Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 86
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Danas: Hrvatska i Srbija zajednički će graditi nuklearnu elektranu u Dalju

krško
Arhiv VL-a
03.12.2009.
u 21:01

Beogradski list tvrdi da su vlasti Srbije sklone dizanju moratorija na izgradnju nuklearnih elektrana koji je donesen u bivšoj Jugoslaviji 1989. i za sve zemlje vrijedi do 2015.

Srbija bi svoju novu nuklearnu elektranu mogla izgraditi u suradnji s Hrvatskom u Dalju, navodi beogradski list Danas.

U slučaju da se u Srbiji donese odluka o ukidanju moratorija o zabrani izgradnje nuklearnih elektrana, Srbija bi u suradnji s drugim zemljama u regiji mogla izgraditi nuklearku na Dunavu, saznaje Danas u dobro obavještenim izvorima, a kao moguće lokacije spominje Kostolac, mjesto Mladenovo u Bačkoj, te Dalj koji bi bio zajednički graditeljski pothvat Srbije i Hrvatske, financiran novcem zapadnog ili ruskog partnera.

Besmisleno je da se Srbija moratorijem štiti od negativnih utjecaja nuklearnih elektrana, ako se tako ne postavlja i njeno okruženje, smatra anoniman izvor Danasa. S obzirom na sve veći nedostatak električne energije, smatra, Srbija se ne bi trebala odreći preraspodjele struje iz nuklearke na svom teritoriju ili u neposrednoj blizini svog teritorija.

Jedina realna mogućnost da Srbija izgradi nuklearnu elektranu sudjelovanje je u projektu regionalnog karaktera, navodi izvor Danasa. 

Iako srpski dužnosnici još odbijaju mogućnost ukidanja moratorija, ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Konuzin izjavio je da je ideja da Rusija pomogne Srbiji u izgradnji nukelarke došla upravo sa srpske strane. Ruski ambasador odbija precizirati je li odluka pala tijekom posjete predsjednika Dmitrija Medvedeva Srbiji.

Danas saznaje i da je prošle godine u privatnom posjetu Srbiji boravio jedan francuski stručnjak koji se neformalno sastao s nekim članovima vlade Srbije.

Beogradski list piše kako nuklearnim lobijima u Srbiji i Hrvatskoj  nije bitno hoće li pomoć u izgradnju nuklearki pružiti zapadnjaci ili Rusi, pa se trude pridobiti naklonost svih.

Kao znakovito Danas navodi da u Hrvatskoj moratorij na izgradnju nuklearnih elektrana ističe 2015. godine, a srpski dužnosnici tvrde da Strategijom razvoja energetike Srbije do 2015. godine nije predviđena izgradnja nuklearki. Razlog više u prilog suradnji Srbije i Hrvatske, a možda i Mađarske na projektu izgradnje nuklearke je i taj što, navodi list, Crna Gora ne odobrava inicijativu koju su početkom godine pokrenuli albanski premijer Sali Berisha i bivši hrvatski premijer Ivo Sanader da dvije zemlje zajednički grade nuklearku kod Skadra. Za izgradnju nuklearne elektrane prema međunarodnim konvencijama potrebno je i odobrenje zemalja iz okruženja te je zbog crnogorskog protivljenja projekt doveden u pitanje.

Dejan Dimov, tvorac Moratorija o zabrani gradnje nuklearki iz 1989. godine - koja se tada odnosila na cijelu Jugoslaviju - objašnjava za Danas da su potencijalne lokacije za izgradnju nuklearnih elektrana određene još sedamdesetih godina prošlog stoljeća, kada su lokaliteti potpuno ispitani i odobreni za tu namjenu. Tadašnji stručnjaci su na teritoriju Hrvatske kao lokacije navodili Dalj, u blizini granice sa Srbijom, Prevlaku kod Zagreba i Vir kod Zadra.

- Svi lokaliteti su u potpunosti ispitani i ne postoji potreba za ponavljanjem te procedure i novim ispitivanjima - ističe Dimov.

Generalni direktor Elektroprivrede Srbije Dragomir Marković rekao je da se u sljedećih 10 godina neće graditi nuklearna elektrana, te da njegovo poduzeće o tome ni sa kimve nije razgovaralo.

Ključne riječi

Komentara 11

CE
cericzel
08:51 04.12.2009.

U redu. No,ako će se zajednički graditi elektrana, pa naći će se valjda i koja kuna za spomen-ploču da se tamo stavi, na kojoj bi pisalo-u spomen na poginule hrvatske branitelje koji su poginuli od srpske ruke!!!!!!!

DA
Dayton
21:46 03.12.2009.

Pa sa vama kao i sa Bosnjacima u obzir dolazi samo zajednicki Hidrometeoroloski zavod i nista vise. Kakva Hrvatska, kakvi bakraci? Eto vam braca Slovenci pa sa njima gradite \"nuklearno\" bratstvo i jedinstvo. Sa nama sigurno ne!

OB
-obrisani-
00:48 04.12.2009.

Složite si sami trofaznu struju i maknite se sa domena \"hr\", ovdje ste nepoželjni!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije