Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 60
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
samo union jack

Britanci ne žele EU zvjezdice na rodnom listu

union jack
Reuters/PIXSELL
10.08.2013.
u 20:29

Eurokrati žele iz javnog života ukloniti naš Union Jack i naš kraljevski grb. Bruxelles nam se miješa u rođenje, vjenčanje i smrt – ogorčen je britanski državni tajnik Eric Pickles

Od kolijevke pa do groba Britanci će biti žigosani zastavom EU – izjavio je državni tajnik u britanskoj vladi Eric Pickles i izazvao novu euroskeptičnu uzbunu na Otoku, ovaj put zbog europskih izvadaka iz matične knjige rođenih.

Prijedlog Europske komisije, predstavljen još krajem 2010., predviđa da javni dokumenti – poput izvatka iz matične knjige rođenih ili izvatka iz gruntovnice – budu lakše prepoznatljivi tako što će se, osim na nacionalnim formularima kao dosad, moći izdavati i na formularima EU, u čijem zaglavlju stoji zastava sa žutim zvjezdicama. Iako Bruxelles ne predviđa da EU formular bude obvezna zamjena za nacionalne formulare, Pickles je upozorio da se “Bruxelles počinje ljudima miješati u rođenje, smrt i vjenčanje”. Izvodi iz matične knjige rođenih trebali bi se u svim zemljama EU početi izdavati na europskim formularima od sljedeće godine.

Glasnogovornici EK-a naglasili su da će europski formulari biti opcionalni i neće zamijeniti nacionalne formulare, no Britanci su skeptični.

– Ovaj nametnuti europski propis dio je agresivne propagande koja želi natjerati naše javne institucije da vijore zastavu EU u svakoj mogućoj prilici. Žig EU na ovim formularima neće biti opcionalan: pogledajte samo kako je zastava EU završila na svakoj vozačkoj dozvoli – izjavio je Pickles.

Britanci spominju primjer s vozačkim dozvolama jer je 1991. uveden propis koji je omogućavao, iako nije obvezivao, isticanje zastave EU na nacionalnim vozačkim dozvolama u zemljama EU. Pet godina kasnije, podsjećaju britanski mediji, isticanje zastave EU na nacionalnim vozačkim dozvolama postalo je zakonski obvezno. U svrhu “harmoniziranja” s ostatkom EU, Britanci su tijekom 1980-ih morali promijeniti boju putovnica, ali na njima je ipak ostao kraljevski grb. Nakon europskih izvadaka iz matične knjige rođenih, Bruxelles planira uvesti europske formulare koji će nadomjestiti nacionalne potvrde o nekažnjavanju, pišu britanski mediji.

>> Strah od izbora: Euroskeptici bi mogli zaustaviti integraciju EU

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije