Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Kućni ljubimci

Čakovec prvi uveo obveznu sterilizaciju pasa i mačaka

Sve udruge koje se bave zaštitom životinja slažu se s takvom odlukom, kaže gradonačelnik Stjepan Kovač. Kastracija i sterilizacija životinja su posljednje, ali nužne mjere, a provele su ih mnoge zemlje u EU
06. veljače 2018. u 12:56 3 komentara 999 prikaza
Foto: Vjeran Žganec-Rogulja/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/2

Čakovečko Gradsko vijeće izglasalo je odluku o uvjetima i načinu držanja kućnih ljubimaca u kojoj je propisana trajna sterilizacija kao obvezan način kontrole razmnožavanja pasa i mačaka na području grada i mjesnih odbora.

Izuzeti mogu biti samo uzgajivači životinja koji imaju rješenje o registraciji uzgoja. Čakovec je, kaže gradonačelnik Stjepan Kovač, prvi grad u Hrvatskoj koji je uveo obveznu trajnu sterilizaciju.

– Sve udruge koje se bave zaštitom životinja slažu se s takvom odlukom. Svakih nekoliko godina provede se akcija zbrinjavanja tih životinja, psi se smjeste u azil, za to se utroše znatna sredstva, no broj tih životinja ubrzo se vrati na normalu. To je veliki javnozdravstveni problem te se ovom odlukom omogućava njegovo rješavanje – ističe Kovač.

Rutinski zahvati

Voditeljica čakovečkog skloništa za napuštene životinje Aleksandra Hampamer kaže da je prije dvije godine, kad je izbila afera sa zlostavljanjem pasa, 350 životinja smješteno u sklonište.

– Danas je u naselju Kuršanec Lug ponovo 400 životinja, a u svim romskim naseljima u Međimurju čak 3000 – upozorava i dodaje da neodgovorni pojedinci iz svih dijelova Međimurja štenad dovoze do romskih naselja. Kastracija i sterilizacija životinja su posljednje, ali nužne mjere, a provele su ih, napominje, mnoge zemlje u Europskoj uniji koje danas nemaju problema s napuštenim životinjama. U Ministarstvu poljoprivrede dobivena su jamstva da će platiti najveći dio troškova. Riječ je rutinskim operativnim zahvatima koji se obavljaju pod anestezijom, a cijene u Hrvatskoj variraju od 200 do 400 kuna.

Domaćinstvima stiže letak

Samo za rješavanje problema napuštenih pasa u romskim naseljima trebat će, prema nekim izračunima, oko 4,5 milijuna kuna. Grad Čakovec idućih će dana svim domaćinstvima dostaviti letak s pobrojenim pravima i obvezama, a potom će komunalni redari i veterinarska inspekcija krenuti na teren, kako bi utvrdili stvarno stanje i donijeli odluku gdje će se provesti obvezna kastracija. Građanima slabijeg imovinskog stanja Grad će subvencionirati troškove. U Gradu kažu da su kastracija i sterilizacija nepopularne mjere, no da su nužne jer zbog neodgovornih pojedinaca trpe svi.

– Danas gotovo jednako izdvajamo za zbrinjavanje napuštenih pasa kao i za pomoć potrebitim građanima, a to nije u redu – ističu.

Dio je gradske odluke i zabrana vezivanja pasa u dvorištima. U odluci koju je donijelo Gradsko vijeće navode se i novčane kazne za vlasnike pasa. Oni koji odbiju provesti mjeru trajne sterilizacije psa ili mačke po naredbi komunalnog redara bit će kažnjeni s 300 do 2000 kuna. Ista je kazna predviđena i za one koji pse trajno drže vezane i nisu im osigurali krov nad glavom.

u romskom naselju Paragom teturaju ozlijeđeni i bolesni psi, skotne kujice i štenad Psi u kavezu Bjesnoća Prijatelji životinja upozoravaju - više od 100.000 pasa nije cijepljeno Psi u kavezu Nezbrinute životinje U hrvatskim skloništima više od 1000 pasa, udruge apeliraju na udomljavanje
Koronavirus u Velikoj Britaniji
ŠTO KAŽU ZVIJEZDE?
Astrologinja koja je predvidjela koronavirus otkriva što nas čeka u idućim mjesecima
Renault Clio LPG
NEOČEKIVANA AVANTURA
Kako je jedan običan Clio završio na neobičnom mjestu
 • Avatar pittbull
  pittbull:

  Sterilizacija ili kastracija moj novinaru nije posljednja nego prvi i osnovni cin svakog pojedinca koji se ne misli baviti uzgojem. Kastaracija ili sterizacija se radi i zbog zdravlja pasa ne samo zbog razmnozavanja!!!!!!

 • milerazbojnik@gmail.com:

  a koja to opet mafija može takve zakone donosit .da sterilizirat one koji lutaju al čovjeku koji ima registriranu životinju i svake godine mora iči na cjepljenje s njim ko ima pravo sterilizirast i u ime čeg monopola nekom ko ... prikaži još! če poslije iste pse i mačke prodavat ili masno ih naplačivat ili s veterinarima mlatit pare ne gospodo moja i točka opet ultimatumi pojedinaca i vlasti uzimajte one koji su vani i kastrirajte a ovako ste svi skupa jedna rulja koja se na taj način opet hoče namlatit para i za mačke koje ljudi imaju u kuči o tom se tu radi makar i ja da nebi bilo imam svoju macu ili kako je ja zovem mimu kastriranu al to je na odluci mene ili vlasnika životinje a ne vas ako li sam dobro razumio a vi naređujete upravo to sve gonite se svi skupa

 • TheGunner:

  Ovo: "Izuzeti mogu biti samo uzgajivači životinja" znači da ćemo za kojih 10 godina imati samo napudrane psičeke koji budu izgledali kaj ti ga paradajzi u Kauflandu i tak to... Udruge za zaštitu životinja se slažu??? Tam baš ne delaju ... prikaži još!ju pametna dječica kak mi se čini, ako to tak stvarno štima! Morejo ta gospoda meni reći de da jo onda nabavim provoga peseka koji bude imal seljački karakter, a ne šminkerski? Ili bodo takši samo još na baterije? To je ne zakon, nego sramota bez mozga... Zaštita životinja? - Malo zutra! To mi se vleče na sramotu onih amerikanskih studenti i njihovih pametnih profesora ili kaj so več, kojima je Trump kriv kaj je on mulac poslao toliko njih na drugu stranu granice, a ne pitaju se kak su se oni sami s njim na leta ponašali i depeljali ga do toga kaj je napravil. Sramota je i kuliko energije imaju kriviti druge, a niti sekunde se ne pitaju kuliko su oni sami krivi za to kaj se je dogodilo,,, Malo sam skrenul s ceste... Ali to je to za ve...