Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 111
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRESUDA sportašu

Pistorius nije kriv za ubojstvo s predumišljajem, nastavak presude sutra

pistorius
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
1/12
11.09.2014.
u 14:30

Slavni paraolimpijac tvrdi da je nevin te da je ubio Reevu jer je mislio da je riječ o provalniku

Južnoafrička sutkinja Thokosile Masipa od 10 sati čita presudu Oscaru Pistoriusu, koji je optužen za ubojstvo svoje djevojke Reeve Steenkamp

14.30 Izricanje presude nastavlja se sutra.

14.25 Obrana tvrdi kako je invaliditet optuženog učinio ranjivim, kazala je sutkinja. Mnogi ljudi u Južnoafričkoj republici pretrpjeli su zločin, ali ne spavaju zbog toga s oružjem pod jastukom. Pistorius je imao dovoljno vremena da procijeni situaciju i pozove pomoć. U ovim okolnostima jasno je da se optuženi ponašao nemarno, kazala je sutkinja.

– Razumna osoba ne bi ispalila četiri metka u vrata te bi učinila nešto da spriječi moguću smrt. Reagirao je naglo i pretjerano, očito je da je bio nehajan, zaključila je sutkinja.

14.22 Sutkinja nastavlja s iznošenjem presude.

12.36 Određena je nova stanka u izricanju presude.

12.35 Sutkinja je rekla da Pistorius nije kriv za ubojstvo, no istaknula je kako je svjesno ispalio metke koji su ubili njegovu djevojku. Još može biti proglašen kriv za ubojstvo iz nehaja.

12.30 Polazna točka jest odgovor na pitanje je li optuženi imao namjeru ubiti osobu koja se nalazila iza vrata kupaonice – kaže sutkinja. Dokazi pokazuju kako je u trenutku kad je ispalio metak u vrata kupaonice Pistorius vjerovao da se žrtva nalazi u spavaćoj sobi.

12.21 Nakon kratke stanke sutkinja je kazala da Pistorius nije kriv za ubojstvo s predumišljajem. Izjavila je kako optužba nije uspjela dokazati da je Pistorius namjerno ubio svoju djevojku nakon svađe.

To znači da je Pistorius izbjegao doživotnu zatvorsku kaznu, no još uvijek može biti kažnjen za ''obično'' ubojstvo za koje je zapriječena minimalna zatvorska kazna od 15 godina

11.55 Država nije bez sumnje dokazala da je optuženi kriv za ubojstvo s predumišljajem. Za to nema dovoljno dokaza, rekla je sutkinja.

11.50 – Liječnik Oscara Pistoriusa izjavio je da je pucao u obrani zbog straha od prijetnje. "Ne slažem se s tim stavom. Postoji velika razlika između refleksnog čina i nevoljnog čina, kao što je utvrdila struka", rekla je sutkinja.  

11.46 Psihijatrijsko vještačenje pokazalo je da je Pistorius bio ubrojiv, da ne boluje od mentalnih bolesti koje bi mogle utjecati na njegovu sposobnost da razlikuje ispravno i neispravno u trenutku kad je pucao – stav je suda. 

Stanka do 11.30 sati.

11.00 – Sutkinja je izjavila da je smjer u kojem je Pistorius pucao nekonzistentan u odnosu na osobu koja tvrdi da je pucala bez razmišljanja. Pistorius je izjavio da bi pucao više puta da mu je namjera bila ubiti.

10.55 Obrana tvrdi da Pistorius pati od generalnog anksioznog poremećaja, što je znatno utjecalo na njegovo ponašanje tijekom noći kada se ubojstvo dogodilo. 

10.50 Navodi tužiteljstva da je Pistorius lagao kad je rekao da je večerao s Reevom, sutkinja je odbacila unatoč dokazima nakon obdukcije. Sutkinja je rekla da se stručnjaci slažu u tome kako donošenje zaključaka prema ostacima hrane u želucu nisu znanost zbog čega nije mudro da sud o tome donosi stav. Time je tužiteljstvu odbijen još jedan argument. 

10.40 Tužiteljstvo je predočilo WhatsUpp poruke kojima je nastojalo prikazati odnos između Pistoriusa i Reeve napetim, međutim sutkinja je odbacila taj navod ocijenivši da su ljubavni odnosi često "dinamični" pa se sud ogradio da neće uzimati poruke u obzir. Još jedan plus za obranu Pistoriusa.

10.30 Sutkinja Thokosile Masipa iznijela je iskaze svih 37 svjedoka, ali je naglasila da će se sud više osloniti na tehnologiju, nego na iskaze svjedoka koji su bili pod utjecajem informacija koje su prenosili mediji budući da se ubojstvo dogodilo tijekom noći. To je plus za obranu Oscara Pistoriusa koja je predočila dokaze o Pistoriusovim pozivima prijatelju, hitnoj pomoći i zaštitarskoj službi nakon što je pucao u djevojku Reevu.

Slavni paraolimpijac (27) tvrdi da je nevin te da je na Valentinovo prošle godine u svom domu ustrijelio 29-godišnju Reevu, koja je bila iza zatvorenih vrata u WC-u, jer je mislio da je riječ o provalniku. Međutim, čak i ako sutkinja prihvati da je bila riječ o samoobrani, ostaje činjenica da je Pistorius ispalio četiri metka u ljudsko biće s druge strane vrata.

Proglase li ga krivim za ubojstvo s predumišljajem, prijeti mu do 25 godina zatvora, prenosi BBC. Od 15 do 20 godina prijeti mu bude li osuđen za ubojstvo bez predumišljaja, a maksimalno 15 godina može dobiti za ubojstvo iz nehaja. Pistorius je također optužen za pucanje u javnosti i ilegalno posjedovanje streljiva, za što mu prijeti do pet, odnosno 15 godina.

Od početka suđenja u ožujku do danas saslušano je 37 svjedoka, vještaka i stručnjaka, a proces je u medijima bio iznimno dobro praćen.

Pistorius je jedini izravni svjedok u ubojstvu pa se tužitelji većinom oslanjaju na forenzičke dokaze te svjedočenje susjeda koji tvrde da su čuli ženu kako prestravljeno viče netom prije ili tijekom pucnjeva. Obrana tvrdi da je zapravo Pistorius vikao, neobično visokim tonom za muškarca, nakon što je shvatio da je ubio djevojku.

Tužitelj Gerrie Nel, poznat po nadimku Pitbull, Pistoriusa je pokušao prikazati kao luđaka opsjednutog oružjem koji je svoju djevojku ubio u napadu bijesa nakon svađe.

– Imao je namjeru ubiti ljudsko biće. Bezobzirno je pucao u taj WC. Prema tome, kriv je za ubojstvo – rekao je Nel tijekom završne riječi.

>> Suđenje Oscaru Pistoriusu bliži se kraju –  Tužitelj ga nazvao 'podmuklim svjedokom'

>> Pijani i agresivni Oscar Pistorius potukao se u noćnom klubu

 

Komentara 31

TT
tik tak
11:11 11.09.2014.

Pa taman da nešto i cuješ iza vrata kako možeš pucati a da ne vidiš u što pucaš dakle da se bojao za djevojku si gurno bi ju zvao,ovo je potpuno jasno i nedvosmislewno namjerno ubojstvo!!!

MC
mcmarko
11:14 11.09.2014.

Ova sutkinja je bila u školi kod šeksa, turudića, marjana, lozine...

MX
Mister X
12:44 11.09.2014.

Nije spavao sa njom ( to je istina, jel bi vidio da nije u krevetu ) kad se je ustajao noge oblačio da ide u pojeru za "provalnikom" koji kaka u zahodu nije ni pomislio da bi ona mogla bitibiti i da pita iz mraka tko je to unutra . Možda su djeca malodobnici došli kod njega na wc .. Radi se o ubojstvu svi znamo samo vrjedi ono pravilo zakon vrjedi za jednoga drugačije nego za drugoga .. To su pametni predvidjeli od 1 - 10 godina i td. Zašto ne spavju dvoje mladi skupa ? Jel su se rastali posvađali ali muškarčina ima rješenje za to pogodak u glavu !!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije