Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 52
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Imaju i jeftinu konkurenciju

Cijene pšenice lete u nebo, a domaći ratari imaju niz problema: Loš urod, vremenske prilike...

Pšenica
Foto: Damir Špehar/PIXSELL
1/3
23.07.2023.
u 21:29

Osim na jeftinu konkurenciju iz Ukrajine i nisku cijenu, hrvatski se ratari žale i na loše vremenske uvjete te loš ovogodišnji urod

Cijena pšenice na pariškoj burzi poletjela je do 260 eura po toni nakon objave Rusije da neće pristati na produljenje ugovora o izvozu žitarica s Ukrajinom, navodi Hrvoje Stojić, glavni ekonomist Hrvatske udruge poslodavaca u tjednom fokusu HUP-a. Taj je sporazum omogućavao Ukrajini da izvozi žito iz svojih luka na Crnome moru unatoč ratu.

U obrazloženju ruske odluke ističe se da do danas nisu ispunjeni zahtjevi za olakšanje ruskog poljoprivrednog izvoza u širem smislu, no i da je Rusija spremna ponovno se pridružiti sporazumu čim se to dogodi.

Stojić dodaje da će osim spomenutog, prepreka bilo kakvom nastavku sporazuma vjerojatno ostati znatna s obzirom na to da Europska unija odbija ruskoj poljoprivrednoj banci ponovno odobriti pristup sustavu plaćanja SWIFT (sustav slanja informacija među bankama i ostalim financijskim institucijama).

Glasnogovornica ruskog ministarstva Marija Zaharova rekla je da je "neizvediv" prijedlog Europske unije da se osnuje posebna podružnica banke koja bi mogla koristiti SWIFT. Osim toga, naftovod koji je Rusija koristila za izvoz amonijaka do početka rata u Ukrajini, a čiji je rad vlada u Moskvi željela ponovno pokrenuti, nedavno je oštećen tijekom ratnih sukoba. Posljedice za globalnu opskrbu kukuruzom u svakom su slučaju još mnogo ozbiljnije.

VEZANI ČLANCI:

Iako je Ukrajina važan izvoznik pšenice, američko ministarstvo poljoprivrede (USDA) procjenjuje da će ta zemlja osigurati svega pet posto svjetskog izvoza pšenice te svega deset posto izvoza kukuruza u sezoni 2023./2024.

Kad je riječ o Hrvatskoj, domaći se ratari, osim na jeftinu konkurenciju iz Ukrajine, žale i na loše vremenske prilike i još lošiji ovogodišnji urod te nisku cijenu otkupne pšenice, koja se, ovisno o kvaliteti, kreće od 160 do 200 eura za tonu pšenice. Dakle, daleko ispod najnovije cijene na europskoj robnoj burzi. 

VIDEO Novigrad: Vjetar u autokampu iščupao na desetine stabala

Komentara 7

TA
takoje
13:56 24.07.2023.

hrvatski ratari se uvijek žale, ako rodi nevalja, a ako ne rodi još i gore, primaju potpore ...i opet ime ne ide ..ma daj

DU
Deleted user
22:39 23.07.2023.

Sve u svemu ovo mirise na novi val poskupljenja koji nas ceka na jesen i da cemo jos malo trebati dignuti kredit za kupiti pinku kruha .

DU
Deleted user
11:22 24.07.2023.

Eto razloga za poskupljenja.Špekulanti samo čekaju neku vijest u medijima da bi mogli nabijati cijene.Sve to vodi u propast.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije