednik Europskog vijeća je izabran i Charles Michel će preuzeti dužnost 1. prosinca, a Christina Lagarde trebala bi preuzeti dužnost u studenome kada istekne mandat Mariju Draghiju.

Zanimljivo je da je Njemačka bila suzdržana, iako kandidatkinja za predsjednicu Europske komisije Ursula von der Leyen dolazi iz njihove zemlje.

18:40 - Pauza je produžena

Također, neki izvori govore i da se predstavnik Europskih pučana Manfred Weber odlučio povući iz utrke za predsjednika Europske komisije.

18:00 - Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk objavio je na svom Twitteru "Sve smo bliže i bliže..."

17:55 - HDZ-ov nositelj liste za izbore za Europski parlament Karlo Ressler prokomentirao je mogućnost da hrvatski premijer zasjedne u jednu od stolica o kojima se pregovara

- Čini mi se da nije realno, nije opcija i nije realno da će se dogoditi da Plenković postane predsjednik Europske komisije, on je hrvatski premijer i to je najvažnije - rekao je Ressler.

17:50 - Određena je pauza do 18 i 30 

17:40 - Španjolski zastupnici, većinski socijalističke orijentacije, još se nisu odredili niti protiv, a niti za izbor Ursule na poziciju predsjednice Europske komisije

17:30 - Europski pučani podržavaju izbor Ursule na mjesto predsjednice Europske komisije

17:15 - Prijedlog da njemačka ministrica obrane Ursula von der Leyen postane nova predsjednica Europske komisije čini se da izaziva negodovanje kod europskih socijalista koji ne žele nju na toj poziciji

16:30 - Započeo je radni ručak na kojem se nastavljaju pregovori europskih čelnika

15.00 - Neke od reakcija na novi prijedlog čelnika:

'Ne shvaćam zašto pučani nisu odmah pokušali dobiti Komisiju, zašto je predložen Timmermans. Logično je da pučani dobiju Komisiju ako su dobili izbore' (Andrej Babiš, češki premijer).

'Danas ćemo prionuti poslu s novom kreativnošću. Svi moraju shvatiti da se moraju pomaknuti s mjesta. I pritom mislim svi' (Angela Merkel, njemačka kancelarka)

'Bili smo na telefonima, čuli se, slali poruke putem SMS-a, aplikacija… Kako sinoć, tako i jutros' (Mark Rutte, nizozemski premijer o tome što je radio tijekom prekida summita)

'Važno je braniti princip “spitzenkandidata”. Stoga Timmermansa za predsjednika Komisije, a Webera za šefa Parlamenta' (Pedro Sanchez, španjolski premijer)

14:20 sati Pojavila su se imena novog prijedloga koji cirkulira na summitu. Po jednom paketu Timmermans bi bio šef Komisije, a Plenković Vijeća. Po drugome paketu:

Komisija - Ursula von der Leyen (Njemačka)

Europsko vijeće - Charles Michel (Belgija) ili neki drugi liberal

Visoki predstavnik za vanjsku i sigurnosnu politiku - Josep Borrell (Španjolska)

Europski parlament - Sergej Stanišev (Bugarska)

Napeti razgovori

Summit je, podsjetimo, jučer prekinut nakon 18 do 19 sati intenzivnih razgovora, a prekinut je s prijedlogom koji je uključivao Timmermansa na čelu Komisije, dok bi mjesto predsjednika Europskog vijeća pripalo EPP-u i pritom se spominjalo ime Bugarke Kristaline Georgieve, glavne izvršne direktorice Svjetske banke. No Borisov je jučer novinarima rekao da Georgieva ne ide za predsjednicu Europskog vijeća. 

Bugarski premijer Bojko Borisov ušao je na nastavak prekinutog summita EU u Bruxellesu s izjavom koju je dao bugarskim novinarima da je na jutrošnjem sastanku lidera iz redova europskih pučana predložio da Andrej Plenković postane predsjednik Europske komisije. "Predložio sam Plenkovića za predsjednika Europske komisije. Ovih dana svi nekoga predlažu pa evo vam još jedan prijedlog.

Bugarski novinari koji su uzimali tu izjavu stekli su međutim dojam da Borisovljev prijedlog na sastanku EPP-a nije bio izrečen s punom ozbiljnošću, nego da upozori na apsurdnost činjenice da se lideri iz EPP-a, koji sjede u Europskom vijeću (na summitu EU), ne mogu dogovoriti tko je njihov kandidat za šefa Komisije.

Njemačka kancelarka Angela Merkel, podsjetimo, preferira ideju u kojoj bi pučani to mjesto prepustili “spitzenkandidatu” europskih socijalista Fransu Timmermansu, a Plenković zajedno s premijerima Latvije, Irske i Rumunjske predvodi pokret otpora svih ostalih lidera EPP-a protiv te ideje. Od ostalih lidera iz EPP-a, prvi je upravo Bojko Borisov napustio tu poziciju otpora ideji s Timmermansom i u noći s nedjelje na ponedjeljak, dok je summit trajao, otišao sastati se s Timmermansom, što je dao ovjekovječiti na Facebook Liveu. 

Od pobunjenika protiv Merkel jedino je Plenković percipiran kao čovjek s osobnim ambicijama za neku od čelnih dužnosti, premda je on javno te ambicije demantirao, a spekulacije o sebi kao o kandidatu nije želio komentirati. 

- Istina je da se Plenković žestoko borio, ali nije istina da se borio za sebe i osobne interese - rekao je jedan izvor blizak Plenkoviću, upućen u sadržaj razgovora iza zatvorenih vrata i na skupu EPP-a uoči summita, i na samom summitu u zgradi Europskog vijeća. Za Hrvatsku je dogovor iz Osake bio apsolutno neprihvatljiv, dodaju, a isto vrijedi i za EPP, čiji je vrh ostao šokiran Merkeličinom idejom da kao relativni pobjednici ne dobiju ni Komisiju ni Vijeće.

Izvori bliski EPP-u kažu da shvaćaju da su Plenković i premijer Latvije Karinš bili frustrirani kad su doznali da je Merkel u Japanu dogovorila nešto drugo, gdje EPP-a “nema nigdje” od čelne dvije pozicije, a oni su kao pregovarači EPP-a bili poslani da se tjednima “bore za nemoguće, za to da Weber bude predsjednik Komisije”. 

Prije no što smo doznali za izjavu koju je dao bugarskim novinarima, gdje Plenkovića gura za predsjednika Komisije, pitali smo Borisova jutros na ulasku na summit može li Plenković isplivati kao kandidat EPP-a za predsjednika Europskog vijeća ako otpadne ideja s Georgijevom.

Može. Važi – odgovorio je novinaru Večernjeg lista bugarski premijer, koji se na ovom summi pokazuje kao “kingmaker”, onaj čija potpora možda postaje jezičac na vagi. 

Plenković je po dolasku na summit odgovarao na pitanja novinara. Na pitanje hoće li se prikloniti većini u pogledu izbora čovjeka za čelo Europske komisije odgovorio je:

– Mi smo uvijek za traženje rješenja koje je dobro, koje ne dijeli...

Na pitanje je li "spitzenkandidat" eurosocijalista Frans Timmermans takvo rješenje, kao i na pitanje podržava li i dalje "spitzenkandidata" europučana Manfreda Webera, odgovorio je: "Vidjet ćemo."

Odgovorio je i na kritike bivšeg premijera Zorana Milanovića koji je Plenkovića jučer optužio za "pokoravanje Hrvatske stajalištima nekakve Pučke stranke" te da "svojim potpuno privatnim ponašanjem" nanosi štetu našim interesima u EU.

– Nekome tko je uspio nekoliko dana prije nego što postane članica Unije uništiti imidž (Hrvatske) u najvažnijoj članici Unije bilo bi bolje da šuti nego da komentira, a uopće ne zna što se ovdje zbiva – rekao je Plenković.

Na pitanja o ministru uprave Lovri Kuščeviću rekao je da će o tome poslije jer sad nema vremena.

Summit je bio prekinut jučer oko podneva nakon 18 do 19 sati kontinuiranih pregovora.

– Nema nikakvog dogovora. U ovom trenutku nema konsenzusa o distribuciji ključnih dužnosti na čelu EU. Nije bilo glasovanja. Ja sam rekao kolegi Tusku (predsjedniku Europskog vijeća, op.a.): "Gledajte, donosimo odluku koja je bitna za budućnost EU i ne bi bilo najprimjerenije da nakon 30 sati nespavanja donesemo neke prijedloge koji se u kuloarima iznjedre" – rekao je Plenković nakon maratonskih pregovora.

VIDEO Plenković nakon maratonskih pregovora na summitu:

Neslužbene informacije ranije su govorile da je Plenković jedan od najtvrđih protivnika prijedloga koji je od europskih pučana podržala samo kancelarka Angela Merkel, prema kojem bi pučani prepustili mjesto predsjednika Europske komisije socijalistima i njihovom “spitzenkandidatu” Fransu Timmermansu.

Komentara 123

ST
stonnycreek67
11:37 02.07.2019.

Milanovic da ima malo karaktera nebi se pojavljivao u javnost ,kandidat SDP a nije bio u stanju da plati clanarinu pa su neki jadnici iz SDP za njega platili,to kazuje kakvo misljenje ima o njima,a danas je njihov kandidat .ndidat . On treba dobro prouciti "BONTON"

Avatar Croatino
Croatino
11:38 02.07.2019.

Plenković je bio ili je jos u izboru za visoku funkciju u EU, dal ga volis ili nevolis, ali cijene ga u europi. Milanović je izgubljen u vremenu i prostoru, probao je biti savjetnik poslije politike, problem je samo stoo njegov savjet nikome ne treba. Tako da se kandidira za predsjednika, nista drugo mu i ne preostaje.

PR
Princeza
11:34 02.07.2019.

Plenki legendo. Samo ti zavidi jer nikad nece biti uspjesan i cijenjen u EU kao ti. Samo naprijed. 👏👍

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije