Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Čak 81 posto Austrijanaca spremno na testiranje prije odlasku u kafiće i restorane

Anketa je također pokazala da je spremnost Austrijanaca za testiranje prije odlaska na kulturne događaje nešto manja i iznosi 66 posto, za odlazak u kino 61 posto, a za fitness centar 55 posto.
21. veljače 2021. u 12:48 9 komentara 623 prikaza
Koronavirus u Austriji
Foto: REUTERS

Čak 81 posto austrijskih građana spremno je prije odlaska u kafiće,  restorane i druge ugostiteljske objekte prethodno se testirati, dok je njih 73 posto to isto spremno učiniti prije odlaska u neki hotel, pokazalo je istraživanje javnog mnijenja međunarodnog Instituta za tržišna i socijalna istraživanja (IMAS) u Beču.

Zagreb: Nacionalni stožer za civilnu zaštitu održao konferenciju za medije KORONAVIRUS U HRVATSKOJ Preminulo devet osoba, u posljednja 24 sata 260 novooboljelih

Anketa je provedena kako bi se vidjelo što Austrijanci misle o planiranom tzv. „ulaznom testiranju“ prije posjete ugostiteljskim objektima i hotelima, za koje bi im „ulaznica“ bio negativan antigen test, kao što je to već sada slučaj u Austriji pri odlasku frizeru & CO uslužnim djelatnostima. A to znači bez negativnog korona testa, ne starijeg od 48 sati, nema ulaska!

Anketa je također pokazala da je spremnost Austrijanaca za testiranje prije odlaska na kulturne događaje nešto manja i iznosi 66 posto, za odlazak u kino 61 posto, a za fitness centar 55 posto.

„Ova ogromna većina je ključ za daljnji korak otvaranja u ožujku“, istakao je predsjednik austrijske Gospodarske komore Harald Mahrer dodavši: „S FFP2 maskama, postroženim držanjem razmaka i sveobuhvatnim testiranjem su prisutni svi instrumenti da domaće gospodarstvo, sigurno i u etapama ponovno  pokrenemo“.

Mahrer, koji stišće Vladu da u ožujku dodatno „otključa“ Austriju je napomenuo kako su „svi alati za omogućavanje postupnog otvaranja ugostiteljstva, hotelijerstva i kulturnog područja jasno definirani“.

„Za nas, za daljnje korake otvaranja, u fokusu stoji ožujak“, poručio je predsjednik austrijske Gospodarske komore.
Zanimljiv je i vrlo podijeljeni stav ispitanika vezan uz raspoloženje Austrijanaca kada se radi o slijedećih 12 mjeseci.
Na godinu pred nama 50 posto ispitanika gleda optimistično, 27 posto je skeptično, dok je 22 posto ispitanika izjavilo kako je „jako zabrinuto“.

Gužve na testiranje ispred Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Andrija Štampar SEROLOŠKA STUDIJA Primorac i Lauc objavili: Više od 26 posto ljudi u Zagrebu ima protutijela na koronavirus

Na zamolbu da ocijene mjere austrijske vlade vezano uz sprečavanje širenja koronavirusa, 44 posto ispitanika je reklo da su aktualno poduzeti koraci „pravilni“, 37 posto je bilo za daljnje popuštanje mjera, a 16 posto za njihovo dodatno zaoštravanje.
Vezano uz masovno testiranje stanovništva, 63 posto Austrijanaca je izjavilo kako testiranje ima „ključnu ulogu“ u sprečavanju širenja koronavirusa zemljom, a manje od trećine ih je bilo skeptično.

„Ulazni testovi su posve odlučujući i pomažu u identifikaciji zaraženih koji nemaju simptome bolesti i u brzom prekidanju lanca zaraze“, istakao je Mahrer. A kada smo kod zaraze, u nedjelju je u Austriji u proteklih 24 sata zabilježeno 1838 novozaraženih i još 18 umrlih od koronavirusa, te gotovo pola milijuna cijepljenih i 13,3 milijuna testiranih.  

 

Prepoznajete li se?
Najveći 'fejkeri': Ovi horoskopski znakovi uvijek glume pred drugima i nikada nisu iskreni
Financijska pismenost
NOVA PARADIGMA
Financijska pismenost sve prepoznatija kao ključna životna vještina današnjice
  • aabbcc:

    Dobra stvar a na izlazu iz kafane uvesti alko testovi pa kome ne pokaze 2.5 promila kazna !

  • Iconja:

    Ajd malo razgovjetnije

  • Deleted user:

    kod nas će bez test i na more ..kaj ne premijeru badić države