Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Lažno objavili da je odobren Bitcoin ETF

Bitcon 'divljao' zbog lažne objave za koju su odgovorni hakeri

storyeditor/2024-01-10/PXL_250923_103754235.jpg
Foto: Armin Durgut/Pixsell
11.01.2024.
u 09:45

Ovo nije prvi put da postoje lažne informacije o budućnosti koje ovako naglo pokrenu tržište bitcoina na reguliranim burzama

Bitcoin je u utorak imao visoke uspone i padove, što nije ništa neobičnoga s obzirom na volatilnu povijest prve i još najvrjednije kriptovalute. No, ovog puta to nije bio neki nedokučiv razlog ili nagla prodaja odnosno kupnja nekog od jakih igrača, već nešto sasvim drugo. Na X profilu američke komisije za reguliranje i trgovinu vrijednosnim papirima odnosno Standard Exchange Comissiona (SEC) pojavio se tweet po kojem ta komisija navodno odobrava trgovanje bitcoinom kroz ETF-ove, odnosno exchange traded fondove. Takvi fondovi funkcioniraju i imaju isti smisao kao i uzajamni fondovi, samo što su oni fleksibilni i likvidni zahvaljujući trgovanju na burzi pa kod njih svoje udjele možete prodati preko brokera, a vaša će sredstava biti automatski pripisana na vaš račun. Odnosno ne morate čekati na svoj novac kao što to biva s uzajamnim fondovima.

Bez objašnjenja situacije

Konkretno, na takav način možete ulagati u bitcoin a da ga zapravo i ne kupite na nekoj burzi kriptovaluta kao što su Binance ili Coinbase.

– SEC dopušta da se ETF-ovi s bitcoinima listaju na svim registriranim nacionalnim burzama – pisalo je u lažnom tweetu.

Bitcoin je u utorak popodne snažno pao nakon što se najprije pojavio ovaj lažni post kojim američka komisija izjavljuje kako odobrava ETF-ovima trgovanje i bitcoinom, odnosno da njime trguju kao dionicom. Nakon te objave bitcoin je skočio na 47.901 dolar, što je najviše od ožujka 2022. No, kasnije je komisija obrisala taj post te izjavila kako nije tako nešto odobrila. Na svojem je osobnom profilu Gary Gensler, čelnik SEC-a, napisao kako je profil komisije kompromitiran, dakle hakiran, te da SEC nije dopustio listanje i trgovanje nikakvim proizvodima koji se temelje na bitcoinu kao imovini. Nije objasnio kako se ovo dogodilo. Nešto više stiglo je iz X-a, nekadašnjeg Twittera, gdje kažu kako je profil SEC-a kompromitiran, što je uzrokovala neidentificirana osoba koja je uspjela preuzeti kontrolu nad telefonskim brojem povezanim s komisijinim profilom preko treće osobe. Ali je isto tako navedeno da profil SEC-a nije imao dvofaktorsku autentifikaciju u trenutku upada pa se hakiranje nije dogodilo zbog propusta na X-u već zbog te činjenice.

POVEZANI ČLANCI:

SEC je ipak u kratkom vremenu povratio kontrolu nad svojim profilom. Nakon te objave bitcoin je pao na gotovo 44.816 dolara, a onda se stabilizirao na nešto manje od 46.162 dolara. Lažnu vijest o odobrenju SEC-a prenijeli su mnogi mediji pa je to dodatno raspirilo optimizam na tržištu, no koje je isto tako vrlo brzo reagiralo na vijest da je objava zapravo bila lažna. Jer, nekakva se objava komisije u tom smislu i očekivala budući da se za trgovanje bitcoinom prijavio fond Ark21Shares, a rok je za odbijanje ili odobrenje istekao je u utorak. Bez obzira na ovaj kontroverzni događaj, očekuje se da će SEC u nekom trenutku ETF-ovima odobriti i trgovanje bitcoinom, ali da će se takvo odobrenje dati za nekoliko fondova odjednom, a ne samo jednomu, kako su se ulagači nadali.

Salvador objavio dobit

Ova se odluka toliko očekuje da se procjenjuje kako je rast bitcoina od 60 posto u posljednja tri mjeseca gotovo isključivo rezultat tog iščekivanja. Naravno, sve je odmah dobilo i političku pozadinu. Političari, posebice republikanci, dugo izražavaju frustraciju načinom na koji Gensler upravlja SEC-om, pa su brzo izrazili svoju ljutnju zbog slabe sigurnosne kontrole SEC-a nad svojim profilima.

– Baš kao što bi SEC zahtijevao odgovornost od javne tvrtke ako bi napravile kolosalnu pogrešku u pokretanju tržišta, Kongres treba odgovore o tome što se upravo dogodilo – rekao je republikanski senator Bill Hagerty iz Tennesseeja, koji je u senatskom odboru za bankarstvo.

Ovo nije prvi put da postoje lažne informacije o budućnosti koje ovako naglo pokrenu tržište bitcoina na reguliranim burzama. Lažno izvješće iz listopada impliciralo je da je upravitelj fonda BlackRock dobio odobrenje za bitcoin ETF, što je uzrokovalo nagli skok cijena bitcoina. Bitcoin je dobio na cijeni gotovo 160 posto u 2023. i dobio je 50 posto u posljednjih šest mjeseci, uglavnom, kako smo napisali, zbog iščekivanja da SEC odobri ETF. Skok cijena odveo je mnoge HODLere, što je u slengu izraz za dugoročne investitore, u crno, odnosno u zonu profita. El Salvador je, na primjer, nedavno izvijestio o dobiti od 13 milijuna dolara na svom ulaganju u bitcoin zahvaljujući porastu. Podsjetimo, Salvador je postao prva zemlja koja je prihvatila bitcoin kao zakonsko sredstvo plaćanja. Međutim, analitičari CryptoQuant upozorili su u nedavnom izvješću da visoki nerealizirani profiti među vlasnicima bitcoina povećavaju rizike od naglog pada cijene.

POVEZANI ČLANCI:

VIDEO: Cajke pobijedile na sudu: Koncert Duška Kuliša se nije smio zabraniti, gradonačelnik Pule najavio žalbu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije