Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 176
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
rat u Ukrajini

Biden ovo nije očekivao! Nakon što je uveo sankcije Rusiji, dobio neočekivani 'šamar'

U.S. President Joe Biden travels to Texas
Foto: JONATHAN ERNST/REUTERS
1/4
09.03.2022.
u 15:03

Do prije invazije i Bin Salman i Bin Zayed molili su Bidena da razgovaraju s njim, a danas mu se ne žele ni javiti na telefon

U potrazi za alternativnim putem za uvoz nafte i plina, nakon što je u potpunosti obustavio kupnju ruske nafte na tržištu, nakon što nije uspio dobiti poželjne rezultate i jamstva od predsjednika Venezuele, Nicolása Madure, do prije nekoliko dana najvećeg neprijatelja SAD-a, američki predsjednik Joe Biden sada pokušava sa svojim najvećim saveznicima u zemljama Zaljeva, kao što je Saudijska Arabija i UAE. Međutim, Joe Biden i tu je, što nije očekivao, naišao na zid.

Naime, kako piše američki Wall Street Journal, Biden nije uspio u svom pokušaju telefonski razgovarati sa saudijskim prijestolonasljednikom princom Mohammedom bin Salmanom i prijestolonasljednikom Abu Dhabija i vladarom UAE, šeikom Mohammedom bin Zayedom Al Nahyanom, jer mu se ni jedan nije htio javiti.

Wall Street Journal, citirajući visoke američke i saudijske dužnosnike, piše da je svrha poziva bila rasprava o pitanjima pružanja međunarodne potpore Ukrajini i kontroliranja rastućih cijena benzina u svijetu. List je istaknuo da su u posljednje vrijeme svjedoci loših odnosa između Bidena i Saudijske Arabije te dodao da Saudijska Arabija od Bidenove administracije traži veću pomoć u Jemenu, veću podršku u vezi s Iranom i miješanje u tužbe protiv Saudijaca u SAD-u zbog ubojstva novinara Jamala Khashoggija 2018.

United States President Joe Biden talks to the media on the South Lawn of the White House on March 2, 2022 in Washington, DC before his departure with first lady Jill Biden to Duluth, Minnesota. Credit: Yuri Gripas / Pool via CNP
Foto: Yuri Gripas

Wall Street Journal navodi da odbijanje Bin Salmana i Bin Zayeda da prime Bidenov poziv izražava njihovo nezadovoljstvo razmjerom potpore Washingtona ratu u Jemenu, kao i njihovo nezadovoljstvo pregovorima u Beču i mogućim oživljavanjem nuklearnog sporazuma s Iranom koji je sve bliže potpisivanju, što Saudijska Arabija, uz Izrael, pod svaku cijenu želi spriječiti. Princa Bin Salmana je naljutilo što Katar jača svoju ulogu u posredovanju između Washingtona i Teherana i olakšava izravne razgovore između njih.

List citira visokog američkog dužnosnika da su se obje strane složile da moraju sjesti za stol i razgovarati direktno, bez posrednika, ali najveći problem je gubitak povjerenja jedne u druge. Vladimir Putin invazijom na Ukrajinu uspio je promijeniti političku retoriku i odnose. Do prije invazije i Bin Salman i Bin Zayed molili su Bidena da razgovaraju s njim, a danas mu se ne žele ni javiti na telefon.

Komentara 111

DU
Deleted user
16:17 09.03.2022.

Ma nema veze, Biden se do sutra neće niti sjećati da ga je netko odbio.

ČI
Čilipi
15:23 09.03.2022.

Bidenova administracija odkad je došla na vlast vodi ameriku u propast

ZA
zagabria8
18:29 09.03.2022.

Jeste li vi normalni? Od prvih 8 vijesti na stranici 7 je o Ukrajini. Jesmo li mi Hrvatska ili Ukrajina, jesmo li u Zagrebu ili u Kijevu? Imamo li mi svojih problema? Brišete i banirate sve komentare koji vam se ne sviđaju

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije