Naslovnica Vijesti Svijet

Cijene nafte na najvišim razinama od studenoga 2014.

Rast cijena posljedica je napetosti na tržištu dok se čeka odluka predsjednika SAD-a Donalda Trumpa o obnovi sankcija Iranu zbog nuklearnog programa
07. svibnja 2018. u 07:21 2 komentara 550 prikaza
Ilustracija
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Na svjetskim su tržištima cijene nafte prošloga tjedna porasle, dosegnuvši nove najviše razine od studenoga 2014. godine, jer Washington prijeti ponovnim uvođenjem sankcija Iranu, no veći rast cijena spriječilo je jačanja dolara i povećanje proizvodnje u SAD-u.

Strateški interes države i svih nas kao građana jest da Ina proizvodi i prerađuje naftu u Hrvatskoj Analiza Nafta neće stajati 300 dolara po barelu, ali će biti skupa i nedostupna

Na londonskom je tržištu cijena barela prošloga tjedna porasla 0,3 posto, na 74,85 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 2,3 posto, na 69,70 dolara.

Rast cijena posljedica je napetosti na tržištu dok se čeka odluka predsjednika SAD-a Donalda Trumpa o obnovi sankcija Iranu zbog nuklearnog programa.

Teheran je nakon ukidanja sankcija početkom 2016. godine ponovo preuzeo poziciju velikog izvoznika zahvaljujući sporazumu sa skupinom utjecajnih zemalja koji je predviđao ograničenje spornog nuklearnog programa.

Američki predsjednik poručio je da neće produljiti suspenziju sankcija ako europski saveznici do 12. svibnja ne isprave "strašne greške" u međunarodnom sporazumu.

"Očekivanja da će se SAD povući iz sporazuma o iranskom nuklearnom programu i da neće produljiti suspenziju sankcija drže cijene nafte na oba tržišta blizu najviše razine u tri godine", tumači Stephen Brennock iz londonske brokerske kuće PVM Oil Associates.

Europski saveznici trebali bi ovoga tjedna Trumpu dostaviti plan za spas sporazuma, ali paralelno pripremaju mjere zaštite europsko-iranskih poslovnih odnosa u slučaju da se Washington povuče iz sporazuma.

Trgovci strahuju da bi se zbog sankcija ponuda nafte iz Irana mogla smanjiti.

Analitičari ANZ-a Daniel Hynes i Soni Kumari procjenjuju da bi do kraja godine cijene na londonskom tržištu mogle dosegnuti 80 dolara, pripisujući njihov rast u posljednjim danima pojačanim geopolitičkim rizicima i smanjenoj globalnoj ponudi.

"Očekujemo da će se razlika između ponude i potražnje na tržištu još više smanjiti u drugoj polovini 2018. godine", napisali su u bilješci klijentima.

Prethodnih tjedana cijene su nafte rasle znatno brže jer je Saudijska Arabija poručivala da želi više cijene 'crnoga zlata' i da bi OPEC i njegovi partneri mogli produljiti sporazum o smanjenoj proizvodnji i na iduću godinu.

Od siječnja 2017. OPEC i skupina neovisnih proizvođača na čelu s Rusijom smanjili su proizvodnju za 1,8 milijuna barela dnevno kako bi sveli zalihe na petogodišnji prosjek i time poduprli cijene.

S druge strane, rast cijena nafte prigušilo je jačanje američkog dolara jer zbog toga nafta, čija se cijena izražava u američkoj valuti, postaje skuplja za vlasnike drugih valuta, pa slabi potražnja za 'crnim zlatom'.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta, prošloga je tjedna skočio 1 posto, na 92,56 bodova, najvišu razinu od kraja prosinca prošle godine.

Isto tako, rast cijena nafte ograničen je zbog rasta proizvodnje u SAD-u, što povećava ponudu na svjetskim tržištima i tako otežava napore OPEC-a koji smanjenom proizvodnjom nastoji podržati cijene.

Tako je tvrtka Baker Hughes izvijestila da je prošloga tjedna broj bušotinskih postrojenja u SAD-u porastao za daljnjih 9, na ukupno 834, najvišu razinu od ožujka 2015. godine.

U istom lanjskom razdoblju bilo je aktivno samo oko 620 bušotinskih postrojenja, što pokazuje da američkim proizvođačima odgovaraju ove razine cijena, pa se odlučuju na pojačanu proizvodnju.

Benzinska pumpa Pad kupovne moći Tko je kriv za visoku cijenu? Hrvati benzin i dizel toče u Mađarskoj, Austriji i BiH Nafta STANJE NA TRŽIŠTU Cijene nafte kliznule ispod 73 dolara, ovo je razlog Benjamin Netanyahu Hoće li doći do rata? Mossad u jednoj noći ukrao pola tone tajnih spisa Irana
r
Reserved
Globalno popularna serija Igra prijestolja je završila, no čini se da je njezin utjecaj na modu itekako prisutan
  • ObrenM:

    Dali su ovo naruceni clanci(od vladajucih)radi pokrica novim"korekcijama"cijene energenata.Pred samo par dana,napisi su govorili o najnizoj cijeni barela u zadnja dva mjeseca.

  • Avatar nekakav
    nekakav:

    nema veze država sa cijenom derivata. kad nafta dođe do 90 dolara, benzin će biti 12 kuna. 12 kuna je bio i kad je nafta bila 140 dolara za barel. razlika zarade ide u fond za istraživanja. ne zaboravite da ... prikaži još! su sve velike korporacije jako smanjile ulaganja u istraživanja. za dvije-tri godine imat ćemo manjak nafte. a el. energiju za el. aute treba netko i proizvesti. solari i vjetar su dopuna glavnim izvorima. pripremajte se za skupu energiju. i još malo licemjerja. norvežani mijenjaju naziv državne nafte kompanije, brišu 'oil' iz naziva. svo bogatstvo koje su kao država stekli je iz nafte i plina, sad im smeta i sam naziv nafte.