Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 27
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sutra štrajk

Bulj: HT ne radi u interesu razvoja hrvatskog društva, HT: Radnici imaju visoka radnička prava

Miro Bulj
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Autori: Hina, Vecernji list
16.03.2018.
u 16:09

Može li se Uprava, čiji članovi imaju plaću od 100 do 300 tisuća kuna mjesečno, razumjeti zašto daje niže od prosječne plaće u najprofitabilnijoj tvrtki u Hrvatskoj?, pita se Bulj

Mostov saborski zastupnik Miro Bulj poručio je u petak kako Hrvatski telekom ne radi u interesu razvoja hrvatskog društva, te je zatražio društvenu odgovornost te kompanije uz poruku kako se neopravdano hvale certifikatom 'Poslodavac partner', a u stvarnosti je "hrvatski radnik u HT-u potplaćen".

"Financijski rezutati HT-a pokazuju da je završena još jedna uspješna godina, da je zadržana uvjerljivo vodeća pozicija u svim segmentima telekomunikacija i naravno da je Deutsche Telekom (DT) kao vlasnik time zadovoljan. Profit vlasnika stvaran je preko leđa hrvatskih radnika. Gdje je društvena odgovornost DT-a koji iznosi najveći profit van hrvatskih granica, a 70 posto radnika koji rade za HT imaju manju plaću od prosječne u RH", pitao se Bulj nakon stanke koju je zatražio u Saboru.

Upitao je i, ako najprofitabilnija tvrtka tako mizerno plaća radnike, tko će zadržati stručnjake u Hrvatskoj te izgraditi digitalno društvo.

HT se tvrdi, neopravdano hvali certifikatom 'Poslodavac partner' za izvrsnost u upravljanju resursima. "Postupanje HT-a i kriteriji za taj certifikat oni ne opravdavaju", zaključio je. Pitao se i kakav je to partner kod kojeg je u četiri godine otišlo ili dobilo otkaz polovica radnika, a hvali se ogromnom dobiti, te kakav to partner ukida stalna radna mjesta i mijenja ih agencijskim radnim mjestima i studentskim radom.

"Može li se Uprava, čiji članovi imaju plaću od 100 do 300 tisuća kuna mjesečno, razumjeti zašto daje niže od prosječne plaće u najprofitabilnijoj tvrtki u Hrvatskoj? Rade li to i u Njemačkoj odakle dolaze? Ne rade", ustvrdio je Bulj.

Iz HT-a su odgovorili na optužbe Mire Bulja te navode sindikata koji kreće u štrajk.

– Sindikalni prosvjed najavljen za sutra je potaknut izmjenom modela plaća radnika HT-a u T-Centrima. Činjenica da je 94 posto zaposlenika potpisalo ugovor o radu prema  novom modelu plaća, jasan je pokazatelj da su zadovoljni navedenim modelom koji im omogućava do 30% veće plaće nego dosad – rekla je Marija Felkel, članica Uprave za ljudske resurse te dodala:

– Radnici u HT-u imaju iznimno visoka radnička prava i plaće koje su više od prosjeka RH. Prosječna bruto plaća u T-Centru po novom sustavu bit će 8,800 kuna. Uz to, zaposlenici u HT-u dobivaju regres za godišnji odmor, božićnicu, uskršnji bon, poklon djeci u prosincu, besplatne sistematske preglede te imaju mogućnost dobivanja pozajmica od 60.000 kn uz kamatu od 3 posto godišnje. Žao nam je da sindikati ne podržavaju promjene na bolje. Dodatno, žalosti nas i činjenica da ih ne samo odbijaju, već i izravno najavljuju kako će učiniti sve kako bi naštetili ugledu kompanije.

Komentara 3

DI
Direkt
17:54 16.03.2018.

Bulj zna za tv???

IC
ico3
17:26 16.03.2018.

Zato ja dajem 80 kuna, da bi oni imali visoke plaće, za svoj nerad. koliko je novinara HTV otišlo u Irsku ili neku drugu zemlju radit., ja mislim niti jedan takve uvjete dobre imaju samo u HTV. Neki su došlii politički na posao, a neki preko dobre štele. Jednom riječju uhljebi. A ja moram plaćati Max Tv da bi gledo, nešto na tv.

MA
maziko
20:07 16.03.2018.

Svaka rijec za ovog Bulja je suvisna.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije