Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Analiza: Hoće li se Čačić ikad više politički oporaviti

čačić
Pixsell
Autori: Nikola Sever Šeni, Marinko Jurasić
20.01.2010.
u 20:49

Čačićev povratak u politiku koincidira s objavom sretne fotografije iz Josipovićeva stožera unatoč potresenosti.

Radimir Čačić očito nema namjeru povući se iz aktivne politike. U HNS-u postoji i scenarij, koji Čačić zasad odbija, da na šest mjeseci vođenje stranke prepusti Vesni Pusić koja sada uživa veliko povjerenje u javnosti. Predsjednik HNS-a očekuje sućut i razumijevanje, što je neizravno rekao šefovima oporbenih stranaka na današnjem ručku.

Sućut pa u stožer

Hoće li se Radimir Čačić ikada više politički oporaviti od posljedica tragične nesreće koju je izazvao u Mađarskoj, pitanje je koje obzirni mediji dosad ipak nisu postavili, unatoč prirodi posla i dužnostima koje Čačić obnaša u HNS-u, Saboru, Hrvatskom teniskom savezu i općenito u političkom životu zemlje. Očito su se odazvali njegovoj molbi za razumijevanje jer proživljava “osobnu tragediju” koja ga je “jako potresla i s kojom se sam mora nositi”, kako je priopćio preko agencije IM&C. Uzgred, tu privilegiju mlađahni Hrvoje Žužić nije imao, već su mediji odmah morali znati sve. Čačić se u politički život vratio jučer, nakon procjene da je devet dana dovoljno za javno pokazivanje empatije prema žrtvama. Njegov povratak koincidira s jučerašnjom objavom fotografije u Globusu iz pobjedničkog Josipovićeva stožera 10. siječnja, dva dana nakon kobne nesreće, na kojoj se vidi da Čačića “osobna tragedija” nije spriječila da se širokog osmijeha pojavi kao čestitar.

Čak je nebitno je li u tim trenucima jedna od dvije žrtve iz nesreće koju je izazvao bila mrtva ili nije. Čačić je uhvaćen u još jednoj neistini. Ta fotografija nameće pitanje iskrenosti suosjećanja, tugovanja, potrebe za izolacijom, molbom za razumijevanjem i usredotočenosti na nesreću. Samo pedesetak sati nakon najvećeg šoka u životu Radimira Čačića, on je pokazao kako mu je ipak na prvom mjestu politika, a ne stvaran život. Odnosno, da su ga samo pragmatični razlozi natjerali na izljev osobne i političke odgovornosti kroz samoinicijativno obraćanje javnosti.

Čačić se zbog nesreće javnosti obratio tek nakon proslave političke pobjede, a navodno nakon saznanja za smrt čovjeka, kao da opasne i za život teške ozljede dvoje ljudi nisu dovoljan razlog.

Relativiziranje krivnje

Svoju je krivnju relativizirao nalazeći uzroke u “izrazito nepovoljnim uvjetima na cesti, kiši, skliskom kolniku i iznenadnoj gustoj magli”, ublažio sugestivnim navodom kako je vozio sporijim trakom, a dio krivnje čak je prebacio i na žrtvu, isticanjem da je auto u koji je udario bio bez svjetala za maglu. Mađarski cestari, a i videosnimke očevida nesreće, demantirali su Čačićevu maglu, a i vozačica udarenog vozila kaže da je vozila 100 do 110 km/h, a da je on morao voziti daleko brže.

Kako bi Čačić komentirao činjenicu da je njegov politički protivnik skrivio nesreću kakvu je on skrivio, pitanje je na koje nikad nećemo dobiti odgovor.

Sve neistine o nesreći

- “Iznenadnu gustu maglu” demantirali su mađarski cestari, a ne vidi se ni na snimkama očevida

- Udareno vozilo nije imalo uključena svjetla za maglu, isticao je, iako ona nisu ni bila potrebna

- “Vožnja sporim trakom” sugerira sporost, ali vozačica tvrdi da je vozila 100 do 110 km/h

- Unatoč “osobnoj tragediji” i potresenosti nakon nesreće bio čestitar kod Josipovića

- Molio medije za razumijevanje i izolirao se, izbjegavajući zapravo pitanja javnosti.

Komentara 30

BI
bistra
21:17 20.01.2010.

pazi se narode, ako nedas podrsku crveni te gaze na putu.

Avatar DucMan
DucMan
21:42 20.01.2010.

Pitanje je hoće li mu ovo politički naštetiti. Kako svari stoje kod nas - neće. Policajac na Mrakovu trgu: Gospodine, ne možete ovdje parkirati. Čačić, bahato: A gdje da ga stavim? I to kod nas prolazi. Moral = -0

OB
-obrisani-
09:35 08.02.2010.

pa čačić realno nikada nebi ni bio u politici da se ta njegova strančica nije naslonila na komuniste koji su mu dali mandat u vrijeme dok je \"petokraka\" bila na vlasti

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije