Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 142
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
bezazleno mahanje

Bugarski europarlamentarac prozvan zbog nacističkog pozdrava u Europskom parlamentu

europski parlament
Foto: DPA/PIXSELL
1/3
17.02.2022.
u 13:54

Prije ovog nemilog događaja Dzhambazki je održao žustar govor u kojemu je skandirao "Živjeli Orban i Fidesz. Živjela Europa naroda”.

Bugarski nacionalistički europarlamentarac Angel Dzhambazki jučer je sudjelovao u žustroj raspravi o vladavini prava u Poljskoj i Mađarskoj, a zatim je dvoranu Europskog parlamenta u Strasbourgu napustio mahnuvši rukom u stilu nacističkog pozdrava, prenosi DW.

Na snimci debate vidi se Dzhambazki kako pruža desnu ruku ispred sebe prije izlaska iz dvorane. Šokirana javnost ovaj pokret protumačila je kao nacistički pozdrav člana VMRO stranke koja je u euroskeptičnoj skupini europskih konzervativaca i reformista (ECR) u Europskom parlamentu. Bugarski europarlamentarac negirao je optužbe.

- Ovaj nemili događaj jednostavan je slučaj teškog nesporazuma -rekao je Dzhambazki za Euronews.

U pismu koje je poslao svojim kolegama zastupnicima, branio se od kleveta i rekao da je na optužbe da je uputio nacistički pozdrav odgovorio "sa zdravom dozom nevjerice" i da je bio šokiran.

- Situacija je bila prilično jednostavna. Završavao svoj govor u kojem sam doduše rekao stvari s kojima se mnogi od prisutnih nisu slagali. Dok sam izlazio htio sam se ispričati za provokacije, ponizno mahnuvši - napisao je bugarski zastupnik u pismu kolegama.

- Zamislite moje iznenađenje kada su me kao posljedicu mog mahanja optužili za nacistički pozdrav - napisao je europarlamentarac i dodao da se ispričava njegovo "nevino mahanje" nekoga uvrijedilo.

Prije ovog nemilog događaja Dzhambazki je održao žustar govor u kojemu je skandirao "Živjeli Orban i Fidesz. Živjela Europa naroda”. Na Twitteru je opisao kao "gnusnost" odluku Europskog suda pravde da mehanizam za sankcioniranje kršenja načela pravne države nije protivan važećim propisima Europske unije.

Europarlamentarci osudili potez

Europski sud je proglasio taj mehanizam pravno valjanim i time odbacio žalbe Poljske i Mađarske. Mehanizmom je predviđeno da Europska komisija zadrži sredstva iz proračuna EU-a, namijenjena zemljama članicama koje krše prava i slobode. Mađarska i Poljska se odavno spore s Europskom komisijom zbog odnosa vlada tih zemalja prema vlastitom pravosuđu, ali i prema medijima i znanstvenim institucijama, piše DW.

Potpredsjednica Europskog parlamenta, Talijanka Pina Picierno, rekla je da će institucija provjeriti na kamerama što se dogodilo u da vidi je li u pitanju fašistički pozdrav ili ne.

- Ni na koji način ne dopuštamo fašističke geste i simbole. Ako je to učinjeno, to je krajnje ozbiljno i bit će poduzete sankcije - upozorila je.

Manfred Weber, njemački europarlamentarac iz Europske pučke stranke (EPP) i Kršćansko-socijalne unije u Bavarskoj (CSU), osudio je pozdrav.

- To je suprotno od onoga za što se zalaže Europski parlament i pozivamo na hitno sankcioniranje - napisao je na Twitteru.

 

Komentara 3

TA
TaxiTeheran
14:02 17.02.2022.

Barem je pozdravio,ima ih koji ni ne pozdrave kolege.

PR
prokurator
01:23 18.02.2022.

bolest se raširila po mnogim zemljama. a nije korona.

V0
Vlaskoulicanec3.0
15:12 17.02.2022.

Šokirana javnost??? Buahahahahahaha! Koga briga? Veća mi je briga koliko je para Uršulica zamračila pri narudžbi"cjepiva"...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije