Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 45
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IMPLEMENTACIJA SMJERNICA

EU parlament usvojio izvješće o borbi protiv raka, Jerković: Konačno možemo promijeniti negativne trendove

Zagreb: Konferencija Zeleni plan - prilika za Hrvatsko gospodarstvo
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL
1/2
16.02.2022.
u 15:27

Prema izvješću, čimbenicima poput loše prehrane, pušenja, alkohola i nedostatka tjelesne aktivnosti pripisuje se čak 44 % svih smrtnih slučajeva u Hrvatskoj

Danas je u Europskom parlamentu usvojeno izvješće o jačanju Europe u borbi protiv raka. Zastupnica Romana Jerković (SDP, S&D) ističe kako je ovo izvješće povijesno važno te predstavlja prekretnicu u načinu na koji ćemo se od sada boriti s karcinomom, ali i ostalim nezaraznim, kroničnim bolestima. 

- Upravo zahvaljujući ovom izvješću vlade zemalja članica Unije morat će početi s implementacijom smjernica koje im Unija nudi, a probleme u sustavu onkološke skrbi više neće moći držati „u ladici“. Hrvatska je prema smrtnosti od raka među najgorima u Uniji, a pacijenti su često prepušteni sami sebi. No, zahvaljujući ovom alatu možemo konačno promijeniti negativne trendove i smanjiti alarmantan broj oboljelih od karcinoma, naglašava zastupnica Jerković.  Primjerice, 40% slučajeva karcinoma može se spriječiti učinkovitom prevencijom i poboljšanjem rane dijagnostike. Zbog čega onda to mjerodavni u Hrvatskoj ne čine?, pita se zastupnica Jerković.

Prema izvješću o Pregledu stanja zdravlja i zdravstvene zaštite u Republici Hrvatskoj, kojega je izradila Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD), čimbenicima poput loše prehrane,  pušenja, alkohola i nedostatka tjelesne aktivnosti pripisuje se čak 44 % svih smrtnih slučajeva u Hrvatskoj.

„Nažalost, statistika nam ne ide u prilog. Zastrašujuće je koliko je ljudskih života moglo biti spašeno pravodobnim i kontinuiranim javnozdravstvenim kampanjama i političkom voljom. Uzmimo samo primjer duhana. Znamo da je stopa konzumacije duhanskih proizvoda u Hrvatskoj izrazito visoka, posebno među mladima, te da je stopa smrtnosti od raka pluća druga po redu u EU, a  Vlada uporno ne čini ništa na uspostavi kvalitetnog sustava prevencije i onkološke skrbi. No, moramo biti ustrajni, posebno kada se radi o duhanskim proizvodima i alkoholu. Svi mi politički akteri moramo se zapitati što nam je važnije – zdravlje naših građana ili udovoljavanje interesima lobija, zaključila je zastupnica u Europskom parlamentu Romana Jerković.

>> VIDEO Plenković najavio: Smanjujemo stopu PDV-a na higijenske uloške i tampone!


 

Komentara 1

DU
Deleted user
06:55 17.02.2022.

Necete zaustaviti istinu,rak ne postoji,to je blazi oblik korone.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije