Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 158
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZGLASANO IZVJEŠĆE

Europski parlament traži stroža pravila za igračke: 'O zdravlju i sigurnosti djece ne može pregovarati'

Pixabay
16.02.2022.
u 21:26

Potpredsjednik Europske komisije Margaritis Schinas naglasio je da igra ne smije predstavljati rizik za djecu.

 Internetom povezane igre i umjetna inteligencija sve su veća prijetnja sigurnosti djece koju treba zaštititi i od svih ostalih štetnih igračaka, istaknuli su zastupnici na sjednici Europskog parlamenta.

Europarlamentarci su u srijedu uvjerljivom većinom izglasali izvješće o provedbi Direktive o sigurnosti igračaka. Za izvješće je bilo 688 zastupnika, šest je glasalo protiv, a jedna osoba bila je suzdržana.

Zastupnici traže ažuriranje postojećih pravila, strože zahtjeve za kemijske tvari te bolji nadzor tržišta, posebno internetskog, ali i proizvoda iz trećih zemalja. 

Izvjestitelj Brando Benifei rekao je da se o zdravlju i sigurnosti djece ne može pregovarati te je revizija Direktive o sigurnosti igračaka iz 2009. neophodna.

To bi mogla bi biti i prilika za uvođenje održivog označavanja. Naime, mnogi roditelji strahuju da deklaracije na igračkama nisu istinite.  

Potpredsjednik Europske komisije Margaritis Schinas naglasio je da igra ne smije predstavljati rizik za djecu.

„Igračke su važne za razvoj djeteta i za gospodarstvo, a djeca su posebno ranjiva i zaslužuju najviši stupanj zaštite“, kazao je.

VIDEO: Svinja Francisco i kokoš Alice najbolji su prijatelji: "Alice ga često češe kljunom po leđima"

Komentara 1

V0
Vlaskoulicanec3.0
11:30 17.02.2022.

Kada se radi o igračkama, onda se "o zdravlju i sigurnosti djece ne može pregovarati". Ali kada im treba uštrcati genski pripravak za kojeg se ne zna koje dugoročne posljedice uzrokuje, onda nema diskusije o štetnosti istoga... Očito je daa industrija igračaka ne daje tolike provizije kao farmaceutska...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije