Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 161
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vlaho Orepić

'Čović ne zastupa podjednako interese svih Hrvata u BiH, niti uvažava interese Hrvatske'

Sastanak izaslanstva Hrvatskog narodnog vijeca BiH sa saborskim zastupnikom RH i nekadasnjim ministrom unutarnjih poslova RH Vlahom Orepicem.
Foto: Armin Durgut/PIXSELL
1/16
03.07.2019.
u 15:34

Orepić je kazao kako će se njegova Nova Politika založiti za novi odnos prema BiH odnosno objedinjavanje interesa svih Hrvata koji žive u toj zemlji.

Zastupnik u Hrvatskom saboru i predsjednik stranke Nova Politika Vlaho Orepić u srijedu je u Sarajevu oštro kritizirao politiku koju vodi HDZ BiH pod vodstvom Dragana Čovića, ocijenivši kako on ne zastupa interese svih Hrvata u BiH, te je najavio i kako će se zalagati za promjenu kompletnog sadašnjeg odnosa Hrvatske prema BiH.

"Uvjeren sam da Čović ne zastupa podjednako interese svih Hrvata u BiH ali ne uvažava niti interese hrvatske države", izjavio je Orepić koji je u Sarajevo doputovao kako bi se sastao s predstavnicima Hrvatskog narodnog vijeća BiH (HNV BiH), organizacije koja okuplja hrvatske političare, intelektualce i osobe bliske Katoličkoj Crkvi koje se protive politici HDZ BiH.

Orepić je u Sarajevu razgovarao s predsjednikom HNV-a Marijom Pejićem a novinarima je nakon toga kazao kako je došao da bi se upoznao s političkim stanjem u BiH ali i s učincima dosadašnje politike Hrvatske prema BiH i hrvatskom narodu koji u njoj živi. 

Bivši hrvatski ministar unutarnjih poslova tvrdi kako Dragan Čović nema ni legalitet ni legitimitet za politiku koju sada vodi i koja se temelji na načelima "ratnog plijena".

Kritizirao je i Čovićev odnos s predsjedavajućim BiH Predsjedništva Miloradom Dodikom, kazavši kako njihova suradnja zapravo destabilizira BiH ali i sigurnosno stanje u cijeloj regiji.

Foto: Armin Durgut/PIXSELL, ilustracija

Orepić je kazao kako će se njegova Nova Politika založiti za novi odnos prema BiH odnosno objedinjavanje interesa svih Hrvata koji žive u toj zemlji.

"Ja ću se založiti da Hrvatska i dalje zdušno pomaže hrvatski narod u susjednoj državi ali to mora značiti da se mora uvažavati ukupno hrvatsko biće u BiH", izjavio je Orepić.

Predsjednik HNV-a Pejić je podsjetio kako izvan područja pod vlašću HDZ BiH živi veliki broj Hrvata te da samo u Sarajevu po popisu iz 2013. živi oko 17 tisuća Hrvata.

Dodao je da ne spori legitimitet izabranih hrvatskih dužnosnika u BiH  pa i u predstavljanju u Hrvatskoj no smatra kako oni promoviraju samo interese jedne stranke zbog čega je dosadašnja komunikacija između službenoga Zagreba i hrvatskoga naroda u BiH uglavnom išla jednosmjerno i selektivno pri čemu se kreirala nevjerodostojna slika o položaju Hrvata u onim dijelovima gdje su u Federaciji BiH brojčano u manjini, a poglavito Hrvata koji žive u Republici Srpskoj.

Pejić je kazao kako vjeruje da će Orepić u Hrvatskom saboru biti u stanju predstaviti stvarnu sliku stanja u BiH.

"Zamolili smo Orepića da zastupnike u Hrvatskom saboru uvjeri da stvarnost u BiH nije samo onakva kakvom je predstavljaju predstavnici Hrvata iz županija s hrvatskome većinom. Mi u HNV smatramo kako predstavnici institucija iz Hrvatske trebaju osjetiti puls Hrvata iz Sarajeva, Tuzle, Zenice, Travnika, Žepča, Bugojna , ali i zapostavljenih i ostavljenih Hrvata iz RS. Želimo bolju komunikaciju između Hrvata iz Hrvatske i Hrvata iz BiH", kazao je Pejić.

Komentara 19

AL
altruist
15:42 03.07.2019.

E kad ovakvi šalabajzeri dobivaju prostor...

BO
borcanac
16:14 03.07.2019.

Odakle sad ovaj „zastavnik“isto ga briga za nas iz BiH

ME
medvedgrad
15:45 03.07.2019.

Ja mislio reci ce nesto o nelegitimnim muslimanskim predstavnicima u ime Hrvata, kad on otisao bas kod njih. Jadan nis nerazumije....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije