Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RADNA SKUPINA TRAŽI NADZOR

Biootpad se slabo prerađuje, u Donjem Miholjcu krše pravila

Foto: Petar Glebov/PIXSELL
1/3
11.07.2021.
u 21:24

Nitko nikome ne brani da radi, ali to mora biti po zakonu, tvrde iz radne skupine za bioplin HGK

Važnu ulogu u zelenoj transformaciji pred nama imat će i bioplinska postrojenja u sustavu gospodarenja otpadom. Prema posljednjim podacima, bilježimo porast prerade takve vrste otpada od 5%, no još se previše biootpada upućuje na odlagališta – 300 tisuća tona više nego što je propisano ciljem za 2016.

Od ukupno 70 bioplinskih postrojenja u kontinentalnoj Hrvatskoj, svega 21 ima dozvolu za gospodarenje otpadom, a od toga samo njih šest oporabljuje biootpad iz komunalnog otpada, priopćili su iz novoosnovane radne skupine za bioplin HGK.

Kažu kako je važno podignuti svijest i educirati građane o ulozi bioplinskih postrojenja u postizanju klimatski neutralnog društva, istaknuti primjere dobre prakse, ali i pomoći da ne dođe do diskreditiranja svih na temelju izoliranih slučajeva, kako se to ovih dana događa s bioplinskim postrojenjem u Donjem Miholjcu, na čiji rad upozoravaju građani i tamošnji gradonačelnik.

– Kad je počela obrada biootpada, počeo je i problem s mirisima – rekao je gradonačelnik Donjeg Miholjca Goran Aladić ističući kako je mjerodavni laboratorij utvrdio odskakanja od dopuštenih razina.

– Nitko nikome ne želi braniti da radi, ali to mora biti u granicama propisanima zakonom – rekao je Aladić.

Direktorica Sektora za industriju i održivi razvoj HGK Marija Šćulac Domac kaže kako su sva postrojenja dužna poštovati zakonske propise.

– Proces razgradnje biootpada hermetički je zatvoren proces, tzv. anaerobna digestija, bez prisutnosti zraka te, ako se sve radi kako treba, neugodnog mirisa nema – rekla je Biljana Kulišić iz Energetskog instituta Hrvoje Požar.

Iz radne skupine za bioplin stoga traže ujednačen i kontinuirani nadzor inspekcijskih službi nad svim postrojenjima te očitovanje nadležne inspekcije o poduzetim mjerama za ona postrojenja za koja su zaprimljene prijave građana.

– Samo tako možemo postići vrednovanje proizvodnje bioplina na dovoljno visokoj razini i otvoriti dodatne prilike za gospodarstvo – poručili su. 

 

>> Pogledajte i ovaj video - Akcija čišćenja podmorja u Puli: Iz mora izvučena olupina kamiona

Ključne riječi

Komentara 1

LA
laurasarajan
21:54 11.07.2021.

Ma nije moguće da se krše pravila u Miholjcu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije