Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pozitivne reakcije na vijest iz Bruxellesa

Čović: Povijesni dan, hvala u ime hrvatskog naroda u BiH i svih nas u BiH

U Mostaru održan glavni predizborni skup HDZ-a Bosne i Hercegovine
Foto: Denis Kapetanovic /PIXSELL
1/2
12.10.2022.
u 18:14

U veljači ove godine obilježilo se šest godina od kada je tadašnji predsjedatelj Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović u ime BiH podnio zahtjev za dobivanje statusa kandidatkinje u Europskoj uniji

Povijesni dan za Bosnu i Hercegovinu! Europska komisija predložila je zemljama članicama Europske unije da dodijele Bosni i Hercegovini kandidatski status s uvjetima, a konačnu riječ u prosincu će donijeti Europsko vijeće, pri čemu je potrebno da sve članice odluku donesu jednoglasno.

Odluka je dočekana s iznimnim odobravanjem u Bosni i Hercegovini, a komentari predstavnika političkih stranaka i institucija, kao i ljudi iz društvenog života, jasno su pokazali koliko je zapravo za građane ove zemlje bitno snažnije se vezati za Europsku uniju, pri čemu se na status kandidatkinje gleda kao na priliku za stabilizaciju političkih prilika, ali i ekonomskog jačanja.

Hrvatska posebno zaslužna

Predsjednik HDZ-a BiH i HNS-a dr. Dragan Čović poručio je da je ovo povijesni dan za Bosnu i Hercegovinu.

– Europska komisija dala je preporuku za status kandidata za Bosnu i Hercegovinu. Iskreno hvala, u ime hrvatskog naroda u BiH i svih nas u BiH, na spremnosti da se napravi ovaj veliki iskorak – poručio je Čović u objavi na Twitteru.

 

Posebnu zaslugu za ubrzanje europskog puta imaju i hrvatski politički predstavnici, a u veljači ove godine obilježilo se šest godina od kada je tadašnji predsjedatelj Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović u ime BiH podnio zahtjev za dobivanje statusa kandidatkinje u Europskoj uniji. Čović je i tada jasno ukazao na povijesnu važnost približavanja BiH, zemlje ravnopravnih, konstitutivnih naroda, europskoj obitelji suvremenih demokratskih država.

Danas, šest godina poslije, Hrvati ponovno dokazuju da su predvodnici europskih vrijednosti u državi koja ima aspiracije postati članicom Unije ukazujući na poštovanje svih onih europskih standarda i temeljnih ustavnih načela na kojima počiva BiH kao višenacionalna država. Pritom se Republika Hrvatska, kao članica Europske unije čiji se glas jasno prepoznaje u institucijama u Bruxellesu, pokazala kao ključni zagovaratelj ubrzanja europskog puta BiH.

Izvješće o BiH

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik (SNSD) pozdravio je odluku Europske komisije, zahvalio Oliveru Várhelyiju i Josepu Borrellu te poručio da je ovo trenutak za zatvaranje OHR-a. Dodao je pritom i kako je preporuka Europske komisije da se BiH dodijeli kandidatski status dugo čekan korak.

– Želim vjerovati da je došlo vrijeme BiH s dva entiteta i tri konstitutivna naroda – napisao je Dodik na Twitteru.

Istodobno, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija sa šefom izaslanstva Europske unije u Bosni i Hercegovini Johannom Sattlerom razmijenio je mišljenja vezana za europski put BiH, a posebice kada je riječ o izvješću Europske komisije o napretku za BiH.

Komentara 22

DU
Deleted user
18:59 12.10.2022.

Kad Čović dođe na sud zbog rasprodaje Aluminijuma u Mostaru i lažnih diploma može ga spasiti jedino da postane zastupnik u Saboru RH i dobije imunitet. On nije niti prsto.mrdnuo za boljitak hrvatskog naroda u BiH. Dodikov dupelizac.

KO
koraknaprijed
18:46 12.10.2022.

Ipak ništa od Kakirovog " građanskog" pašaluka.

ST
Stipan
19:46 12.10.2022.

Sredio mu Plenki . Pokrao Hercegovinu a sad se prebacio u Brisel .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije