Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Beroš objasnio zašto Stožer objavljuje drugačije brojke o novozaraženima nego županije

Ovo je očekivano, mi smo se otvorili i naše gospodarske aktivnosti moraju ići dalje. Moramo biti oprezni, kazao je Beroš
28. lipnja 2020. u 16:26 38 komentara 10622 prikaza
Rijeka: Ministar Vili Beroš u obilasku KBC Rijeka i gradilišta nove bolnice na Sušaku
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

U Hrvatskoj je u protekla 24 sata zabilježeno 67 novih slučajeva zaraze koronavirusom, pa je broj aktivnih slučajeva porastao na 435, izvijestio je u nedjelju Nacionalni stožer civilne zaštite.

Stožer civilne zaštite STOŽER: U Hrvatskoj 67 novih slučajeva zaraze koronavirusom, 435 aktivnih ukupno

"I dalje dominira blaža do teška klinička slika. Preminulih danas nemamo. U Klinici za infektivne bolesti 20 je hospitaliziranih, nekoliko ima blažu pneumoniju. Ukupno je 115 zdravstvenih djelatnika u samoizolaciji", kazao je ministar zdravstva Vili Beroš.

"Dva su žarišta, Zagreb gdje je polovina zaražena u noćnim klubovima, a drugo je Đakovo", kazao je Beroš. 

Video: Markotić o koronavirusu

"Na pitanje je li porast novozaraženih očekivano Beroš je kazao da je. "Ovo je očekivano, mi smo se otvorili i naše gospodarske aktivnosti moraju ići dalje. Moramo biti oprezni. Ovo sad što se dešava je to da mnogi politiziraju što ne doprinosi ovoj situaciji. Mi vodimo brigu o interesima građana. U ovom trenutku situacija je pod nadzorom, kontroliramo je. Sutra bio mogao biti veći broj zbog kontakata", kazao je Beroš.

"U bolnici dolaze ljudi koji imaju određene simptome. Od početka posebnu pažnju pridajemo tome da virus ne uđe u zdravstveni sustav. Na Rebro je došao pacijent iz susjedne države i uspostavilo se da je pozitivan. U ponedjeljak ide nova uputa zdravstvenim ustanovama", rekao je Beroš.

Nastavni zavod za javno zdravstvo "dr. Andija Štampar" uveo "drive in" dijagnostiku koronavirusa Koronavirus u Hrvatskoj Učiteljica iz Sikirevaca pozitivna na koronavirus, cijeli razred u samoizolaciji

Različite brojke Nacionalnog i lokalnih stožera

"Isti odgovor smo ponavljali i prije. Nacionalni kao i županijski stožeri imaju 24 -satne intervale. Za Nacionalni to je od 12,45 jednog dana do 12, 45 drugog dan. Vi kada zbrajate, lokalni to rade ranije i ne možete dobiti iste podatke. Ovo što mi radimo je transparentno i jasno mjesecima. Naše se odnosi na period od 12, 45 jednog dana do 12, 45 drugog dana, a ako vi uzimate brojke od stožera prije toga naravno da će broj biti veći", kazao je Beroš.

Zagreb: Doček izbornih rezultata u stožeru HDZ-a
SLIJEDI MANJI KABINET
Božinović i Marić sigurno ostaju u Vladi, ali ne i svi ostali ministri
LJETNE PREHLADE
I dalje je važno paziti na zdravlje, pogotovo na higijenu nosa
  • Zvjerko1:

    Meni je naročito zanimljiva izjava da muškarac koji je preminuo JEST bio pozitivan na koronu, ali nije umro id korone nego od druge bolesti. To ne bi bilo ništa čudno da do sada sve koji su umrli, a bili su ... prikaži još! pozitivni nisu automatski pripisivali smrti od korone. Što se u međuvremenu promjenilo?

  • Lastan:

    Ne razumijem Vas oporbu koliko ste smiješni u dokazivanju nečega nemogućeg. Najjednostavnije zbrajanje. Ako zbrojiš zaražene u 24 sata bit će jedan broj. Ako podatke proširiš na nekoliko sati unatrag broj će bit veći. Ako zadržiš broj oboljelih u razmaku ... prikaži još! od 24 sata ali nešto kasnije broj će opet biti približno jednak. Zapravo slično očitanju struje ili vode. Ne stvarajte preveliku filozofiju od jednostavne matematike.

  • vedranozretic:

    Nije osobito logično, samo po sebi. Osim toga, izvještaji Grada Zagreba i Osječko-Baranjske županije sami daju više od 67 (44+35). Oba su objavljena do 12 i 30.