Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zaštita potrošača

Cijene telefoniranja u EU razlikuju se i do 774 posto!

'01.07.2011., Trg bana Josipa Jelacica, Zagreb - Mobiteli i dodatna oprema, ilustracija. Razgovor na iPhone.  Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL'
'Sanjin Strukic/PIXSELL'
11.08.2013.
u 15:00

Litra mlijeka bilo gdje u Europskoj uniji košta između 0,69 i 0,99 eura, što je cjenovna razlika od 43 posto, i zašto bi onda razlika u cijenama telefonskih poziva diljem EU bila čak 774 posto?

Litra mlijeka bilo gdje u Europskoj uniji košta između 0,69 i 0,99 eura, što je cjenovna razlika od 43 posto, i zašto bi onda razlika u cijenama telefonskih poziva diljem Europske unije bila čak 774 posto? To pitanje postavljaju si dužnosnici Europske komisije koji su u izračunu objavljenom ovaj tjedan u Bruxellesu upozorili na nelogično velike razlike u cijeni minute poziva mobitelom u nacionalnom prometu koja, primjerice, u Litvi i Rumunjskoj iznosi oko 2 centa, a u zemljama Beneluxa oko 14 centi.

Hrvatske nema u izračunu

– Kao što ovi podaci jasno pokazuju, 28 nacionalnih tržišta telekomunikacijskih usluga u današnjoj Europi ne ide na korist potrošačima kao što bi to bilo slučaj kad bi postojalo jedinstveno tržište. Zato je od ključne važnosti brzo djelovanje u izgradnji stvarnog jedinstvenog tržišta telekomunikacijskih usluga – kaže Neelie Kroes, potpredsjednica Europske komisije zadužena za digitalni razvoj.

U tablici koju je objavila Europska komisija koriste se podaci o prosječnoj cijeni minute mobilnog telefoniranja tijekom 2012. i među tim podacima nema Hrvatske.

Osim u Litvi i Rumunjskoj, najjeftiniji pozivi mobitelom su u Letoniji, Bugarskoj, Poljskoj, Estoniji, Mađarskoj, Finskoj... Najskuplji su u Nizozemskoj, Luksemburgu, Belgiji, Malti, Španjolskoj, Francuskoj... Prosjek u EU je devet centi po minuti razgovora u nacionalnoj mreži. Neelie Kroes u rujnu planira predstaviti novi zakonodavni paket koji bi trebao ojačati jedinstveno tržište telekomunikacija. Prema sadašnjem nacrtu tog paketa, planirano je ukidanje svih posebnih naknada za tzv. roaming, što bi se, ovisno o tempu kojim bi takav zakonski paket usvojili Europski parlament i Vijeće, moglo početi primjenjivati najranije od srpnja 2015. godine. Tada biste telefoniranje iz, primjerice, Beča u Zagreb plaćali jednako kao i telefoniranje iz Zagreba u Split.

Telekomi nezadovoljni

– Dani naknada za roaming su konačno odbrojani – rekao je Paul Ruebig, austrijski europarlamentarac koji očekuje velik pritisak da se očekivani prijedlog Neelie Kroes odobri u Europskom parlamentu prije novih europskih izbora u svibnju sljedeće godine.

No, zakonski paket koji priprema Europska komisija ne predviđa samo izjednačavanje cijena roaminga s cijenama u nacionalnom prometu, nego predviđa i rezanje cijena koje korisnici plaćaju u nacionalnom prometu. Tzv. mobilni virtualni mrežni operatori – oni koji nisu vlasnici mrežne infrastrukture, već je unajmljuju od drugih operatora – moći će puno lakše ulaziti na tržišta u drugim zemljama unutar Europske unije, a Komisijin novi paket omogućit će im niže cijene zakupa mrežne infrastrukture.

To znači da će takvi virtualni operatori moći nuditi i niže cijene korisnicima u nacionalnom prometu.

– S ovakvim prijedlogom prijeći ćemo Rubikon. Ranije je potencijalna šteta bila ograničena samo na roaming, što je loše, ali ni približno loše onome što bi ovaj prijedlog mogao učiniti našim domaćim prihodima – rekao je za Financial Times jedan izvor, dužnosnik iz telekom industrije, o prijedlogu koji priprema Neelie Kroes.

>>Britanci ne žele EU zvjezdice na rodnom listu

 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije