Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Skoro 30 sati nespavanja... Pregovori su vrlo osjetljivi. Moramo postupiti odgovorno'

Summit se prekida nakon 18 sati pregovora i nastavlja sutra u 11
01. srpnja 2019. u 13:03 44 komentara 8857 prikaza
Andrej Plenković
Foto: Reuters/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/8

Hrvatska je na najdužem summitu EU u povijesti, koji je nakon 19 sati zasjedanja prekinut da bi se nastavio sutra u 11 sati, ustrajala na stavu da ne može prihvatiti da “spitzenkandidat” europskih socijalista Frans Timmermans postane predsjednik Komisije. Potvrdio je to premijer Andrej Plenković na izlasku sa summita, a dao je i svoje objašnjenje za neobičnu činjenicu da njemačka kancelarka Angela Merkel, iako je sama dio europskih pučana, podržava Timmermansa.

Andrej Plenković mislav šimatović Plenković doveo Hrvatsku u politički vrh unije

- Nema nikakvog dogovora. U ovom trenutku nema konsenzusa o distribuciji ključnih dužnosti na čelu EU. Nije bilo glasovanja. Ja sam rekao kolegi Tusku (predsjedniku Europskog vijeća, op.a.), gledajte donosimo odluku koja je bitna za budućnost EU i ne bi bilo najprimjerenije da nakon 30 sati nespavanja donesemo neke prijedloge koji se u kuloarima iznjedre. Imamo malu pauzu, sad svi vape da se malo odmore, pa ćemo se sutra pokušati dogovoriti - rekao je Plenković.

O odstupanju kancelarke Merkel od njegovog, ali i stava čitavog EPP-a prema kojemu “spitzenkandidat” pučana Manfred Weber ima pravo postati predsjednik Komisije, a ne Timmermans, Plenković kaže:

- Ovo su vrlo osjetljivi pregovori i u toj osjetljivosti postoje i pozicije političkih grupa, ali i nacionalne pozicije, pa i posebna savezništva nekih velikih zemalja. Njemačka i Francuska ne žele, ako baš ne moraju, biti na različitim stranama - smatra Plenković. Na pitanje kako je doživio “izlet” Bojka Borisova, bugarskog premijera iz redova pučana koji se usred noći išao sastati s Timmermansom i o tome dao napraviti jedan bizaran video pomoću Facebook Live-a, Plenković kaže: “vratit će se on”. 

- Moj prijatelj Bojko, koja god tema bila na dnevnom redu, on počne i završava sa Schengenom. Gledajte, mi smo unutra (na summitu, op.a.) bili blokirani, nisam imao ni mobitel, tako da znam manje od vas što se zbiva u vanjskom svijetu - izjavio je hrvatski premijer, koji ostaje u Bruxellesu do sutrašnjeg nastavka summita.

"Rekao sam Tusku moramo donijeti odluku za budućnost Europe. Moramo postupiti odgovorno", dodao je. 

Na pitanje hoće li konačna odluka biti sutra, rekao je da će pokušati donijeti odluku. Na pitanje je li Donald Tusk isticao njegovo ime za neko čelno mjesto Plenković je rekao ne. 

Putokaz za najljepše plaže na Pagu
Najljepše plaže na Pagu
Istražite koje su najljepše plaže i pronađite one koje će vam najbolje odgovarati

A1 izdvaja za Vas

 • vjekoslavkatalina:

  Kad je u pitanju Plenkijeva ghuza i karijera onda se moze raditi i ne spavati 36 sati a kad su u pitanju hrvatski interesi onda sve cetri u zrak i ladovina

 • dobar.d:

  Moramo postupiti odgovorno kaže Kuščevićev patron (pokrovitelj - zaštitnik)!!! Predragocjeno!!!

 • Avatar gospar
  gospar:

  Čovjek ne zna bili plakao ili se smijao od muke.