Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ispovijest udovice Katalin Liptak

'Čačić mi nije izrazio sućut, učinio je to šest dana poslije mome odvjetniku'

liptak
Foto: Josip Maljak/PIXSELL
1/2
20.01.2010.
u 21:00

U Mađarskoj smo pronašli vozačicu škode u koju se zaletio Radimir Čačić te skrivio smrt njezina supruga i teške ozljede majke.

– Nisam u stanju razgovarati o nesreći, shrvana sam – jedva govoreći na rubu plača izjavila je u srijedu ekipi Večernjeg lista Katalin Liptak (58), vozačica plave škode fabije u koju se 8. siječnja svojim stranačkim chryslerom 300C zabio šef HNS-a Radimir Čačić.

>>Analiza: Hoće li se Čačić ikad više politički oporaviti

Ona je dan poslije izgubila muža, 60-godišnjeg Györgya Liptaka, koji je podlegao teškim ozljedama glave u kaposvarskoj bolnici. Treći putnik iz škode, Katalinina 82-godišnja majka Erzsebet (sjedila na stražnjem sjedalu vozila), još je u bolnici u Kaposvaru, ali stanje je bolje i s intenzivne njege prebačena je na rehabilitacijski odjel.

Majka mi je malo bolje

– Jako mi je teško, no kako je mami bolje, malo mi je lakše – kazala je Katalin, koja se ne sjeća detalja iz prometne nesreće, ali sigurna je da je vozila brzinom između 100 i 110 kilometara na sat, a Čačić puno brže. Dodala je kako je s majkom razgovarala, ali nije htjela otkriti o čemu su razgovarale. Ne sjeća se koliko je točno trebalo Hitnoj pomoći, policiji i vatrogascima da dođu na mjesto tragedije, ističe da joj se činilo kao da je trajalo vječnost. Katalin Liptak danas prvo nije htjela razgovarati s novinarima Večernjeg lista jer ne želi da se cijeli slučaj ispolitizira, ali kada smo je uvjerili da smo došli kako bi hrvatska javnost doznala istinu, popustila je i smogla snage dati nam nekoliko informacija.

Iako se u Hrvatskoj nagađa da je Čačić obitelji Liptak ponudio milijunsku odštetu, Katalin je rekla da ona nikakav novac nije tražila niti ga je Čačić ponudio. Isto tako nije upoznata ni s tim da je Čačić pušten nakon nesreće iz Mađarske uz jamčevinu od 1000 eura.

O eventualnom sudskom postupku protiv šefa HNS-a zasad još ne razmišlja jer još nije ni pokopala muža, čije je tijelo u mjesnoj mrtvačnici.

– Ne znam kad će biti pogreb mojem mužu – drhtavim glasom i s maramicom u ruci rekla je potresena žena, koja se malo prije našeg posjeta vratila s mjesnog groblja i iz crkve, gdje je služena misa za njezina pokojnog muža.

Prema njezinim riječima, Radimir Čačić njoj se nije javio kako bi izrazio sućut, nego je to učinio nakon šest dana njezinu odvjetniku Zoltanu Kesicsu. Kazala je i da je Čačić nije posjećivao, a da to ona i ne želi.

Preminuli György Liptak i Katalin u braku su bili 30 godina, podigli su dvojicu sad već odraslih sinova, koji još nemaju djece. U budimpeštansko prigradsko naselje iz Budimpešte su se doselili prije tri godine. Kupili su kuću na kućnom broju 23 u Ulici Banya, vrlo uskoj, ali uličici s puno kuća. U žutoj katnici, možda i najljepšoj u toj ulici, Katalin sada živi sama, a čuva je njezin pas, mješanac koji je lajao za cijelog našeg razgovora. Ni sa kime ne kontaktira, osim odvjetnika i sinova.

Rekla je da joj je toliko teško da nema volje razgovarati ni s prvim susjedima. Tik do kuće nalazi se garaža, koja zjapi prazna jer je škoda fabija uništena u prometnoj nesreći.

Iako je bilo oko 15 sati kada smo posjetili gospođu Liptak, ulicom je prošao tek rijedak prolaznik. Doima se jako mirno i svaki stranac gleda se posebnom pozornošću.

Tri mjeseca u mirovini

Njezini sinovi žive u Budimpešti, gdje je zaposlena i Katalin, a do prije tri mjeseca u glavnom gradu Mađarske radio je i György, kao učitelj u prehrambenoj školi, kada je otišao u mirovinu.

Tragičnoj nesreći prethodila je jedna velika nevjerojatnost. Obitelj Liptak uputila se na vikend u toplice Heviz blizu Balatona, no u jednom trenutku na autocesti su promašili izlaz pa su se morali vraćati autocestom M7 i tada se dogodila nesreća na 181. kilometru autoceste prema Budimpešti, nedaleko od mjesta Savoly u Županiji Somogy.

– Još osjećam grižnju savjesti što sam ja vozila i promašila izlaz. Da to nisam napravila, ništa se ne bi dogodilo – izjavila je ne mogavši suspregnuti suze, no nije htjela da je vidimo kako plače pa se okrenula i obrisala ih.

Na naš upit boji li se Čačića odlučno je rekla “ne”, ali nikakva sudska presuda ne može je zadovoljiti jer još ništa ne može nadoknaditi voljenog supruga.Više od toga nije htjela reći jer joj je njezin odvjetnik u međuvremenu naredio da nam više ništa ne smije reći, a kada smo htjeli popričati s njime odbrusio je da će pozvati policiju ako se ubrzo ne udaljimo.

Susjedi nesretne žene o pokojnom 60-godišnjaku govorili su samo lijepe riječi.

– Bio je jako dobar čovjek, volio je pomagati drugima. Bio je susjed za poželjeti – kazala je Erika Toth, susjeda Liptakovih.

Komentara 59

ZL
zlatka
16:44 21.01.2010.

Čovjek je porgramiran na Mađare, prije par godina je taj divljak jednog strefil u Hrvatskoj na cesti pa je sve zataškano.

BT
bili-tartuf
17:00 21.01.2010.

ma to je Cácíc´,..maznija par madjarskih rakija i malo Tokajca,..pa je nagazija na gas....(nima tu puno filozofije, niti pameti----inacá sa Chryslerom 300C, nije problem ubrzanje , vec´Kocénje..).......

OB
-obrisani-
08:03 21.01.2010.

Ma Čačić je lopov prije svega i to je nepobitno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije