Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 52
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Boris Miletić:

'Nadam se da Plenković nije htio sugerirati kako Istra nije dovoljno hrvatska'

Boris Miletić
Foto: Duško Marušić/PIXSELL
25.08.2017.
u 00:20

Potenciranje takvog nacionalističkog diskursa uvreda je za sve građane regije koja počiva na otvorenosti, multikulturalnosti, raznolikosti i toleranciji, poručio je predsjednik IDS-a

Predsjednik IDS-a Boris Miletić u četvrtak je priopćenjem reagirao na, kako je ocijenio, potpuno neprimjerenu izjavu premijera  Andreja Plenkovića na sjednici Vlade kad je rekao da će darovanje pulske Ville Idole Crkvi pridonijeti jačanju hrvatskog identiteta Istre" te ga je  pozvao da izbjegava retoriku nacionalizma i isključivosti. 

Miletić navodi kako želi podsjetiti premijera da je Istra sastavni dio Hrvatske i da samim time bitno doprinosi cjelokupnom hrvatskom imidžu i identitetu. Iskreno se nada da premijer Plenković nije htio sugerirati kako Istra nije dovoljno hrvatska"- istaknuo je Miletić u priopćenju. U prilog tomu naveo je golemi doprinos istarskih branitelja u Domovinskom ratu, doprinos Istre ukupnom hrvatskom gospodarstvu te činjenicu da su građani Istre najuredniji platitelji poreza u državi.

Boris Miletić
1/12

"Pozitivan doprinos Istre imidžu Hrvatske, bilo da se radi o izvrsnosti u turizmu ili promoviranju naprednih demokratskih vrijednosti, je nemjerljiv. To je za nas patriotizam, nacionalističke parole nisu. Potenciranje takvog nacionalističkog diskursa uvreda je za sve građane regije koja počiva na otvorenosti, multikulturalnosti, raznolikosti i toleranciji", poručio je predsjednik IDS-a. Dodao je kako "takva retorika izravno negira sve vrijednosti ujedinjene Europe i šalje uznemirujuću poruku svim građanima, a pogotovo pripadnicima naših nacionalnih manjina".

Miletić je pozvao premijera da izbjegava retoriku nacionalizma i isključivosti te da se umjesto toga, zajedno sa svojom Vladom, kako je rekao "potrudi da ključne odrednice istarskog identiteta, poput otvorenosti, uključivosti i suživota, konačno zažive u cijeloj Hrvatskoj", priopćeno je iz IDS-a.

Komentara 43

Avatar HKNKRZ
HKNKRZ
01:16 25.08.2017.

Kaže lik koji objavljiva na FB profilu slike Istarske putovnice i zastave zamišljene Republike Istre

MI
Miro
01:13 25.08.2017.

Gospodine Miletiću, mislim da pucate preko cilja i služite se retorikom iz jugoslavenskih vremena, kada ovako neprimjetno predsjedniku Hrvatske vlade podmićete nacionalizam i slične etikete . Jačanje nacionalnog identiteta nije ništa drugo nego izgradnje solidarnosti u hrvatskom društvu . svakomeme je jasno da je jačanjem hrvatskog identiteta pokrenut partizanski pokret za povratak istre hrvatskoj domovini. Zbog čega su oni to činili , jer su to činili kao svjesni Hrvati, kojih je u Istri bilo 75 %. Mislim da većina istarski partizani nisu išla u borbu zbog ideologije Josipa Tita, nego prvenstveno da istjera talijanske fašisti iz hrvatske Istre . Sama činjenica da je u Istri više proširenja naziv Istria nego Istra puno govori o svesti onih koji taj talijanski naziv šire i time obezvređuju junaku borbu istarskih. ne istrianskih partizan i time djeluju u korist svih onih revizionistickih snaga u Italiji i Istri . Pitanje je g. Miletiču za koga vi radite, kada odbacujete surađivati s jednim izvanrednim hrvatskim političarima i k tomu mu prišivati nacionalizam i netrpeljivost prema različitosti u Istri .Kako je Plenković liberalnih nazora , zbog čega vas smeta misao o jačanju hrvatskog identiteta u Istri , ja bih dodao i u cijeloj Hrvatskoj , koji mora i treba biti dejna isnaga borbe za inergraciju svih manjina u hrvatsko društvo na posve ravnopravnoj osnovi kako se to čini i u drugim zemljama EU?

Avatar majmunranko
majmunranko
00:50 25.08.2017.

Što kaže ovo oficirsko dete, da je Istra otvorena, multikulti, tolerantna i raznolika? Istina, tamo može da se igra žikino kolo, draganovo kolo, kozaračko, gluvo glamočko...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije