Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dobio i kartu

Plenković u Savudriji: Otvoreni smo za dijalog

Savudrija: Andrej Plenković od ribara dobio uokvirenu presliku zakona iz 1947. u razgraničenju na moru
Foto: Duško Marušić/PIXSELL
23.08.2017.
u 21:26

Savudrijski ribar Danilo Latin premijeru je uručio kartu Savudrijske vale iz 1947.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković na susretu sa savudrijskim ribarima u srijedu navečer poručio je kako je  politika Vlade i stajalište Hrvatske da želi razgovarati sa Slovenijom o graničnim pitanjima, na kopnu i na moru. 

"Hrvatska se ne smatra vezanom arbitražnom presudom, niti nju prihvaća iz poznatih razloga kompromitiranosti i tu je pozicija vrlo jasna i čvrsta. Isto tako otvoreni smo za dijalog, jer nam je Slovenija susjedna i prijateljska zemlja te želimo pronaći rješenja koja će biti održiva i prihvatljiva za obje zemlje" - rekao je Plenković. 

Savudrija: Andrej Plenković od ribara dobio uokvirenu presliku zakona iz 1947. u razgraničenju na moru
1/18

Kako je dodao, očekuje nastavak ribarenja u Savudrijskoj vali, "a hrvatska će država znati zaštititi interese Republike Hrvatske kao i normalno poslovanje hrvatskih ribara.  Naravno izbjegavat ćemo incidente i nastojat ćemo razgovarati i u dijalogu sa Slovenijom rješavati otvorena pitanja granice" - rekao je Plenković koji je potvrdio da slovenski premijer u rujnu dolazi u Zagreb.  

Plenković je u razgovoru s ribarima ponovio kako oni kao i dosad trebaju obavljati svoju djelatnost.

"Radite sve i ponašajte se na moru kao i dosad. Arbitražna presuda za Hrvatsku nije važeća, ne priznaje je Vlada a imamo i jasnu poziciju hrvatskog Sabora. Granično pitanje je otvoreno, a dogovor je da nema jednostranih naglih poteza i da nema incidenata. Moramo biti zreli" , poručio je ribarima Plenković. Dodao je da su hrvatska država i hrvatske institucije uz njih te da prate što rade.

Govoreći o statusu ribarstva istaknuo je kako se radi o grani koja ima velike preduvjete za razvoj i rast. "Imamo i poprilično sredstava, više od 350 milijuna eura iz Europske unije. Za sada smo na trećini apsorpcije, a nadležna uprava u Ministarstvu poljoprivrede ima zadaću raspisati natječaj i da se na taj način, kao dodana vrijednost pomogne hrvatskim ribarima. Želimo da ta grana bude dobro organizirana, da ribolov bude kontroliran, da se koriste oni alati koji su dopušteni i da generiramo dovoljno ribe za potrebe našeg tržišta i za izvoz" , zaključio je premijer Andrej Plenković.    

Savudrijski ribar Danilo Latin premijeru je uručio kartu Savudrijske vale iz 1947. 

"Kako je Savudrijska vala izgledala tada, s crtom razgraničenja na sredini vale, trebala bi izgledati i danas", poručio je Latin, a i ostali istarski ribari ponovili su kako je za njih jedino prihvatljiva granica po crti sredine  vale. 

U pratnji premijera bili su ministri Davor Božinović, Tomislav Tolušić i Goran Marić.

Prije susreta s ribarima premijer se sastao s gradonačelnicima Umaga i Poreča.

S porečkim gradonačelnikom Lorisom Peršurićem razgovarao o odličnim rezultatima ove turističke sezone, o malom broju nezaposlenih u Poreču te o nedostatku radne snage u ugostiteljstvu i turizmu, kao i o mogućnostima pronalaska rješenja na nacionalnoj razini.  Istaknuti su i brojni projekti u Poreču, kao i aktiviranje državne imovine, o čemu će, kako je rečeno, gradonačelnik Peršurić nastaviti dijalog s ministrom Marićem.

Komentara 37

ZL
zlako
22:17 23.08.2017.

Otvoren si Ti komunjaro.Planjkoviču totalno.A u utar tebe ništa ko u tita komuništa.

IL
ilijan
22:15 23.08.2017.

To je sve naše!

DU
Deleted user
09:36 24.08.2017.

Imaj plenki muda, pa objasni ribarima, da je došao kraj.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije