Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 189
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ANALIZA

Čak i da jest kriv, jadno je Todorića prije same presude kazniti pritvorom

Ivica Todorić nakon odbijene žalbe
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
09.11.2018.
u 17:19

Ni Todorićev boravak u Londonu ne bi trebalo tumačiti kao bijeg pa mu se samo zbog toga odrediti zatvor

Hrvatsko je pravosuđe izručenjem Ivice Todorića na temelju europskog uhidbenog naloga položilo svojevrsni test vjerodostojnosti na domaćoj i inozemnoj sceni. S obzirom na važnost koju ima istraga o navodnoj kriminalnosti poslovanja Agrokora na čelu s Ivicom Todorićem, a i zbog svih politizacija, iznimno je važno da pravosuđe taj slučaj odradi skrupulozno poštujući Ustav i zakon, neovisno o očekivanjima medija, politike i javnosti.

Osobito je važno poštovati sva proceduralna prava svih optuženika u predmetu Agrokor. Jadno bi bilo osuditi Todorića i njegov tim na nepošten način, čak i ako činjenice i pravni argumenti to opravdavaju. Poštenost suđenja u najširem smislu, pod čime smatramo i javnu atmosferu u kojoj se kazneni postupak odvija, od presudnog je značenja. Ne ponovilo se već viđeno u drugim slučajevima. I šira javnost treba biti svjesna da se kazneni postupak i protiv takvih imena kao što je Ivica Todorić ne vodi kako bi se okončao osudom, već isključivo kako bi se u pravičnom postupku utvrdilo ima li razloga da mu se sudi, a tek onda i je li kriv. Protiv Ivice Todorića još nije ni završena istraga, a kamoli podignuta i potvrđena optužnica. “Istražni zatvor kao zakonska mjera oduzimanja temeljnog ljudskog prava na osobnu slobodu u razdoblju prije donošenja pravomoćne sudske presude o krivnji nije kazna niti se za okrivljenika smije pretvoriti u kaznu.

>> Vesna Todorić o optužbama protiv njezinog supruga

U razdoblju istražnog zatvora još uvijek u cijelosti važi ustavna pretpostavka nedužnosti”, Ustavni sud stalno ponavlja u svojim odlukama na tu temu, a što nerijetko zaboravljaju neki političari, novinari pa i javnost. Za određivanje istražnog zatvora nužna je “osnovana sumnja”, ali može se odrediti “načelno, samo u cilju osiguranja pokretanja i provođenja kaznenog postupka”. A ne zato što je netko “puno kriv”, ili zbog visine pretpostavljene štete, ili što bi se javnosti dopala spoznaja što je netko tako moćan “na koljenima” iza rešetaka. Todoriću je istražni zatvor određen kako ne bi utjecao na svjedoke. Kad prestanu razlozi zbog kojih mu je određen, istražni zatvor se ukida. To što već neko vrijeme državno odvjetništvo ne uspijeva saslušati jednog svjedoka, koji je k tomu u inozemstvu, dvojbeno je može li se tumačiti na štetu Todorića i uskraćivanja njegova temeljnog prava na slobodu.

I iz Londona je mogao posredno utjecati na tog svjedoka, a moguće je izreći i druge mjere kojima se to može spriječiti. Državno odvjetništvo bi sada i zbog opasnosti od bijega moglo inzistirati na istražnom zatvoru. Ali, formalno, kad je postupak pokrenut, Todorić nije bio u bijegu, već se samo zatekao u Londonu. Svoj tadašnji boravak uz poštivanje svih određenih mu mjera zapravo je legalno prilagodio za sebe najpovoljnijim pravnim okolnostima u slučaju pokretanja kaznenog postupka te je legalno koristio mogućnosti koje mu se nude u postupku po EUN-u. To se ne bi trebalo tumačiti na za njega štetan način. Na koncu, i preostali osumnjičenici u predmetu Agrokor mogu “pobjeći”, pa su se i DORH, mediji i javnost navikli na njihovu konzumaciju slobode. Pravda zbog toga nije zakinuta. Štoviše.

>> Ivica Todorić - od uhićenja do izručenja

Komentara 41

DU
Deleted user
17:28 09.11.2018.

Jurasiću, koliko si dobio novca od Todorića za ovaj članak???

DU
Deleted user
17:33 09.11.2018.

HAHAHA.. . nevjerojatno... Todorić je bio godinu dana u bijegu i sad se ovom liku čini pritvor jadan!!! Pa lik je pobjego i nije se htio odazvati na suđenje. Da ga je sudac pustio to bi bio maestralni kriminal!!!!!

DU
Deleted user
17:31 09.11.2018.

Je li tebi novinarcicu uopce jasno koju si glupost napisao??? Ne vjerujem. A znam kako si zavrsio skolu, kupnjom diplome.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije