Naslovnica Vijesti Hrvatska

Dalić umirila Slovence po pitanju Mercatora: Lakše se diše

Potpredsjednik Vlade Republike Srbije i ministar Rasim Ljajić rekao je da se Srbija ne želi i ne može miješati u vlasničku strukturu privatne kompanije.
17. travnja 2018. u 14:57 1 komentara 356 prikaza
Martina Dalić
Foto: Boris Ščitar/Večernji list

Postignuti načelni sporazum s vjerovnicima Agrokora veliki je korak prema konačnoj nagodbi, a cilj je da se tekst nagodbe sa svim detaljima sastavi do 10. srpnja, izjavila je u utorak potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić koja je na Bledu s ministrima gospodarstva iz regije razgovarala o trenutnoj situaciji i daljnjim koracima u rješavanju stanja u Agrokoru. 

Ivica Todorić 'još nije priznao da je kriv' Fižulić: Očito je da se Todorić teško nosi sa svojim padom

Sastanak je organizirao slovenski ministar gospodarstva Zdravko Počivalšek, a uz hrvatsku potpredsjednicu Vlade i ministricu gospodarstva, poduzetništva i obrta Martinu Dalić na njemu su bili i ministar za vanjsku trgovinu i gospodarske odnose Bosne i Hercegovine Mirko Šarović, potpredsjednik Vlade Srbije i ministar za trgovinu, turizam i telekomunikacije Rasim Ljajić te predstavnica Ministarstva gospodarstva Crne Gore Biljana Jakić.

Na konferenciji za novinare nakon sastanka, Dalić je istaknula kako je pred izvanrednom upravom Agrokora još dosta posla, a cilj je da Agrokor sa svojim kompanijama u regiji nastavi poslovati i stabilizirati se.

Odgovarajući na pitanja novinara, Dalić je rekla da svi Agrokorovi vjerovnici izražavaju spremnost da se budućem novom Agrokoru omogući što opsežnije poslovanje i što veća profitabilnost, što je i njihov interes jer će tako vratiti svoje tražbine.

S druge strane, interes država u kojima posluju Agrokorove kompanije je da se postigne takva nagodba s vjerovnicima koja će biti dobra osnova da cijeli sustav u okviru novog Agrokora posluje dobro, da se širi i zapošljava. No, to je teško predvidjeti unaprijed i ovisit će i o stanju na tržištu i gospodarstvima zemalja u kojima posluju Agrokorove kompanije, istaknula je, uz ostalo, Dalić.

Slovenski ministar gospodarstva Zdravko Počivalšek ocijenio je kako se nakon današnjeg sastanka na kojemu su predstavnici države u kojoj je sjedište Agrokora izvijestili o planovima za nagodbu s vjerovnicima "lakše diše".

Slovenija, kako je istaknuo, podržava aktivnosti hrvatske vlade i vjeruje da će Mercator steći uvjete za daljnje stabilno poslovanje u okviru novog Agrokora. To je važno za slovensku ekonomiju i zaposlenost s obzirom da u Sloveniji zapošljava više od 11.000 ljudi, rekao je, dodajući i da uprava Mercatora treba planirati kako osigurati što stabilnije poslovanje i poslovno restrukturiranje kako bi Mercator u novim uvjetima ostao konkurentan.

"Nakon godinu dana došli smo do toga da vidimo svjetlo na kraju tunela", zaključio je Počivalšek.

Svi sudionici iskazali su interes za rješavanjem problema u Agrokoru te su pozitivno ocijenili način na koji se provodi postupak izvanredne uprave, kao i planove za okončanje postupka.

Dogovor o nagodbi značit će i novu vlasničku strukturu vlasnika, u kojem će najveće vlasničke udjele imati banke i fondovi, a sudionici sastanka složili su se u ocjeni da će se novi Agrokor trebati vlasnički restrukturirati jer banke i fondovi vjerojatno neće dugo željeti ostati vlasnici Agrokora. Dodaju i da se država u pitanje vlasničke strukture neće upletati.

Potpredsjednik Vlade Republike Srbije i ministar Rasim Ljajić rekao je da se Srbija ne želi i ne može miješati u vlasničku strukturu privatne kompanije.

Na novinarska pitanja potvrdio je da je u Srbiji bilo pitanja vezanih za eventualnu kupnju Agrokorovih tvrtki u Srbiji, iako neodređenih i za sada ne konkretnih.

Ljajić je rekao da mu se čini kako nakon današnjeg sastanka ima dobru osnovu biti optimist u vezi budućeg razvoja događaja u sustavu Agrokor te vjeruje da će se "priča oko Agrokora završiti do kraja godine" iako će na tom putu biti još prepreka. Smatra i kako bi ovo mogao biti model za rješavanje i drugih otvorenih pitanja među zemljama regije. 

Ministar za vanjsku trgovinu i gospodarske odnose BiH Mirko Šarović izjavio je kako je BiH u fokusu "rebrendiranje" Mercatora, a nakon dogovora da Mercator preuzme trgovačke centre koje je sve do lani vodio Konzum. "Važno je da se redovno podmiruju obveze prema dobavljačima. Konzum je ušao u fazu stabilizacije, ali su rokovi u odnosu na dobavljače nešto lošiji", naglasio je Šarović. 

Ivica Todorić Ivica Todorić: 'Kaj bi se bojao odlaska u zatvor, Agrokor je bio sjajna firma, sve je bilo čisto!' Clare Montgomery ANGAŽMAN BRITANSKE ODVJETNICE Todorićevo izručenje za RH traži odvjetnica svjetskog ugleda Martina Dalić TJEDNI PREGLED Propao oporbeni pokušaj da se spisateljica Martina, poznata po djelu Lex Agrokor, potjera iz Vlade
Trendovi budućnosti
ŠTO NAS ČEKA
Kako tvrtke mogu postati još konkurentnije: trendovi budućnosti kojima ćemo se prilagoditi ili propasti

A1 izdvaja za Vas

  • Deleted user:

    Lako je krcmiti tudje ....pricati o novom uspjesnom agrokoru je isto kao pricati o novom titaniku .....a sve vec mirisi na jugu ...taj uzasan smrad.. podcijeniti i oteti pa rasprodati...koji brodolom ....koji krah....