Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Bulj prozvao Vrdoljaka za nanošenje štete zbog subvencija za strane investitore

Kritikama se pridružio i nezavisni Vlaho Orepić, koji je kazao da sadašnji model nema logike jer je tržišna cijena energije niža od regulirane otkupne cijene.
16. ožujka 2018. u 16:55 8 komentara 1287 prikaza
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Mostov saborski zastupnik Miro Bulj prozvao je u petak čelnika HNS-a Ivana Vrdoljaka za nanošenje "ogromne štete Hrvatskoj", jer je kao ministar gospodarstva u Vladi Zorana Milanovića donio odluku kojom milijarda i pol kuna subvencija godišnje "odlazi u džepove" stranim investitorima.

Miro Bulj Sutra štrajk Bulj: HT ne radi u interesu razvoja hrvatskog društva, HT: Radnici imaju visoka radnička prava

 Bulj je to rekao u saborskoj raspravi o Vladinoj Uredbi o izmjenama Zakona o obnovljivim izvorima energije i visokoučinkovitoj kogeneraciji, kojom su propisane poticajne cijene za električnu energiju iz obnovljivih izvorima te uređuje obveza opskrbljivača električnom energijom da preuzimaju električnu energiju od povlaštenih proizvođača po reguliranoj otkupnoj cijeni od 0,42 kune po kilovat satu.

 "Za milijardu i pol kuna subvencija koliko plaćamo stranim investitorima, na svakom objektu u Hrvatskoj mogli su se izgraditi solarni paneli", poručio je Bulj.

 Kritikama se pridružio i nezavisni Vlaho Orepić, koji je kazao da sadašnji model nema logike jer je tržišna cijena energije niža od regulirane otkupne cijene.

 "Država je intervenirala tako da se 20 posto energije nabavlja po višoj cijeni nego se ona prodaje krajnjem korisniku, tu nema nikakve logike", rekao je Orepić.

 Zastupnici su u petak raspravili još nekoliko uredbi koje je Vlada donijela na temelju zakonske ovlasti, čime su zaključili ovotjedni rad.

1 / 5
Sabor
Savjet za Dalmatinsku zagoru Inicijativa MOST-a 'Želimo ukazati na vapaj, iseljavanje i depopulaciju u Dalmatinskoj zagori' SABOR Vidović: Zašto MORH u natječaju nije usporedio nove i polovne avione? Objavljen javni poziv za dodjelu sredstava na ime naknade za proizvod ZelEn PROMO Objavljen javni poziv za dodjelu sredstava na ime naknade za proizvod ZelEn
pojavio se i lažni
Goga se obratila javnosti: 'Dogodilo se nešto nemoguće, blokirali su moj račun, ne mogu ništa više'
JUBIZOL
Energetski štedljiva kuća
Veliki vodič - zbog ovih kvalitetnih fasada godišnje možete uštedjeti i do dvije hrvatske plaće
  • lovroufc:

    Evo i Orepić se javio koji je cijelu 2016. držao MUP te mogao pokrenuti istrage i akciju uhićenja Milanovića jer je on donio odluku gotovo na isteku svog mandata pred kraj 2015. da se određenima pogoduje s zelenom energijom. Neki ... prikaži još! od tih poduzetnika su imali i zajedničku tvrtku s bratom od Zorana Milanovića i upravo ti po Milanovićevoj odluci imaju najveće subvencije.

  • Deleted user:

    bitno je tko nas je uvalio u te subvencije pod čudnim okolnostima - to je bio lažljivac vrdoljak kao i za razdjelnike kada će za to odgovarati

  • stric15:

    ...zar tada predsjednik vlade RH nije bio milanović .... zašto bulj i orepić ne smiju to izreći...