Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Tko je kriv za visoku cijenu? Hrvati benzin i dizel toče u Mađarskoj, Austriji i BiH

Građani koji se voze na posao 30-ak kilometara moraju za gorivo izdvojiti oko tisuću kuna, odnosno petinu prosječne plaće.
05. svibnja 2018. u 11:11 70 komentara 15677 prikaza
Benzinska pumpa
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Razdoblje jeftine nafte je iza nas tako da potrošači sa skepsom prate kako cijena supera premašuje deset kuna i približavanje cijene dizela toj granici. Super se prije dvije godine kupovao za 8,85, a dizel za 7,89 kuna po litri, što se itekako osjetilo na kućnim budžetima i cijenama javnih prijevoznika.

Nafta STANJE NA TRŽIŠTU Cijene nafte kliznule ispod 73 dolara, ovo je razlog

Prema plaćama i kupovnoj moći građana, Hrvatska ulazi u red zemalja čiji građani plaćaju skupo gorivo. Uz trgovačke marže, na cijenu utječe i skupa država koja je litru benzina opteretila s 3,86 kuna trošarina, a dizel s 3,06 kuna. S PDV-om davanja državi premašuju polovinu maloprodajne cijene benzina pa se može očekivati da će građani sve češće točiti u jeftinijoj Bosni i Hercegovini, Mađarskoj i Crnoj Gori.

 | Autor :

Po benzin, ali ne i po dizel, isplati se do Srbije, a onima koji odlaze prema srednjoj Europi najisplativije je zaustaviti se u Austriji, gdje su cijene goriva gotovo identične onima u Bosni i Hercegovini. Italija nije blagonaklona prema vozačima jer ih progresivno oporezuje kao i Hrvatska te se tamo ne isplati točiti gorivo, no kupovna moć talijanskih vozača veća je nego hrvatskih koji, ako se svaki dan voze 30-ak kilometara na posao, moraju za gorivo izdvojiti oko tisuću kuna, odnosno petinu prosječne plaće u zemlji.

Jeftina nafta utjecala je i na gospodarski rast u 2015. i 2016. godini, no taj se efekt u međuvremenu ispuhao pa se idućih mjeseci međunarodne cijene mogu preliti na domaće tržište samo kroz veću inflaciju. Dio trošarina na benzin koristi se za financiranje željezničke infrastrukture te gradnju i održavanje autocesta. Nastave li cijene rasti, bilo bi dobro da Vlada razmisli o njihovu smanjenju.

Pogledajte i galeriju: Ovo je 10 najružnijih automobila svih vremena

Benzinska pumpa
1 / 11
10. Citroën Ami 6: Citroëni tog vremena bili su nekonvencionalni, pa i čudni, ali i dalje zanosni (DS) ili dražesni (2CV). S Amijem 6 ipak su otišli malo predaleko i ušli na teritorij nepotrebno bizarnog i ružnog. Naravno, zašto automobil ne bi izgledao poput žabe kojoj je netko stao na glavu? Nasljednik Ami 8 malo je ublažio stvar.
nafta Poskupljenja Nafta skočila na gotovo 75 dolara po barelu Benzinska postaja Najava poskupljenja Cijena litre benzina iznad 10 kn Ilustracija POSLJEDICA GEOPOLITIČKE NAPETOSTI Cijene nafte prošloga tjedna skočile više od 8 posto
ŠTO NOVO ZNAMO O KORONAVIRUSU
Molekularna biologinja iz Infektivne bolnice: Nema dokaza da se virus širi aerosolom
Hidradenitis suppurativa/acne inversa
INTERVJU
Prof. dr. Brajac: Postoji velik broj bolesnika koji se, bez ispravne dijagnoze Hidradenitis suppurative, još uvijek ne liječe ili se liječe neadekvatnom terapijom
  • Z_Tenej:

    Gorivo je bilo 10 kuna pred par godina kada je barel nafte bio 200 dolara. Sada je barel nafte 75 dolara, a gorivo je opet 10 kuna.

  • prokurator:

    uostalom zašto mi ne bi imali najskuplji benzin? kad već imamo najskuplju mobilnu telefoniju u europi, najviše poreze, donedavno najskuplji taksi, itd...

  • tarzan:

    Hrvatska je inače jedna jako skupa zemlja