Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Čović ne zastupa podjednako interese svih Hrvata u BiH, niti uvažava interese Hrvatske'

Orepić je kazao kako će se njegova Nova Politika založiti za novi odnos prema BiH odnosno objedinjavanje interesa svih Hrvata koji žive u toj zemlji.
03. srpnja 2019. u 15:34 20 komentara 574 prikaza
Sastanak izaslanstva Hrvatskog narodnog vijeca BiH sa saborskim zastupnikom RH i nekadasnjim ministrom unutarnjih poslova RH Vlahom Orepicem.
Foto: Armin Durgut/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/16

Zastupnik u Hrvatskom saboru i predsjednik stranke Nova Politika Vlaho Orepić u srijedu je u Sarajevu oštro kritizirao politiku koju vodi HDZ BiH pod vodstvom Dragana Čovića, ocijenivši kako on ne zastupa interese svih Hrvata u BiH, te je najavio i kako će se zalagati za promjenu kompletnog sadašnjeg odnosa Hrvatske prema BiH.

Božidar Vučurević Ustrijelio nju pa sebe Suprug ubio kćer Božidara Vučurevića, optuženog za bombardiranje Dubrovnika

"Uvjeren sam da Čović ne zastupa podjednako interese svih Hrvata u BiH ali ne uvažava niti interese hrvatske države", izjavio je Orepić koji je u Sarajevo doputovao kako bi se sastao s predstavnicima Hrvatskog narodnog vijeća BiH (HNV BiH), organizacije koja okuplja hrvatske političare, intelektualce i osobe bliske Katoličkoj Crkvi koje se protive politici HDZ BiH.

Orepić je u Sarajevu razgovarao s predsjednikom HNV-a Marijom Pejićem a novinarima je nakon toga kazao kako je došao da bi se upoznao s političkim stanjem u BiH ali i s učincima dosadašnje politike Hrvatske prema BiH i hrvatskom narodu koji u njoj živi. 

Bivši hrvatski ministar unutarnjih poslova tvrdi kako Dragan Čović nema ni legalitet ni legitimitet za politiku koju sada vodi i koja se temelji na načelima "ratnog plijena".

Kritizirao je i Čovićev odnos s predsjedavajućim BiH Predsjedništva Miloradom Dodikom, kazavši kako njihova suradnja zapravo destabilizira BiH ali i sigurnosno stanje u cijeloj regiji.

Sastanak izaslanstva Hrvatskog narodnog vijeca BiH sa saborskim zastupnikom RH i nekadasnjim ministrom unutarnjih poslova RH Vlahom Orepicem. | Autor : Armin Durgut/PIXSELL Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Orepić je kazao kako će se njegova Nova Politika založiti za novi odnos prema BiH odnosno objedinjavanje interesa svih Hrvata koji žive u toj zemlji.

"Ja ću se založiti da Hrvatska i dalje zdušno pomaže hrvatski narod u susjednoj državi ali to mora značiti da se mora uvažavati ukupno hrvatsko biće u BiH", izjavio je Orepić.

Predsjednik HNV-a Pejić je podsjetio kako izvan područja pod vlašću HDZ BiH živi veliki broj Hrvata te da samo u Sarajevu po popisu iz 2013. živi oko 17 tisuća Hrvata.

Dodao je da ne spori legitimitet izabranih hrvatskih dužnosnika u BiH  pa i u predstavljanju u Hrvatskoj no smatra kako oni promoviraju samo interese jedne stranke zbog čega je dosadašnja komunikacija između službenoga Zagreba i hrvatskoga naroda u BiH uglavnom išla jednosmjerno i selektivno pri čemu se kreirala nevjerodostojna slika o položaju Hrvata u onim dijelovima gdje su u Federaciji BiH brojčano u manjini, a poglavito Hrvata koji žive u Republici Srpskoj.

q groznica Oko 300 ovaca zaraženo bolešću koja se putem zraka prenosi i na ljude

Pejić je kazao kako vjeruje da će Orepić u Hrvatskom saboru biti u stanju predstaviti stvarnu sliku stanja u BiH.

"Zamolili smo Orepića da zastupnike u Hrvatskom saboru uvjeri da stvarnost u BiH nije samo onakva kakvom je predstavljaju predstavnici Hrvata iz županija s hrvatskome većinom. Mi u HNV smatramo kako predstavnici institucija iz Hrvatske trebaju osjetiti puls Hrvata iz Sarajeva, Tuzle, Zenice, Travnika, Žepča, Bugojna , ali i zapostavljenih i ostavljenih Hrvata iz RS. Želimo bolju komunikaciju između Hrvata iz Hrvatske i Hrvata iz BiH", kazao je Pejić.

zbog nacističkih konotacija
Nakon što ga je RTL izbacio iz emisije oglasio se utučeni Jurica: 'Imam vam potrebu sve objasniti'
TIDAL
Glazba i zabava
Jeste li ikada čuli za TIDAL? Istražili smo sve što morate o njemu znati
  • altruist:

    E kad ovakvi šalabajzeri dobivaju prostor...

  • borcanac:

    Odakle sad ovaj „zastavnik“isto ga briga za nas iz BiH

  • medvedgrad:

    Ja mislio reci ce nesto o nelegitimnim muslimanskim predstavnicima u ime Hrvata, kad on otisao bas kod njih. Jadan nis nerazumije....