Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 113
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROBLEMI ZA SDP

Bernardiću nezadovoljni kandidati odbili biti na listi

Karlovac: Bernardić i Komadina predstavili listu i program SDP-a za nadolazeće izbore
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
1/20
13.06.2020.
u 15:30

Najveće iznenađenje Bernardićevih lista za 10. izbornu jedinicu gdje je gradonačelnik Ploča i liječnik Mišo Krstičević, za kojeg svi u SDP- u smatraju da zaslužuje ući u Sabor, završio tek na devetom mjestu

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić predložio je Glavnom odboru stranke liste za Sabor. No za razliku od liste za izbore za Europski parlament, s kojom je šef SDP-a uspio primiriti sve struje u stranci, deset lista za parlamentarne izbore u SDP-u slagano je po bitno drugačijim kriterijima.

Ovog puta Bernardić se odlučio na „čistku“ Milanovićevih kadrova koji su mu „radili o glavi“ od prvog dana od kako je postao predsjednik stranke, a iz utrke za Sabor eliminirao i dobar dio mladih gradonačelnika i načelnika koji su na lokalnim izborima bili uspješni, ali koji također nisu spadali u red odanih.

Troje kandidata koje je Bernardić predložio čak je i odbilo na kraju biti na listi i to saborski zastupnik SDP-a Ranko Ostojić kojemu je Bernardić namijenio sedmu poziciju u devetoj jedinici, šef šibensko-kninskog SDP-a Joško Šupe te mladi gradonačelnik Ploča Mišo Krstičević koji je na listi osvanuo tek deveti. Umjesto Krstičevića Bernardić se odlučio za potpuno anonimnog načelnika Smokvice Kuzmu Tomašića, a upućeni kažu da to nije iz razloga jer je Krstičević bio neformalni lider Neretvanske skupine koja je također u jednom trenutku Bernardiću okrenula leđa i pokušavala ga „srušiti“ s liderske pozicije već iz razloga što Bernardić u Krstičeviću vidi sebi konkurenciju. 

Izvori kažu i kako je još kod slaganja lista Bernardića odbio gradonačelnik Trogira Ante Bilić kojemu se također nudila neulazna pozicija, a koji na kraju na listi u devetoj jedinici, vjerojatno iz tog razloga, nije ni osvanuo.  Tko će doći na mjesta kandidata koji su odbili biti na listama u ovom trenutku još je nepoznato, ali Bernardić će odlučiti vrlo brzo jer već u ponedjeljak u 18 sati, kako doznajemo, liste planira predati Državnom izbornom povjerenstvu.

Karlovac: Bernardić i Komadina predstavili listu i program SDP-a za nadolazeće izbore
1/12

Bernardić je svoje liste otkrio vodstvu uoči sjednice Glavnog odbora na sjednici Predsjedništva. Mnogi su tek tada i vidjeli koja su imena u igri. A osim što ih je držao u najvećoj tajnosti Bernardić je zapravo liste slagao još u petak kasno navečer. 

Naime, neke izborne jedinice i neki kandidati Bernardiću su bili problematični i za njih se tražilo najadekvatnije rješenje. Primjerice, problem je nastao u četvrtoj izbornoj jedinici u kojoj je na kraju prva na listi Sabina Glasovac, a drugi Domagoj Hajduković. I iako mnogi danas tumače kako je Glasovac uzela mjesta Hajdukoviću kojeg stranka nije htjela staviti na prvu poziciju zbog slučaja obiteljskog nasilja činjenica je da Hajduković nikada i nije bio izbor za prvo mjesto. Naime, prva na toj listi trebala je biti Biljana Borzan koja je to odbila, a nakon čega je stranka počela tražiti novo rješenje.

U tim se kombinacijama spominjao i bivši ministar financija Boris Lalovac koji je ipak četvrti u šestoj jedinici pa i sam Hajduković, a stranka se na kraju odlučila za Glasovac i kako bi na kraju imali barem jednu ženu na početnoj poziciji. 

Zanimljiva je i lista za prvu izbornu jedinicu u kojoj je šef zagrebačkog SDP-a Gordan Maras, a što je funkcija koju je godinama obnašao sam Davor Bernardić, završio tek na šestom mjestu. Iza njega je Mirela Holy i pitanje je hoće li ta njena pozicija biti ulazna. I bivši predsjednik države Ivo Josipović je na listi i to 14. u prvoj jedinici. Osim Josipovića, zadnja mjesta s kojih se u Sabor može jedino preferencijalnom bitkom dobili su i Bernardićevi najžešći kritičari - Siniša Hajdaš Dončić u 3. jedinici, Mihael Zmajlović u 7.i Peđa Grbin u 8. jedinici kojemu tu poziciju dodatno otežava činjenica da je Bernardić za koalicijske partnere uzeo IDS što znači i da će trebati osvojiti znatno više glasova da prebaci 10 posto.

Preferencijalna bitka za mandat čeka i riječkog gradonačelnika Vojka Obersnela koji je tek 13. u 8. jedinici i za kojeg se također sve do sjednice Glavnog odbora nije znalo ide li uopće na listu ili ne.  

Jedno od većih iznenađenja je i ime saborskog zastupnika Joška Klisovića koji je „završio“ u 3. jedinici i to tek na devetom mjestu. I iako Restart koalicija u trećoj jedinici očekuje čak deset mandata Klisovićeva pozicija ipak je dosta rizična. Osim toga, može mu se dogoditi i da ga ugrozi Siniša Hajdaš Dončić ako ga s 14. mjesta, primjerice, preferencijalno preskoči. 

Zadnju poziciju dobio je i to u petoj jedinici bivši vukovarski gradonačelnik Željko Sabo dok je europarlamentarac Predrag Matić, kako se i ranije špekuliralo, prvi na toj listi na istoku Hrvatske. 

Ključne riječi

Komentara 46

Avatar Uzdanica hbz
Uzdanica hbz
12:26 13.06.2020.

Manje štete će donijeti covid 19 nek ova neznalačka lista industrijalaca koji nisu okusili rad i znoj.

Avatar kenj@c
kenj@c
12:50 13.06.2020.

Kakva prijevara homofob koalicije. Šalju Matića na izbore a on ni u snu se nebi odrekao EU plaće.

SI
simezadar
12:21 13.06.2020.

Nikad moj glas neće dobit lijevi nevjernici.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije