Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 205
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zagreb Pride:

'Boji li se ministar da bi HDZ izgubio poneki glas da je usluga e-vjenčanja uvedena i za životne partnere'

Zagreb Pride traži da se ukine "istanbulska krpica"
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL/Ilustracija
03.07.2020.
u 11:15

Zagreb Pride zna da ovo nije slučajan previd, već obrazac ponašanja vlade Andreja Plenkovića u posljednje četiri godine, priopćili su iz Zagreb Pridea

Ministar uprave Ivan Malenica jučer je objavio kako je uvedena 'usluga e-prijava vjenčanja kojom je omogućena prijava sklapanja braka bez odlaska u matični ured, u sustavu e-građani'.

No, to ne vrije i za istospolne parove koji žele sklopiti životno partnerstvo.

– Podsjećamo ministra Malenicu da zakon nedvosmisleno navodi kako je „Životno partnerstvo zajednica obiteljskog života dviju osoba istog spola“ (čl. 2). Također, u nizu članaka hrvatski Sabor jasno je objasnio da životnim partnerima moraju biti dostupne javne usluge pod jednakim uvjetima i na isti način kao i bračnim. Na primjer: „Životni partneri imaju jednaka postupovna prava i status u svim sudskim i upravnim postupcima kao i bračni drugovi (čl 37); ili „Životno partnerstvo ima ista prava i obveze kao i bračna zajednica u pogledu bilo koje zakonom ili podzakonskim propisom propisane obveze, prava ili povlastice…“ (čl. 60). Sabor je tako odlučio kako bi, kako stoji u zakonu, osigurao „jamstvo zabrane nepovoljnijeg postupanja“ prema životnim partnerima u odnosu na bračne.Novom uslugom na e-građanima Ministarstvo uprave prekršilo je tu zabranu i odlučilo životne partnere staviti u nepovoljniji položaj – priopćio je Zagreb Pride te su dodali:

– Boji li se ministar Malenica da bi u nedjelju HDZ izgubio poneki glas da je usluga e-vjenčanja uvedena i za životne partnere ili je ovdje ipak riječ u sustavnom ignoriranju i zatiranju LGBTIQ prava u Hrvatskoj? To treba pitati njega. Zagreb Pride zna da ovo nije slučajan previd, već obrazac ponašanja vlade Andreja Plenkovića u posljednje četiri godine. Naime, gotovo svi zakoni ili amandmani iz područja obiteljskog života i prava bračnih partnera koji je ta vlada predložila, a njena većina usvojila namjerno su ostali neusklađeni sa Zakonom o životnom partnerstvu: novi porezni zakoni i pripadajući podzakonski akti; Zakon o pravima hrvatskih branitelja, Zakon o socijalnoj skrbi, Zakon o udomiteljstvu.

Komentara 3

Avatar rubinet
rubinet
11:36 03.07.2020.

Nema mjesta pritužbama. Nikad im nije bilo bolje no danas.

ND
Necijepljeni degenerik
11:32 03.07.2020.

A što se vi bunite, pa Plenković je za vašu ekipu napravio više od druga Tita. Nekakvom Marku Paviću je već dao dva resora u vladi, Jandroković mu je desna ruka i predsjednik Sabora, Karlo Ressler mu je nosio listu za EU parlament, u vladi su mu i nekakvi Aladrović i Banožić...ima vas više od masona.

DM
drazen.muhvic
15:46 03.07.2020.

Tako je to kad ti je Vatikan glavni grad...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije