Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UKINUTA PRESUDA ZA KARLOVAČKU BANKU

Četvorci optuženoj za malverzacije iz 1999. sudit će se ponovo

Karlovac: Optuženi u slučaju Karlovačka banka osuđeni na tri godine zatvorsa
Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
17.11.2021.
u 09:19

Presuda koja je donesena u travnju ove godine, ukinuta je u cijelosti,  jer su prihvaćene žalbe Mira Bursića i Sandre Cvitešić, članova uprave Karlovačke banke.

Hrvatsko pravosuđe odavno nikoga  ne može  s ničim iznenaditi, pa tako zasigurno nije iznenađujuća odluka da je Visoki kazneni sud (VKS) priopćio kako je ukinuo nepravomoćnu osuđujuću presudu u slučaju tzv. Karlovačka banka, u kojem optužbe datiraju iz pomalo davne 1991.

Presuda koja je donesena u travnju ove godine, ukinuta je u cijelosti,  jer su prihvaćene žalbe Mira Bursića i Sandre Cvitešić, članova uprave Karlovačke banke. Oni u travnju na objavi  nepravomoćne presude nisu  nazočili jer su bili COVID pozitivni, a bili su nepravomoćno osuđeni na po tri godine zatvora svaki. Osim njih na Županijskom sudu u Karlovcu na po tri godine zatvora nepravomoćno su osuđeni i  Danko Seiter, koji je bio  jedan od članova Uprave Karlovačke banke 1999, te Zdravko Pašalić, koji je bio   direktor tvrtke Zagreb drvo Seiter se teretio  da je sudjelovao u odluci  Uprave Karlovačke banke kada je u lipnju 1999. odlučeno da se tvrtki Zagreb drvo otpiše 13,4 milijuna kuna, oko polovica iznosa kredita koji je tvrtka dugovala banci. Pašalić se teretio da je na to poticao na zloporabe.

VKS je obrazložio da je nepravomoćna presuda ukinuta zbog bitne povrede odredbe kaznenog postupka te pojasnili da je u presudi samo djelomično razmatrano pitanje pravnog kontinuiteta.  

- Zbog izmjene Kaznenog zakona nužno je obrazložiti o kojem bi kaznenom djelu bila riječ i koji zakon je blaži. Osim toga, razlozi koje je iznio prvostupanjski sud o pravnom kontinuitetu su proturječni. Prvostupanjski sud je ujedno i prekoračio optužbu jer je optuženike osudio i za nastanak štete banci, što im nije bilo stavljeno na teret optužnicom. Budući da u obrazloženju nedostaju razlozi o odlučnim činjenicama, a pored toga je i optužba prekoračena, to se prvostupanjsku presudu ne može ispitati pa je prema zakonu morala biti ukinuta - navodi se u  obrazloženju odluke VKS-a.

Komentara 1

IG
igorl
09:35 17.11.2021.

Citam i ne vjerujem. Ovo je u rangu kao da netko nekog ubije tako da ga upuca u glavu. A osudu poniste ga jer je u optuznici pisalo da ga je upucao u vrat, sto nije cinjenicno tocno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije