Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EPIDEMIOLOŠKE MJERE

Capak: Hrvatska je imala dobar tajming za uvođenje karantene, ali drugi val je izvjestan

Krunoslav Capak
Foto: Sanjin Strukić/Pixsell
1/9
01.05.2020.
u 10:24

- Pritisaka nije bilo, pogotovo ne od politike, nego su mjere donošene u suradnji i uz kompromis. Bila je shvaćena ozbiljnost situacije od strane vlade i Kriznog stožera u kojemu je interdisciplinarni sastav, rekao je Capak.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i član Kriznog stožera Krunoslav Capak, govorio je za Al Jazeeru Balkans o epidemiološkim mjerama i odgovoru Hrvatske na koronavirus te o borbi protiv COVID-19.

Capak je rekao da je teško predvidjeti može li neka od mjera koju su popustili dovesti do vraćanja lošije epidemiološke situacije

- Ako nam se dogodi da se vrati lošija epidemiološka situacija, razmotrit ćemo zašto je to tako, zaustavit ćemo popuštanje, rekao je Capak te dodao kako je Hrvatska imala kontinuirani pad broja oboljelih. 

- Kada smo razrađivali mjere, bilo je važno da predvidimo kapacitete zdravstvenog sustava, za slučaj da nam se dogodi talijanski scenarij. Imamo rezerve, čak i Infektivna klinika Fran Mihaljević ima slobodnih kreveta za pacijente oboljele od COVID-19, rekao je Capak.

Ravnatelj HZJZ rekao je kako je Hrvatska imala dobar tajming u donošenju mjera karantene.

- Imali smo dobar tajming u donošenju mjera karantene. U momentu kada je eskaliralo u Italiji, vidjeli smo da moramo sami postići mjeru samoizolacije za građane iz tih područja. Nakon toga smo uveli socijalno distanciranje, mislim da smo to napravili točno na vrijeme - 18. do 23. ožujka. Dobra komunikacija s građanima je dovela do toga da imam dobru situaciju, rekao je te dodao da nije bilo nikakvih pritisaka od strane politike. 

- Pritisaka nije bilo, pogotovo ne od politike, nego su mjere donošene u suradnji i uz kompromis. Bila je shvaćena ozbiljnost situacije od strane vlade i Kriznog stožera u kojemu je interdisciplinarni sastav. Naravno da gospodarstvo nije bilo zadovoljno, bilo je i kritika, ali mogu reći da i sad, kad se popušta, postoje kritike, ali to je tako. 

Capak je rekao i da covid-putovnice nisu stopostotni dokaz da osoba nije zarazna

- Ako se situacija normalizira, imamo komparativnu prednost u odnosu na konkurenciju, Tursku, Španjolsku... Domaći turisti će sasvim sigurno doći na more i uživati na našem moru, ali treba pričekati na to. Onaj tko misli da se u ovom trenutku može nešto predvidjeti taj nema pojma o čemu govori, rekao je Capak.

Capak je dodao da cjepiva neće biti još godinu dana, piše Al Jaazera Balkans.

- Samo su dva scenarija ako virus ne nestane ili se promijeni - ili kolektivni imunitet ili cijepljenje. Cjepivo nije izgledno unutar godinu dana. Preko ljeta će doći do pauze. Ako virus bude sezonski, kao gripa, vrlo je izgledno da se na jesen vraća taj drugi val. Ako nastavimo s ovakvom dinamikom, onda će ostati dovoljan broj osjetljivih osoba da se bolest opet pokrene, zaključio je.

VIDEO: Krunoslav Capak o popuštanju mjera

Komentara 3

Avatar SarahUA93
SarahUA93
10:26 02.05.2020.

w︆­w︆­w︆­.︆­K­i︆­s︆­s︆­T­ok︆­.︆­c︆­o︆­m

DU
Deleted user
11:17 01.05.2020.

Eto i sad capak govori o kolektivnom imunitetu. Nakon toliko blaćenja Šveđana koja se nastavljaju očigledno je da uzimamo svedski model. Capak sjedi jedan.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije